Στην πραγματικότητα, όσοι
εθελοντές έτρωγαν καθημερινά φρούτα και σαλάτες είχαν κατά 21% λιγότερες
πιθανότητες να παρουσιάσουν κακή ψυχική διάθεση, ενώ όσοι έτρωγαν ελάχιστα ή
καθόλου φρέσκα φυτικά τρόφιμα είχαν κατά 47% περισσότερες πιθανότητες να έχουν
χαμηλή ψυχική ευεξία.
Οι πιθανότητες χαμηλής ευεξίας ήταν επίσης κατά 28% περισσότερες για τους παχύσαρκους και σχεδόν διπλάσιες για τους καπνιστές.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «BMJOpen», από τους εθελοντές με την καλύτερη ψυχική ευεξία απ’ όλους, το 35,5% έτρωγαν τουλάχιστον δύο σαλάτες και τρία φρούτα την ημέρα, το 31,4% έτρωγαν δύο σαλάτες και δύο φρούτα την ημέρα, και το 28,4% έτρωγαν τουλάχιστον μία σαλάτα.
Ελάχιστα έως καθόλου φρούτα και λαχανικά έτρωγε το μόλις 6,8% των εθελοντών αυτής της ομάδας.
«Τα στοιχεία αυτά υποδηλώνουν πως όσο περισσότερα φρούτα και λαχανικά τρώει κανείς, τόσο λιγότερες είναι οι πιθανότητες να έχει χαμηλή ψυχική ευεξία», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Σαβέριο Στρέιντζες, αναπληρωτής καθηγητής Καρδιαγγειακής Επιδημιολογίας και διευθυντής του Προγράμματος Αγωγής στην Δημόσια Υγεία στο Πανεπιστήμιο του Γουώργουϊκ.
«Μαζί με το κάπνισμα, τα φρούτα και τα λαχανικά φάνηκε να είναι ο παράγοντας του τρόπου ζωής με τη μεγαλύτερη συσχέτιση με την - χαμηλή ή υψηλή - ψυχική ευεξία.
»Αυτό υποδηλώνει ότι τα συγκεκριμένα τρόφιμα μπορεί να διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο και στην διαφύλαξη της ψυχικής υγείας στον γενικό πληθυσμό».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου