Ένα από τα εδέσματα που οι δημιουργοί του θα έπρεπε να έχουν πάρει κάποιο Βραβείο Ευρεσιτεχνίας...
'Ενα από τα πρώτα τρία πράγματα που θα καταλάβεις για μένα μόλις με γνωρίσεις είναι ότι μ΄αρέσει να μιλάω για φαγητό. Μ΄αρέσει παραπάνω από το να το τρώω. Ψοφάω να μαθαίνω για κάτι που δεν έχω δοκιμάσει και πρέπει να το δοκιμάσω. Δεν είμαι από τους γκουρμέ τύπους. Το street food με συνάρπαζε πάντα και δεν προβλέπεται να σταματήσει να με εξουσιάσει.
Αυτό δεν στο λέω γιατί το γυρίσαμε σε σάιτ γνωριμιών και προσπαθώ να σου πιάσω την κουβέντα. Στο λέω γιατί είναι το πειστήριο μου ώστε να με ακούσεις. Καλό το καλαμάκι, υπέροχο το τυλιχτό, υπάρχουν πολλές τίμιες και χορτάτες σκεπαστές που θα βρεις σε σουβλατζίδικα, κάποια πιο ψαγμένα σου κάνουν και φεγγαρόπιτες, αλλά ειλικρινά αν δεν έχεις φάει θρακόψωμο είναι σαν να ζεις μισή ζωή.
Μιλάμε για ένα από τα πιο ασύλληπτα πράγματα που σκέφτηκε ο ανθρώπινος νους και δη ο ελληνικός ανθρώπινος νους. Είναι ένα από τα εδέσματα που κάνουν το σουβλάκι να φοβάται τον ανταγωνισμό και να ντρέπεται να βγει στον αγωνιστικό χώρο. «Θα μας καταπιούν αυτοί» σκέφτεται. Κι έχει δίκιο. Γιατί το θρακόψωμο είναι σαν να έχει καταπιεί δύο σουβλάκια.
Δεν χρειάζεται όμως να μπούμε σε κάποια σύγκριση. Όλα είναι ωραία. Το θρακόψωμο είναι η Miss Universe του street food. Κι αν βρεις και σουβλατζίδικο να ξέρει να το κάνει, τότε δεν πιστεύω ότι θα σκεφτείς να παραγγείλεις κάτι άλλο την επόμενη φορά.
Το θρακόψωμο είναι αυτό που λέει το όνομα του. Όχι ψωμί από τη Θράκη όπως νόμιζα στην αρχή. Αν και θα βρεις μια από τις καλύτερες εκδοχές του στη Θράκη. Είναι ψωμί στη θράκα.
Συνήθως ένα καρβέλι ολοστρόγγυλο που το βάζουν πάνω από τα κάρβουνα και το ψήνουν. Μόλις ολοκληρωθεί το ψήσιμο του, αφαιρείται η ψίχα και δημιουργείται μια γούβα για να γεμίσει με ό,τι υλικό θες εσύ. Γύρος, πατάτες, τζατζίκι, ντομάτα. Μόνο που η ποσότητα του είναι όση θα έμπαινε σε δύο τυλιχτά. Ή και τρία. Ανάλογα το πόσο κιμπάρης είναι ο ψήστης.