menu

Σάββατο 13 Απριλίου 2024

Πώς οι Ιάπωνες παράγουν ξύλο εδώ και 700 χρόνια ...


Πώς οι Ιάπωνες παράγουν ξύλο εδώ και 700 χρόνια, χωρίς να κόβουν δέντρα. 

Το Daisugi είναι μια αρχαία ιαπωνική δασοκομική τεχνική που αναπτύχθηκε τον 14ο αιώνα και χρησιμοποιήθηκε αρχικά από ανθρώπους που ζούσαν στην περιοχή Kitayama, επειδή η περιοχή ήταν εξαιρετικά φτωχή σε δενδρύλλια. 

Φύτεψαν κέδρους κλαδεμένους με ειδικό τρόπο για να παράγουν βλαστούς που τελικά θα γίνονταν τέλειοι, ίσιοι, χωρίς κόμπους ξυλεία. Οι βλαστοί κλαδεύονται απαλά με το χέρι κάθε δύο χρόνια αφήνοντας μόνο τα κορυφαία κλαδιά, επιτρέποντάς τους να αναπτυχθούν ευθεία. 

Η συγκομιδή διαρκεί 20 χρόνια και το παλιό «απόθεμα δέντρου» μπορεί να φτάσει έως και εκατό βλαστούς τη φορά. Υπήρχε στην πραγματικότητα ένας άλλος λόγος για τον οποίο αναπτύχθηκε η τεχνική: η μόδα. Τον 14ο αιώνα, μια γραμμική, στυλιζαρισμένη μορφή αρχιτεκτονικής γνωστή ως sukiya-zukuri (数寄屋造り) έγινε δημοφιλής και κάθε επιφανής σαμουράι ή ευγενής ήθελε ένα σπίτι χτισμένο με αυτόν τον τρόπο. 

Απλώς δεν υπήρχαν αρκετές διαθέσιμες πρώτες ύλες για να συμβαδίσουν με τη ζήτηση, έτσι το daisugi αναπτύχθηκε για να παράγει περισσότερο ξύλο σε συντομότερο χρόνο. 

Το ξύλο που παράγεται με αυτή την τεχνική έχει επίσης εντυπωσιακές ιδιότητες: είναι 140% πιο εύκαμπτο από τον τυπικό κέδρο και 200% πυκνότερο και ισχυρότερο. Και, είναι εξαιρετικά ανθεκτικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Helsloot - In Your Hands (feat. Yorina)

 

Popular Posts