Οι γιορτές είναι μια καλή ευκαιρία να «αγκαλιάσουμε» τις παραδόσεις, είτε αυτό σημαίνει να βγούμε και να διασκεδάσουμε μέχρι το πρωί ή να παίξουμε χαρτιά στο σπίτι ή να ανοίξουμε θεαματικά τη σαμπάνια μας. Ό,τι κι αν κάνουμε, όμως, το φαγητό παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο κι όσο πιο νόστιμο είναι, τόσο καλύτερα μπαίνει η χρονιά. Κι αν έχετε βαρεθεί τα τοπικά έθιμα, δείτε τι πιάτα σερβίρουν τέτοιες μέρες σε άλλες χώρες του κόσμου.
Σταφύλια
Όταν την Παραμονή το ρολόι δείξει μεσάνυχτα, στην Ισπανία τρώνε γρήγορα 12 σταφύλια για καλή τύχη. Αυτή η παράδοση-δεισιδαιμονία έχει κυριαρχήσει μέσα στα χρόνια και μάλιστα πιστεύεται ότι όποιος δεν το κάνει, θα ξεκινήσει τη χρονιά με κακοτυχία.
Όταν την Παραμονή το ρολόι δείξει μεσάνυχτα, στην Ισπανία τρώνε γρήγορα 12 σταφύλια για καλή τύχη. Αυτή η παράδοση-δεισιδαιμονία έχει κυριαρχήσει μέσα στα χρόνια και μάλιστα πιστεύεται ότι όποιος δεν το κάνει, θα ξεκινήσει τη χρονιά με κακοτυχία.
Ξεκινώντας το δείπνο…
Αν θέλετε να ξεκινήσετε όμορφα και προ πάντων νόστιμα το δείπνο σας, μπορείτε να δοκιμάσετε κάποια από τις υπέροχες συνταγές ζεστού κρασιού με μπαχαρικά, που συναντάμε στις γειτονιές της Ευρώπης.
Με τη λέξη Glühwein είναι ευρέως γνωστό το ζεστό κρασί με μπαχαρικά στη Γερμανία, την Αλσατία και τις γερμανόφωνες χώρες ( Το γαλλικό του όνομα είναι vin chaud (δηλαδή ζεστό κρασί), glogg το σκανδιναβικό και η λίστα συνεχίζεται… Για να φτιάξετε παραδοσιακό glogg αναμίξτε 2 μπουκάλια ξηρό κόκκινο κρασί, ½ μπουκάλι γλυκό κρασί, 1 κούπα βότκα, 4-5 ξερά σύκα, μια χούφτα ξανθές σταφίδες, 2 πορτοκάλια κομμένα σε φέτες, χυμό από 2 πορτοκάλια, 250 γρ. καστανή ζάχαρη, 5 γαρύφαλλα και 3 sticks κανέλας. Σερβίρετε ζεστό σε κούπα.
Η παραδοσιακή ψητή και γεμιστή γαλοπούλα είναι έθιμο που τιμάται σε πολλές περιοχές, όπως στην Ισλανδία, τη Λιθουανία, την Αυστραλία, τη Βραζιλία, τον Καναδά, την Αμερική, τη Γουατεμάλα, την Ουγγαρία και φυσικά, την Ελλάδα.
Κοκτέιλ αχλάδι
Όσον αφορά το αλκοόλ των εορτών, υπάρχει πάντα ένα κοκτέιλ για να γιορτάσουμε κατάλληλα.
Για το κοκτέιλ αυτό θα χρειαστείτε ουίσκι, χυμό από αχλάδι, λικέρ με βότανα, bitters και πάγο.
Cranberry σος
Οι Αμερικανοί την αγαπούν πολύ, αλλά δεν έχει εξακριβωθεί αν υπάρχει ελληνικό σπίτι που να τη φτιάχνει. Στην περίπτωση όμως, που φέτος θέλετε να τη δοκιμάσετε θα διαπιστώσετε ότι δεν είναι κάτι δύσκολο. Θα χρειαστείτε κράνα, ζάχαρη, ένα ξυλαράκι κανέλα, αρωματικό πιπέρι, μοσχοκάρυδο και το χυμό από ένα πορτοκάλι.
Κολοκυθόσουπα
Οι σούπες έχουν την τιμητική τους όλο το χειμώνα, αλλά την περίοδο τον Ευχαριστιών, η πρωταγωνίστρια είναι μια και τη λένε κολοκυθόσουπα. Για μια πιο ιδιαίτερη γεύση, προσθέστε κατά την παρασκευή της και λίγο χυμό πορτοκάλι.
Στην Ιαπωνία, η σούπα νουντλς soba καταναλώνεται όταν μπαίνει η νέα χρονιά. Τα υγιεινά, μακρόστενα νουντλς από σίκαλη συμβολίζουν μακροημέρευση.
Tamale
Σοτάρετε κρεμμύδι, σκόρδο, αλάτι, πιπέρι και ψιλοκομμένο κοτόπουλο σε λίγο βούτυρο. Αφού σοταριστούν, προσθέστε νερό ώσπου να καλυφθούν τα κομμάτια του κοτόπουλου και αφήστε το να σιγοβράσει. Σε άλλο τηγάνι, σοτάρετε σπόρια από καλαμπόκι και στο τέλος, προσθέστε το κοτόπουλο που έχει ήδη μαγειρευτεί. Για αυθεντική περουβιανή απόλαυση, σερβίρετε σε φύλλα καλαμποκιού, απλώνοντας 2 κουταλιές από τη ζύμη που θα έχετε ήδη φτιάξει με καλαμποκάλευρο, νερό, λάδι, κύμινο και τσίλι. Απλώστε το πάνω σε κάθε φύλλο, από πάνω προσθέτετε λίγη από τη γέμιση με το κοτόπουλο, λίγες ελιές και φιστίκια και άλλη μια στρώση από ζύμη. Διπλώστε σαν δώρο και βράστε για μία ώρα.
Sauerkraut
Είναι το γνωστό σε εμάς ξινολάχανο, το οποίο οι Γερμανοί απολαμβάνουν –μεταξύ άλλων- την Παραμονή Πρωτοχρονιάς, προκειμένου να έχουν πλούτη και καλή τύχη τη νέα χρονιά.
Το ιταλικό αυτό πιάτο είναι ουσιαστικά φακές με ένα είδος μεγάλου χοιρινού λουκάνικου, το οποίο συμβολίζει καλή τύχη και ευμάρεια για τη νέα χρονιά. Οι κυκλικές φακές συμβολίζουν μικρά νομίσματα, ενώ το χοιρινό θεωρείται από μόνο του τυχερό.
Βασιλόπιτα
Η δική μας πρωτοχρονιάτικη πίτα δεν θα μπορούσε να λείπει από τη λίστα, αφού σερβίρεται με την αλλαγή του χρόνου και φέρνει τύχη σε όποιον «πετύχει» το φλουρί.
Η δική μας πρωτοχρονιάτικη πίτα δεν θα μπορούσε να λείπει από τη λίστα, αφού σερβίρεται με την αλλαγή του χρόνου και φέρνει τύχη σε όποιον «πετύχει» το φλουρί.
Στην Πολωνία, το αλμυρό αυτό ψάρι καταναλώνεται για να εξασφαλίσει μια καλή χρονιά σε όσους το προτιμήσουν.
Ψητό γουρούνι
Η Κούβα είναι μία από τις πολλές χώρες που βλέπουν το χοιρινό ως τυχερό φαγητό. Το συγκεκριμένο πιάτο είναι το πρωταγωνιστικό στο πρωτοχρονιάτικο τραπέζι τους και πιστεύεται ότι φέρνει πρόοδο και ευημερία.
Η Κούβα είναι μία από τις πολλές χώρες που βλέπουν το χοιρινό ως τυχερό φαγητό. Το συγκεκριμένο πιάτο είναι το πρωταγωνιστικό στο πρωτοχρονιάτικο τραπέζι τους και πιστεύεται ότι φέρνει πρόοδο και ευημερία.
Τόσο στη Σουηδία όσο και στη Φινλανδία, το επιδόρπιο αυτό σερβίρεται με ένα αμύγδαλο κρυμμένο στο μείγμα και όπως με το φλουρί της βασιλόπιτας, έτσι κι εδώ, όποιος πετύχει το φλουρί, είναι ο τυχερός της βραδιάς –και της χρονιάς.
Ψωμί καλαμποκιού
Στο Νότο των Η.Π.Α., το καλαμποκόψωμο είναι μια παραδοσιακή, comfort γεύση που θεωρείται ότι φέρνει πλούτη τη νέα χρονιά, λόγω του καλαμποκιού που θυμίζει… χρυσό.
Στο Νότο των Η.Π.Α., το καλαμποκόψωμο είναι μια παραδοσιακή, comfort γεύση που θεωρείται ότι φέρνει πλούτη τη νέα χρονιά, λόγω του καλαμποκιού που θυμίζει… χρυσό.
Πρόκειται για ένα μεξικάνικο πρωτοχρονιάτικο επιδόρπιο, το οποίο συνήθως καταναλώνεται λίγες μέρες μετά την πρώτη ημέρα του Ιανουαρίου, την ημέρα των 3 Μάγων, στις 6 Ιανουαρίου. Παρομοίως με άλλες παραδόσεις, μέσα στο κέικ αυτό κρύβουν κάτι συμβολικό, όπως μια φιγούρα του Θείου Βρέφους κι όποιος τη βρει ανακηρύσσεται βασιλιάς της ημέρας –ή αναλαμβάνει την ευθύνη να φέρει το κέικ την επόμενη χρονιά.
Mochi
Αυτά τα γιαπωνέζικα κέικ ρυζιού τρώγονται σε ειδικές περιπτώσεις και είναι ιδιαιτέρως δημοφιλή την Πρωτοχρονιά. Καταναλώνονται σκέτα ή καλυμμένα με σκόνη φασολιών σόγιας ή περιχυμένα με σάλτσα σόγιας και ζάχαρη.
Αυτά τα γιαπωνέζικα κέικ ρυζιού τρώγονται σε ειδικές περιπτώσεις και είναι ιδιαιτέρως δημοφιλή την Πρωτοχρονιά. Καταναλώνονται σκέτα ή καλυμμένα με σκόνη φασολιών σόγιας ή περιχυμένα με σάλτσα σόγιας και ζάχαρη.
Αν έχουν ένα κοινό όλες οι κουλτούρες και όλοι οι λαοί την Πρωτοχρονιά, αυτό είναι σίγουρα το αλκοόλ που ρέει αυτές τις ημέρες. Στη Νέα Υόρκη μπορεί να κάνουν μια πρόποση με σαμπάνια, στην Ιαπωνία να πίνουν λίγο σάκε, στη Γερμανία να προτιμούν το Feuerzangenbowle (μεγάλο στικ ζάχαρης, εμποτισμένο με ρούμι που μπαίνει στη φωτιά και αφήνεται να στάξει μέσα στον οίνο), όπου κι αν κοιτάξουμε, όμως, σε όλο τον κόσμο, η νέα χρονιά «κρύβει» πάντα πολλά «στην υγειά μας» με μπόλικο αλκοόλ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου