Οι γιορτές είναι μια καλή ευκαιρία να «αγκαλιάσουμε» τις παραδόσεις, είτε αυτό σημαίνει να βγούμε και να διασκεδάσουμε μέχρι το πρωί ή να παίξουμε χαρτιά στο σπίτι ή να ανοίξουμε θεαματικά τη σαμπάνια μας. Ό,τι κι αν κάνουμε, όμως, το φαγητό παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο κι όσο πιο νόστιμο είναι, τόσο καλύτερα μπαίνει η χρονιά. Κι αν έχετε βαρεθεί τα τοπικά έθιμα, δείτε τι πιάτα σερβίρουν τέτοιες μέρες σε άλλες χώρες του κόσμου.
Σταφύλια
Όταν την Παραμονή το ρολόι δείξει μεσάνυχτα, στην Ισπανία τρώνε γρήγορα 12 σταφύλια για καλή τύχη. Αυτή η παράδοση-δεισιδαιμονία έχει κυριαρχήσει μέσα στα χρόνια και μάλιστα πιστεύεται ότι όποιος δεν το κάνει, θα ξεκινήσει τη χρονιά με κακοτυχία.
Ξεκινώντας το δείπνο…
Αν θέλετε να ξεκινήσετε όμορφα και προ πάντων νόστιμα το δείπνο σας, μπορείτε να δοκιμάσετε κάποια από τις υπέροχες συνταγές ζεστού κρασιού με μπαχαρικά, που συναντάμε στις γειτονιές της Ευρώπης.
Με τη λέξη Glühwein είναι ευρέως γνωστό το ζεστό κρασί με μπαχαρικά στη Γερμανία, την Αλσατία και τις γερμανόφωνες χώρες ( Το γαλλικό του όνομα είναι vin chaud (δηλαδή ζεστό κρασί), glogg το σκανδιναβικό και η λίστα συνεχίζεται… Για να φτιάξετε παραδοσιακό glogg αναμίξτε 2 μπουκάλια ξηρό κόκκινο κρασί, ½ μπουκάλι γλυκό κρασί, 1 κούπα βότκα, 4-5 ξερά σύκα, μια χούφτα ξανθές σταφίδες, 2 πορτοκάλια κομμένα σε φέτες, χυμό από 2 πορτοκάλια, 250 γρ. καστανή ζάχαρη, 5 γαρύφαλλα και 3 sticks κανέλας. Σερβίρετε ζεστό σε κούπα.
Η παραδοσιακή ψητή και γεμιστή γαλοπούλα είναι έθιμο που τιμάται σε πολλές περιοχές, όπως στην Ισλανδία, τη Λιθουανία, την Αυστραλία, τη Βραζιλία, τον Καναδά, την Αμερική, τη Γουατεμάλα, την Ουγγαρία και φυσικά, την Ελλάδα.