menu

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

Γιορτάζοντας την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου!


                   Γιορτάζοντας την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου!

Η 23η Απριλίου είναι μια ξεχωριστή μέρα για όλους τους λάτρεις του βιβλίου! Γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου, μια ημέρα αφιερωμένη στη λογοτεχνία, την ανάγνωση και τη δύναμη του γραπτού λόγου.

Πώς καθιερώθηκε η Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου;

Η Παγκόσμια Ημέρα του Βιβλίου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 23 Απριλίου. Η προέλευσή της είναι πολυποίκιλη και συνδέεται με διάφορα γεγονότα και παραδόσεις που ξεπερνούν τα σύνορα των χωρών. Καθιερώθηκε από την UNESCO, σε ανάμνηση του θανάτου δύο λογοτεχνικών μορφών:

☞ 23 Απριλίου 1616: Θάνατος του Ουίλιαμ Σαίξπηρ. Ήταν Άγγλος ποιητής και θεατρικός συγγραφέας. Θεωρείται ευρέως ως ο σημαντικότερος συγγραφέας που έγραψε στην αγγλική γλώσσα και ένας από τους σημαντικότερους δραματουργούς παγκοσμίως.

☞ 23 Απριλίου 1616: Θάνατος του Μίγκελ ντε Θερβάντες. Ο Θερβάντες ήταν Ισπανός συγγραφέας, γνωστός για το μυθιστόρημα «Δον Κιχώτης». Θεωρείται ευρέως ως ο μεγαλύτερος συγγραφέας στην ισπανική γλώσσα και ο κατ’ εξοχήν μυθιστοριογράφος παγκοσμίως.

Από άλλες πηγές ανακαλύπτουμε πως η αρχική ιδέα διαμορφώθηκε το 1922 από τον Βιθέντε Κλαβέλ, διευθυντή του εκδοτικού οίκου Σερβάντες στη Βαρκελώνη, για να τιμήσει τον συγγραφέα Μιγκέλ ντε Θερβάντες. Αρχικά γιόρταζε στις 7 Οκτωβρίου 1926, την ημέρα γενεθλίων του Θερβάντες, πριν μεταφερθεί στην ημερομηνία του θανάτου του, 23 Απριλίου, το 1930.

Αυτό το έθιμο συνεχίζεται με μεγάλη δημοφιλία ως συνδυασμένη γιορτή του Αγίου Γεωργίου, προστάτη της Καταλονίας και της ημέρας των Βιβλίων και των Τριαντάφυλλων. Κατά τη διάρκεια της ημέρας αυτής, οι άνθρωποι ανταλλάσσουν δώρα: οι άνδρες χαρίζουν τριαντάφυλλα στις γυναίκες και αυτές χαρίζουν βιβλία στους άνδρες.

Πώς μπορείς να συμμετέχεις στη γιορτή

Φέτος, καλούμε όλους τους metabookers να γιορτάσουν μαζί μας την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Khruangbin - May Ninth (Official Video)

 

Popular Posts