menu
Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2023
Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2023
το Τσάι έχει και Κανόνες –σύμφωνα με τον Τζορτζ Όργουελ
Ο διάσημος βρετανός συγγραφέας και δημοσιογράφος Τζορτζ Όργουελ έχει αποτελέσει έναν από τους σημαντικότερους συγγραφείς της γενιάς του, με το «1984», τη «Φάρμα των Ζώων», το «Φόρος Τιμής στην Καταλωνία» και άλλα βιβλία του. Κάποια στιγμή, όμως, έγραψε και για το τσάι και συγκεκριμένα για τους 11 κανόνες της σωστής προετοιμασίας του.
«Αν αναζητήσετε το λήμμα “τσάι” σε κάποιο βιβλίο μαγειρικής, θα διαπιστώσετε ότι απλά δεν υπάρχει ή στην καλύτερη περίπτωση θα βρείτε δυο-τρεις γραμμές με πρόχειρες οδηγίες, οι οποίες όμως δεν αφορούν τις πιο σημαντικές πλευρές της προετοιμασίας του.
«To πράσινο μίλι» του Stephen King ξανακυκλοφορεί
Οι Τομ Χανκς και Μάικλ Κλαρκ Ντάνκαν στην κινηματογραφική μεταφορά του μυθιστορήματος
Από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος.
To πράσινο μίλι – Stephen King
Το κλασικό μυθιστόρημα του Κινγκ έχει ως βασικό σκηνικό μία φυλακή του αμερικάνικου Νότου το 1935.
Το Πράσινο Μίλι είναι το όνομα του διαδρόμου που βρίσκεται στην πτέρυγα των μελλοθάνατων και οδηγεί στο δωμάτιο με την ηλεκτρική καρέκλα. Ο Έιτζκομπ, υπεύθυνος της φυλακής, προσπαθεί να δείξει σεβασμό στους κρατούμενους που περνάνε εκεί τις τελευταίες μέρες της ζωής τους. Μια μέρα ένας διαφορετικός κρατούμενος φτάνει στη φυλακή. Ο Τζον Κόφυ είναι ένας γίγαντας που καταδικάστηκε σε θάνατο για τον φόνο δύο μικρών κοριτσιών, και προκαλεί εντύπωση σε όλους τους φύλακες. Ο Τζον ξεκινά να επιδεικνύει υπερφυσικές δυνάμεις – θεραπεύει τη λοίμωξη της ουροδόχου κύστης του Πωλ, ανασταίνει τον Κύριο Τζινγκλς και θεραπεύει τη Μελίντα Μουρς, σύζυγο του επικεφαλής των φυλακών, από έναν όγκο στο εγκέφαλο. To 1996 το βιβλίο έλαβε το Bram Stoker Award for Best Novel. Το 1999 η δραματική ιστορία φαντασίας μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη με πρωταγωνιστές τους Τομ Χανκς και Μάικλ Κλαρκ Ντάνκαν αποσπώντας 4 υποψηφιότητες για Όσκαρ.
Μετάφραση: Πητ Κωνσταντέας
Μάνος Χατζιδάκις: Επανέκδοση για τα κείμενα του μεγάλου δημιουργού
Από τις εκδόσεις Ίκαρος.
Μάνος Χατζιδάκις: Ο καθρέφτης και το μαχαίρι
Ο καθρέφτης και το μαχαίρι, το κλασικό βιβλίο του Μάνου Χατζιδάκι επανεκδίδεται με νέο σχεδιασμό διεκδικώντας νέους αναγνώστες.
Η έκδοση περιλαμβάνει τριάντα έξι κείμενα, που δημοσιεύτηκαν σε περιοδικά και εφημερίδες ή εκφωνήθηκαν, και φωτογραφίες συχνά σχολιασμένες από τον Μάνο Χατζιδάκι, σαν σχεδίασμα αυτοβιογραφίας. Μέσα από αυτά, αναδύεται το προφίλ ενός ανθρώπου που συνδέθηκε άμεσα με την εποχή του, τοποθετημένος στο επίκεντρο μιας πληθωρικής καλλιτεχνικής και πολιτικής δραστηριότητας.
Μάνος Χατζιδάκις: Σχόλια στο Τρίτο
Η διαχρονική συλλογή των ιστορικών «σχολίων» του Μάνου Χατζιδάκι, που ακούστηκαν στο Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας (από τον Μάιο του 1978 έως και τον Απρίλιο του 1980) την περίοδο που ήταν διευθυντής του Τρίτου Προγράμματος, επανακυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ίκαρος.
Τα εξώφυλλα δεν είναι ακόμη διαθέσιμα.
O «Μικρός Ήρωας» γίνεται 70 και το γιορτάζει στο Ίδρυμα Κακογιάννης
Με αφορμή τα 70 χρόνια από την πρώτη κυκλοφορία του
«Μικρού Ήρωα»
(24/2/1953 – 24/2/2023), οι εκδόσεις Μικρός Ήρως πραγματοποιούν μια μοναδική έκθεση, από τις 21 έως τις 28 Φεβρουαρίου, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, κατά την οποία 45 διακεκριμένοι Έλληνες εικονογράφοι αφιερώνουν τις δημιουργίες τους στο αγαπημένο λαϊκό ανάγνωσμα.
Solomun feat. ÄTNA - Prospect (Official Audio)
η Μουσική και η Ζωή αλλιώς…
[Grouppo YakiMusic ArtHunter Radio Site και το Block YakiMusic Art
Έν λευκώ. gr-hellas]
by Yakim
Gazaris
Ιδέες που θα σας κάνουν να Αγαπήσετε την Αγκινάρα και το Μπρόκολο
Ας μη γελιόμαστε. Για τους περισσότερους, λαχανικά όπως το κουνουπίδι και η αγκινάρα αποτελούν παιδικό εφιάλτη που κάποιους τους ακολουθεί και στην ενήλικη ζωή. Επειδή, όμως, κάποια λαχανικά τα έχουμε συνδυάσει με συγκεκριμένο τρόπο μαγειρέματος –και τα έχουμε «μισήσει» γι’ αυτόν- μήπως ήρθε η ώρα να τους δώσουμε μια δεύτερη ευκαιρία, δοκιμάζοντάς τα αλλιώς;
Μπρόκολο
Άλλο ένα λαχανικό της ίδιας οικογένειας των σταυρανθών, το μπρόκολο, διατηρεί κι αυτό έντονη οσμή και μια καλή θέση στα παιδικά μας «τραύματα». Η βιταμίνη C του όμως, φτάνει στα ύψη, είναι πλούσιο και σε βιταμίνες Α και Ε και έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φώσφορο, φυτικές ίνες, σελήνιο, ψευδάργυρο, χαλκό και άλλες θρεπτικές ουσίες. Δώστε του, λοιπόν, άλλη μια ευκαιρία και δοκιμάστε το σε σουφλέ, όπου μπορείτε να το συνδυάσετε και με κουνουπίδι. Βράστε τα και τα δύο, κόψτε τα σε μικρά κομμάτια και απλώστε τα σε πυρέξ που έχετε βουτυρώσει. Περιχύστε τα με κρέμα γάλακτος και τριμμένη παρμεζάνα που θα τα έχετε χτυπήσει με αυγό και ψήστε μέχρι να ροδίσει. Δοκιμάστε, επίσης να το προσθέσετε στα ζυμαρικά σας, τσιγαρίζοντάς το με σκόρδο και πιπεριά ή να φτιάξετε μια πεντανόστιμη σούπα βελουτέ με μπρόκολο, καρότο, κρεμμύδι και ζωμό κοτόπουλου, προσθέτοντας βούτυρο, κρέμα γάλακτος, αλάτι και πιπέρι και χτυπώντας στο μπλέντερ στο τέλος.
Κουνουπίδι
Πόσες φορές κλείσατε τη μύτη σας ως παιδιά όταν μαγειρευόταν κουνουπίδι στο σπίτι; Ότι μυρίζει λίγο έντονα δεν το αρνείται κανείς. Όπως δεν αρνείται και την μεγάλη διατροφική του αξία, αφού μας παρέχει μεταξύ άλλων, φυλλικό οξύ, βιταμίνη C, σίδηρο, φυτικές ίνες, μαγνήσιο, κάλιο, ψευδάργυρο… Γι’ αυτό πειραματιστείτε μαζί, του, ξεχάστε τη σκέτη, βραστή του εκτέλεση και βάλτε το στη διατροφή σας με φαντασία. Μπορείτε να το ψήσετε στο φούρνο με λάδι, μπαχαρικά, λεμόνι ή παρμεζάνα και να το δοκιμάσετε ψητό ή αφού το βράσετε να το πολτοποιήσετε και να το προσθέσετε στον πουρέ σας… καμουφλαρισμένο ή ακόμη και να φτιάξετε πουρέ μόνο με κουνουπίδι, βούτυρο, γάλα, αλάτι και πιπέρι. Πολύ διαδεδομένη είναι επίσης και η ζύμη πίτσας από κουνουπίδι, την οποία μπορείτε να φτιάξετε εύκολα με 2,5 φλιτζάνια τριμμένο κολοκύθι, ½ φλιτζάνι τριμμένη παρμεζάνα, 1 αυγό, αλάτι και πιπέρι. Τα αναμειγνύεται όλα μαζί και πλάθετε τη ζύμη σας. Τέλος, το κουνουπίδι ταιριάζει και στη σαλάτα σας, για όσους αναζητούν την ευκολία. Βράστε το, κόψτε το σε μικρά κομμάτια και πασπαλίστε το στη σαλάτα σας.
Φασολάκια
Αν η λαδερή τους μορφή σας κάνει να ξινίζεται το πρόσωπό σας, μην πτοείστε. Έχετε κι άλλες επιλογές να απολαύσετε τα οφέλη τους και τη μεγάλη τους θρεπτική αξία, αφού είναι πλούσια σε φλαβονοειδή, βιταμίνη C, βιταμίνη Κ, φυλλικό οξύ, μαγγάνιο σίδηρο, μαγνήσιο και ασβέστιο. Δοκιμάστε να φτιάξετε μια υπέροχη και ζεστή, διαφορετική σαλάτα με φασολάκια, ξηρούς καρπούς, λιαστή ντομάτα, βραστές baby πατάτες και μυρωδικά, στην οποία θα περιχύσετε ντρέσινγκ με ελαιόλαδο, μουστάρδα, μέλι και λάιμ. Μπορείτε επίσης να τα βράσετε, να βράσετε και λίγο καλαμπόκι και καρότο, να τα κόψετε σε μικρά κομμάτια και να τα αναμείξετε με το ρύζι σας ή να τα μαγειρέψετε stir fry με άλλα λαχανικά και να τα συνδυάσετε με λίγο κοτόπουλο.
Αγκινάρα
Τις ξέρετε κυρίως αλά πολίτα, αλλά αν αυτή η κλασική συνταγή δεν ταιριάζει στον ουρανίσκο σας, υπάρχουν κι άλλοι τρόποι να τις απολαύσετε και οι λόγοι είναι πολλοί. Καταρχάς κάνουν καλό στο πεπτικό, είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, ενισχύουν χάρη στη βιταμίνη C τους την άμυνα του οργανισμού, ενώ οι ανθοκυανίνες τους ωφελούν τη μνήμη και η βιταμίνη Κ τους, όταν βρίσκεται σε επαρκή επίπεδα στη διατροφή μας, βοηθά στη μείωση εμφάνισης βλαβών στους νευρώνες του εγκεφάλου –γι’ αυτό άλλωστε και χρησιμοποιείται στη θεραπεία ασθενών που πάσχουν από Αλτσχάιμερ. Δοκιμάστε να προσθέσετε κομμάτια βρασμένης αγκινάρας σε μακαρόνια φούρνου μαζί με τυριά ή αφού την καθαρίσετε και τη βράσετε, να την ψήσετε σε λαδόκολλα με λίγο ελαιόλαδο, σκόρδο, μαϊντανό και χυμό λεμονιού. Μπορείτε ακόμη, όπως και όλα τα παραπάνω λαχανικά, να την προσθέσετε σε μικρά κομμάτια στην ομελέτα σας ή να την προσθέσετε σε μια νόστιμη τάρτα.
Πέρασμα στην Ινδία με την ματιά του Σατγιαζίτ Ρέι στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας
«Αν δεν έχεις δει το σινεμά του Ρέι, είναι σαν να μην έχεις δει ποτέ σου τον ήλιο ή το φεγγάρι»
Ακίρα Κουροσάβα
Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος και η Ταινιοθήκη της Θεσσαλονίκης του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης παρουσιάζουν ένα αφιέρωμα στον κορυφαίο Ινδό δημιουργό Σατγιαζίτ Ρέι. Στο πλαίσιο του αφιερώματος, με τίτλο «Πέρασμα στην Ινδία με την ματιά του Σατγιαζίτ Ρέι», που θα παρουσιαστεί στις 16-20 Φεβρουαρίου στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, θα προβληθούν 9 μεγάλου μήκους ταινίες μυθοπλασίας του -ανάμεσά τους και η σπουδαία Τριλογία του Απού. Oι ταινίες θα παιχτούν σε αποκατεστημένες κόπιες, με ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους.
Το Φεστιβάλ Ιαπωνικού Κινηματογράφου 2023 με «Σύγχρονες Ιαπωνικές Ταινίες» ξεκινά
Το Φεστιβάλ πραγματοποιείται στο πλαίσιο του «Περιοδεύοντος Φεστιβάλ Ιαπωνικών Ταινιών» του Japan Foundation και περιλαμβάνει τέσσερις ταινίες από τον σύγχρονο ιαπωνικό κινηματογράφο.
Η Πρεσβεία της Ιαπωνίας σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης και το Japan Foundation και με την ευγενική υποστήριξη της εταιρίας JT International Hellas, διοργανώνει το Φεστιβάλ Ιαπωνικού Κινηματογράφου 2023 από τις 16 έως τις 19 Φεβρουαρίου 2023 στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.
Το Φεστιβάλ πραγματοποιείται στο πλαίσιο του «Περιοδεύοντος Φεστιβάλ Ιαπωνικών Ταινιών» του Japan Foundation και περιλαμβάνει τέσσερις ταινίες από τον σύγχρονο ιαπωνικό κινηματογράφο.
Πρόκειται για μια συλλογή έργων σκηνοθετών με ισχυρή παρουσία στη βιομηχανία του σύγχρονου ιαπωνικού κινηματογράφου και με ιδιαίτερα διακριτά σκηνοθετικά χαρακτηριστικά. Όλες οι ταινίες, παραγωγής 2019 και 2020 (με ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους), προβάλλονται στην Ελλάδα για πρώτη φορά.
Το Φεστιβάλ θα ανοίξει τις πύλες του στις 16 Φεβρουαρίου με την προβολή της ταινίας Voices in the Wind του Nobuhiro Suwa. Στη συνέχεια, από τις 17 έως τις 19 Φεβρουαρίου θα προβληθούν οι ταινίες My Sweet Grappa Remedies, One night και I Never Shot Anyone.
Πρόγραμμα Προβολών
Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου
19:30 Voices in the Wind (Nobuhiro Suwa 2020/139’)
Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου
19:00 My Sweet Grappa Remedies (Akiko Ooku 2019/107’)
21:30 One night (Kazuya Shiraishi 2019/123’)
Σάββατο 18 Φεβρουαρίου
19:00 Voices in the Wind (Nobuhiro Suwa 2020/139’)
22:00 I Never Shot Anyone(Junji Sakamoto 2020/100’)
Κυριακή 19 Φεβρουαρίου
19:00 One night (Kazuya Shiraishi 2019/123’)
21:30 My Sweet Grappa Remedies (Akiko Ooku 2019/107’)
Popular Posts
-
Καλωσορίσατε στο B logs της O μάδας και της Σ ελίδας by Yaki Μ usicart Hunter Radio Έν λευκώ…!!! Ένα ταξίδι με γνώμονα την απόλαυ...