menu

Πέμπτη 4 Απριλίου 2024

Αρχαία Μεσσήνη: Πώς αλλάζει και αναβαθμίζεται η ελληνική… Πομπηία

Αρχαία Μεσσήνη: Πώς αλλάζει και αναβαθμίζεται η ελληνική… Πομπηία

Η Αρχαία Μεσσήνη αναβαθμίζεται με σύγχρονες υποδομές εξυπηρέτησης των επισκεπτών, οι οποίες προσαρμόζονται στα νέα αρχαιολογικά δεδομένα, με την κατάργηση περιττών χώρων και την άμεση σύνδεση των οικοδομημάτων, μέσω ειδικών διαδρομών, με το υπό κατασκευή Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο.

Το όραμα του αείμνηστου αρχαιολόγου Πέτρου Θέμελη, ο οποίος για 40 σχεδόν χρόνια μετέτρεψε την Αρχαία Μεσσήνη σε σημείο αναφοράς, φαίνεται να ολοκληρώνεται με το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο, ένα αίτημα χρόνων τόσο του ίδιου όσο και της τοπικής κοινωνίας, που βρίσκεται στο στάδιο της μελέτης, αλλά και με την αναβάθμιση των επιμέρους χώρων. Εκτός από το μουσείο, που έχει ήδη αναγγελθεί, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη προχώρησε, μετά την πρόσφατη έγκριση του ΚΑΣ, στη γνωστοποίηση των επιμέρους αλλαγών που θα γίνουν ώστε να προβληθεί εξ ολοκλήρου ο αρχαιολογικός χώρος με τον περαιτέρω εκσυγχρονισμό του.

Tεράστια σημασία

Όποιος έχει επισκεφθεί τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης δεν μπορεί να μην έχει θαυμάσει το εντυπωσιακό θέατρο, χωρητικότητας άνω των 10.000 θεατών, ένα από τα πιο μεγάλα και επιβλητικά της Αρχαιότητας και της Ελληνιστικής Εποχής, χτισμένο τον 3ο με 2ο αιώνα π.Χ., όπου κάποτε απολάμβαναν, σύμφωνα με τον Παυσανία, εντυπωσιακά θεάματα.


Στο ίδιο μέρος σήμερα λαμβάνουν χώρα διάφορες παραστάσεις, όπως τότε που το θέατρο φιλοξενούσε περίοπτα θεάματα, καθώς και στο Εκκλησιαστήριο (Ωδείο), που διατηρείται σε άριστη κατάσταση και που στο ανατολικό άκρο της ορχήστρας υψωνόταν ένας χάλκινος ανδριάντας του τότε μεγάλου ευεργέτη της περιοχής Τιβέριου Κλαύδιου Σιθίδα.

Σε μια τεράστια περιοχή κάτω από ελιόδεντρα, ο επισκέπτης μπορεί να περιδιαβεί τα κατάλοιπα αυτών των εντυπωσιακών οικοδομημάτων, να θαυμάσει, εκτός από τα μέρη που φιλοξενούσαν τα ξεχωριστά θεάματα, όλα τα υπόλοιπα μεγάλης αρχαιολογικής αξίας σημεία, όπως τις διάφορες πλευρές του σταδίου, ώστε να έχει την αίσθηση ότι πραγματικά μεταφέρεται στα ρωμαϊκά χρόνια - αρκεί να φωνάξεις πολύ δυνατά για να ακούσεις τον αντίλαλο στην άλλη άκρη του αχανούς αυτού χώρου που απέπνεε το μεγαλείο της περιοχής.

Σε αυτό συμβάλλει η προσεκτική αναστήλωση των μνημείων, που στόχο έχουν να αναπαραστήσουν ακριβώς το πώς ζούσαν και συμπεριφέρονταν οι κάτοικοι εκείνα τα χρόνια, σύμφωνα με την αρχαιολογική αντίληψη που θέλει τα κατάλοιπα να μιλούν στο σήμερα, αλλά και σύμφωνα με την οπτική του ίδιου του Θέμελη, που στόχο είχε να μεταφέρει την πόλη στο τώρα. Μπορεί, έτσι, σύμφωνα με αυτό το σχέδιο, να έχει κανείς μια ολιστική εμπειρία της Αρχαίας Μεσσήνης και να αντιληφθεί ακριβώς πώς λειτουργούσε τότε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα 4 SuperModels που καθόρισαν τα '90s

Τα 4 supermodels που καθόρισαν τα '90s σε μια κοινή εμφάνιση Όλες υπέροχες, σαν να μην πέρασε μια μέρα Τα θρυλικά supermodels που καθόρι...

Popular Posts