Δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι άλλαξε τη γαστρονομία, όχι μόνο της Ισπανίας, αλλά την παγκόσμια. Ο λόγος για τον καταλανό σεφ, Ferran Adrià, που βρέθηκε στη χώρα μας στο πλαίσιο του Estrella Damm Gastronomy Congress και κατάφερε να συγκεντρώσει εκατοντάδες κόσμου στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, με τους καλύτερους σεφ της Αθήνας να ανυπομονούν να τον ακούσουν.
«Καλύτερος σεφ του κόσμου», «αλχημιστής της κουζίνας», «πρωτοπόρος», «Mr. μοριακή κουζίνα», «ο άνθρωπος που άλλαξε τον τρόπο που τρώμε», είναι μερικοί από τους χαρακτηρισμούς που θα δείτε γραμμένους πλάι στο όνομα του καταλανού σεφ, Ferran Adrià, ο οποίος κατάφερε μέσα στην πορεία του από το 1980 ως και σήμερα μέσα στις κουζίνες και κυρίως μέσα από το πρωτοποριακό εστιατόριο elBulli, να αφήσει το δικό του χρώμα στην ισπανική, αλλά και την παγκόσμια γαστρονομία. Το elBulli, με τα τρία αστέρια Michelin και ρεκόρ πρωτιάς, αφού βρέθηκε πέντε φορές στην κορυφή των World’s 50 Best Restaurants, αποτέλεσε εστιατόριο ορόσημο και παρ’ όλο που έκλεισε τις πόρτες του το 2011, δεν θα μπορούσε να σταματήσει να επηρεάζει τα γαστρονομικά δρώμενα. Από το 2014 ξανάνοιξε ως χώρος δημιουργίας, μια έννοια που φυσικά δεν έλειπε και όσο ήταν ανοιχτό, αφού λειτουργούσε 6 μήνες το χρόνο και τους υπόλοιπους ο Ferran Adrià και η ομάδα του ασχολούνταν με την τελειοποίηση συνταγών στο workshop elBulliTaller.
Για όλα αυτά και για τα νέα του σχέδια, ο καινοτόμος σεφ ήρθε να μας μιλήσει στο πλαίσιο του Estrella Damm Gastronomy Congress στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση και όλοι οι λάτρεις της γαστρονομίας της Αθήνας βρίσκονταν εκεί, για να ακούσουν τι έχει να πει ένας τόσο επιτυχημένος σεφ, που έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι «δεν ήθελε να γίνει μάγειρας». Δεν είναι και λίγο, άλλωστε, ένας άνθρωπος που έχει να παρευρεθεί σε συνέδριο εδώ και 7 χρόνια, να βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας.