Το καλοκαίρι, εκτός από θάλασσα, αλμύρα και κυκλαδίτικο αεράκι, είναι και γεύσεις. Γεύσεις που απολαμβάνουμε αυτή την περίοδο, που μας θυμίζουν τα παιδικά καλοκαίρια και που χωρίς αυτές, τούτη η εποχή δεν θα ήταν η ίδια. Όπως οι παρακάτω.
Γεμιστά
Ίσως το πιάτο που περισσότερο από όλα θυμίζει γιαγιά, διακοπές και αρώματα καλοκαιριού. Ντομάτες, μελιτζάνες, κολοκυθάκια και πιπεριές, όλα αδειάζουν για να ξαναγεμίσουν με ρύζι, κρεμμύδι και κομμάτια από τη σάρκα των παραπάνω λαχανικών, σε ένα απόλυτα πολύχρωμο και αρωματικό αποτέλεσμα, που τρώγεται οπωσδήποτε με φέτα και μπόλικο ψωμί. Εμείς τα προτιμάμε… «ορφανά», χωρίς κιμά. Εσείς;
Καλαμαράκια
Η εικόνα είναι η εξής: ταβερνάκι μπροστά στη θάλασσα, χωριάτικη, πατάτες τηγανητές και τηγανητά καλαμαράκια με άπειρο λεμονάκι για όλους, στο απόλυτο γεύμα μετά το μπάνιο. Τραγανά, θαλασσινά, απλά κι ωραία.
Ντάκος
Δεν λείπει από το μενού καμίας ταβέρνας και εστιατορίου το καλοκαίρι και είναι το ιδανικό πιάτο για όποιον θέλει να φάει ελαφριά, αλλά να μην νιώθει ότι τρώει μόνο σαλάτα. Το κρίθινο παξιμάδι στη βάση κάνει όλη τη διαφορά, ενώ η ψιλοκομμένη ντομάτα, η ξινομυζήθρα, το ελαιόλαδο και η κάππαρη είναι όλο το καλοκαίρι σε μια μπουκιά.
Μουσακάς
Θα μπορούσε κάλλιστα να ταιριάξει και στον χειμώνα, καθώς πρόκειται για βαρύ φαγητό. Ωστόσο είναι ένα από τα πιο τουριστικά πιάτα που πρωταγωνιστούν στις καλοκαιρινές ταβέρνες και σίγουρα ένα από αυτά που μας περίμενε μετά το μπάνιο στο τραπέζι όταν ήμασταν παιδιά.
Γαριδομακαρονάδα
Μπλέκει με τον καλύτερο τρόπο τα ζυμαρικά με το άρωμα της θάλασσας, με την κοκκινιστή σάλτσα με γαρίδες σβησμένες με ούζο και τα αρώματα να διαδέχονται το ένα το άλλο. Απολαμβάνεται καλύτερα πάντα με την αλμύρα της θάλασσας.