Η βραβευμένη με Όσκαρ, ηθοποιός Charlize Theron πυροδότησε θύελλα αντιδράσεων στη γενέτειρά της, τη Νότια Αφρική, επειδή υποστήριξε ότι τα αφρικάανς, γλώσσα που προέρχεται από Ολλανδούς αποίκους, οδεύει προς τη λήθη.
«Υπάρχουν περίπου 44 άτομα που μιλούν ακόμα τη γλώσσα - είναι σίγουρα μια γλώσσα που πεθαίνει, δεν είναι πολύ χρήσιμη» είπε η ηθοποιός την περασμένη εβδομάδα στο αμερικανικό podcast Smartless.
Πολλοί Νοτιοαφρικανοί με αναρτήσεις τους στο Twitter εξέφρασαν οργή και υποστήριξαν ότι η γλώσσα, μία από τις 11 επίσημες στη Νότια Αφρική, ομιλείται από το 12% του πληθυσμού.
«Τι ασεβές σχόλιο για τα εκατομμύρια των Νοτιοαφρικανών όλων των ηλικιών, όλων των φυλών... που μιλούν τα αφρικάανς ως πρώτη τους γλώσσα!» σχολίασε ένας χρήστης του Twitter.
Ο Jawaahier Petersen, ηθοποιός σε σαπουνόπερα στη γλώσσα αφρικάανς στη Νότια Αφρική, δήλωσε στο News24: «Δεν θα έλεγα ότι η γλώσσα πεθαίνει. Νομίζω ότι βρισκόμαστε σε ένα ωραίο στάδιο στη χώρα μας τώρα, είναι σχεδόν σαν να έχουμε αναγέννηση της γλώσσας αφρικάανς».
«Οι άνθρωποι λένε ότι έχουν την κυριότητα της γλώσσας, αλλά δεν ανήκει σε μια συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων, η γλώσσα ανήκει στους ανθρώπους που την μιλάνε. Δεν νομίζω ότι πεθαίνει, η τυποποιημένη ή τυπική εκδοχή της γλώσσας έχει πλέον πάρει νέα μορφή και αυτό είναι όμορφη εξέλιξη για αυτή τη χώρα» εκτίμησε.
Ωστόσο αρκετοί χρήστες του Twitter συμφώνησαν με την Charlize Theron σημειώνοντας ότι «τα αφρικάανς έχουν ισχυρή σχέση με το απαρτχάιντ, (τον φυλετικό διαχωρισμό)» και ότι «κάποτε χρησιμοποιήθηκαν για την καταπίεση των Αφρικανών».
«Ευχαριστώ τη Charlize Theron αυτή η... ρατσιστική γλώσσα πεθαίνει και δεν πρέπει καν να την αναγνωρίζουμε» αναφέρεται σε σχόλιο.
«Η Charlize Theron είναι μύθος. Πράγματι τα αφρικάανς είναι μία νεκρή γλώσσα. Ανήκει στο παρελθόν. Ήταν ένα εργαλείο καταπίεσης των Αφρικανών» σημειώνει άλλος χρήστης.
Η ηθοποιός γεννήθηκε στο Μπενόνι, προάστιο σε απόσταση 40 χιλιομέτρων ανατολικά του Γιοχάνεσμπουργκ και μετακόμισε στις ΗΠΑ σχεδόν πριν από 30 χρόνια. Είπε ότι δεν μιλούσε αγγλικά μέχρι τα 19 της, επειδή «κανείς» στη γειτονιά της δεν γνώριζε την αγγλική, αλλά τη γλώσσα αφρικάανς.
«Τα αφρικάανς είναι μια αφρικανική γλώσσα που δημιουργήθηκε εδώ στην Αφρική, αλλά έγινε η γλώσσα που πόλωσε τους ανθρώπους υπό το απαρτχάιντ» δήλωσε στο BBC ο καθηγητής Pitika Ntuli, καλλιτέχνης και πολιτιστικός αναλυτής. Η επιβολή της γλώσσας στα σχολεία ήταν ο κύριος λόγος πίσω από την εξέγερση του Σοβέτο το 1976 κατά του καθεστώτος του απαρτχάιντ, κατά την οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 170 άνθρωποι, κυρίως μαθητές, τόνισε. Είναι η μητρική γλώσσα του 13% των Νοτιοαφρικανών, κυρίως λευκών Νοτιοαφρικανών απογόνων Ολλανδών, Γερμανών και Γάλλων αποίκων που έφτασαν τον 17ο αιώνα στη Νότια Αφρική καθώς και των κατοίκων που έχουν καταγωγή από διαφορετικές φυλές. Κατά τη διάρκεια του απαρτχάιντ, μόνο τα αγγλικά, τα ολλανδικά και τα αφρικάανς ήταν επίσημες κρατικές γλώσσες και οι γλώσσες των αυτόχθονων απογορεύονταν, αλλά όταν έληξε η κυριαρχία της λευκής μειονότητας το 1994 η Νότια Αφρική υιοθέτησε 11 επίσημες γλώσσες.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου