menu

Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2023

Πώς θα ήταν σήμερα τα 7 θαύματα του Αρχαίου Κόσμου; – «Ζωντανεύουν» με τη βοήθεια της AI

 

Φανταστείτε τον Κολοσσό της Ρόδου, το Άγαλμα του Ολυμπίου Διός και τα υπόλοιπα Θαύματα του Κόσμου να μην είχαν καταστραφεί και να υπήρχαν σήμερα, όπως πριν από χιλιάδες χρόνια όταν χτίστηκαν για πρώτη φορά.

Μόνο ένα από τα επτά θαύματα σώζεται σήμερα, η Πυραμίδα του Χέοπα (η Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας), καθώς τα υπόλοιπα έχουν χαθεί με το πέρασμα του χρόνου λόγω πολέμων και φυσικών καταστροφών.

Χρησιμοποιώντας το Midjourney, η τεχνητή νοημοσύνη «ανέστησε» τα 7 Θαύματα του Αρχαίου Κόσμου, δίνοντας την ευκαιρία στον κόσμο να τα δει με μία νέα ματιά.

Η AI έχει κάνει ακριβώς αυτό, αναδημιουργώντας τα ιστορικά μνημεία, με χιλιάδες τουρίστες να τα φωτογραφίζουν με τα smartphone τους.

Τα 7 Θαύματα του Αρχαίου Κόσμου:

Ο Κολοσσός της Ρόδου

Η Πυραμίδα του Χέοπα

Οι Κρεμαστοί Κήποι της Βαβυλώνας

Το Άγαλμα του Ολυμπίου Διός

Ο Φάρος της Αλεξάνδρειας

Ο Κολοσσός της Ρόδου

Ο Κολοσσός της Ρόδου ήταν ένα εκπληκτικό επίτευγμα μηχανικής και οικοδόμησης, και το άγαλμα υψωνόταν 30 μέτρα πάνω από το λιμάνι της Ρόδου. Το γιγαντιαίο άγαλμα, η κατασκευή του οποίου διήρκεσε περίπου 12 χρόνια, ήταν κατασκευασμένο από χάλκινες πλάκες και απεικόνιζε τον θεό Ήλιο.

Αρχαία έργα τέχνης που απεικονίζουν τον Κολοσσό της Ρόδου δείχνουν το άγαλμα να στέκεται στην είσοδο του λιμανιού, αλλά οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι ένα τέτοιο κατόρθωμα θα ήταν αδύνατο.

Αντ’ αυτού, ο θεός στεκόταν σε ένα βάθρο κοντά στην είσοδο του λιμανιού, καλωσορίζοντας τα πλοία που το επισκέπτονταν. Ένας σεισμός προκάλεσε την καταστροφή του αγάλματος, το οποίο επέζησε για λιγότερο από έναν αιώνα μετά την ολοκλήρωσή του το 282 π.Χ..

Η Πυραμίδα του Χέοπα

Η Πυραμίδα του Χέοπα (η Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας) είναι το μοναδικό θαύμα του αρχαίου κόσμου που υπάρχει σήμερα βρίσκεται στην Αίγυπτο και εξακολουθεί να είναι ένα από τα πιο δημοφιλή τουριστικά αξιοθέατα στον κόσμο. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι ξόδεψαν 20 χρόνια για να τοποθετήσουν πέτρες που ζύγιζαν έως και 2,5 τόνους η καθεμία, τις οποίες έσυραν σκλάβοι με εντολή του φαραώ Χέοπα.

Η AI έχει επαναφέρει την πυραμίδα στην αρχική της μορφή, καλύπτοντάς την με αστραφτερό λευκό ασβεστόλιθο που έχει πλέον χαθεί με την πάροδο του χρόνου.

Οι Κρεμαστοί Κήποι της Βαβυλώνας

Σύμφωνα με αρχαία κείμενα, οι Κρεμαστοί Κήποι της Βαβυλώνας διέθεταν περίτεχνες αυλές, υπέροχα υδάτινα στοιχεία και επιπλέοντα φυτά. Ωστόσο, οι ιστορίες είναι η μόνη απόδειξη ότι υπήρξε αυτή η πλούσια όαση.

Ένα κείμενο υποστήριζε συγκεκριμένα ότι ο Βαβυλώνιος αυτοκράτορας Ναβουχοδονόσορας έχτισε τους κήπους στην επαρχία Βαβυλώνα του Ιράκ για τη σύζυγό του Αμυΐτη. Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία αναφορά γι’ αυτούς σε κανένα κείμενο που να έχει γραφτεί από τον αυτοκράτορα ή τη σύζυγό του.

Σύμφωνα με τον θρύλο, οι κήποι θα βρίσκονταν περίπου 50 μίλια νότια της Βαγδάτης στο Ιράκ. Αν οι κήποι υπήρχαν, θα πρέπει να είχαν ισοπεδωθεί μετά την κατάκτησή τους από την αυτοκρατορία των Αχαιμενιδών το 539 π.Χ.

Το Άγαλμα του Ολυμπίου Διός

Το Άγαλμα του Ολυμπίου Διός φιλοτεχνήθηκε από τον διάσημο γλύπτη της εποχής, Φειδία γύρω στο 430 π.Χ. και τοποθετήθηκε ως λατρευτικό άγαλμα στον Ναό του Διός στην Ολυμπία.

Το εντυπωσιακό άγαλμα πιστεύεται ότι καταστράφηκε ολοσχερώς και στη συνέχεια λεηλατήθηκε το 426 μ.Χ. μετά την πυρπόληση ολόκληρου του ναού. Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή, μεταφέρθηκε στην Κωνσταντινούπολη από τον Θεοδόσιο και τοποθετήθηκε στο παλάτι ενός Έλληνα χριστιανού ευνούχου, όπου παρέμεινε για περίπου 60 χρόνια, μαζί με άλλα σπουδαία έργα τέχνης, μέχρι το 475 μ.Χ., οπότε και καταστράφηκε από μεγάλη φωτιά. Τέλος, σύμφωνα με τον Ρωμαίο ιστορικό Σουητώνιο, ο Ρωμαίος αυτοκράτωρ Καλιγούλας, είχε διατάξει να το μεταφέρουν στη Ρώμη και να του αλλάξουν το πρόσωπο, δίνοντάς του τη μορφή του αυτοκράτορος, πράγμα που όμως δεν έγινε, επειδή το πλοίο που περίμενε στον λιμένα για να το φορτώσει χτυπήθηκε από κεραυνό και κάηκε.

Ο Φάρος της Αλεξάνδρειας

Ο πιο διάσημος φάρος της αρχαιότητας ύψους 105 μέτρων στεκόταν στο νησί Φάρος στο λιμάνι της Αλεξάνδρειας στην αρχαία Αίγυπτο.

Ήταν μια πολύπλοκη κατασκευή που σχεδιάστηκε για να επιδεικνύει την ανδρεία του παγκόσμιου πνευματικού κεφαλαίου αποκαλύπτοντας παράλληλα τα μαθηματικά και γεωμετρικά του θεμέλια.

Ο φάρος χτίστηκε από τον Σώστρατο τον Κνίδιο μηχανικό, αρχιτέκτονα, γιο του επίσης αρχιτέκτονα Δεξιφάνους. Ο Φάρος της Αλεξάνδρειας παρέμεινε σε λειτουργία ως την πλήρη καταστροφή του από δύο σεισμούς τον 14ο αιώνα μ.Χ.

Το Μαυσωλείο της Αλικαρνασσού

Το Μαυσωλείο της Αλικαρνασσού χτίστηκε για τον Μαύσωλο, ηγεμόνα της Καρίας, μιας αρχαίας περιοχής της Μικράς Ασίας. Το κτίριο ήταν τόσο εντυπωσιακό που το όνομα του αείμνηστου βασιλιά έγινε όρος για τα σημαντικά ταφικά μνημεία.

Η κατασκευή ήταν ένα μείγμα ελληνικών, ελληνοανατολικών και αιγυπτιακών σχεδιαστικών αρχών. Κατά την ανασκαφή του τάφου, βρέθηκαν απομεινάρια βοδιών, προβάτων και πτηνών που φέρεται να ήταν τα υπολείμματα μιας “αποχαιρετιστήριας” γιορτής για τον μόνιμο ένοικο του Μαυσωλείου.

Ο Ναός της Αρτέμιδος στην Έφεσο

Η Άρτεμις ήταν η αρχαία Ελληνίδα θεά της αγνότητας, του κυνηγιού, των άγριων ζώων, των δασών και της γονιμότητας και ο Ναός της στην Έφεσο χτίστηκε και καταστράφηκε τρεις φορές.

Ο πρώτος που το γκρέμισε ήταν ο Ηρόστρατος, ο οποίος τον έκαψε για να γίνει διάσημος. Ακολούθησαν οι Γότθοι, οι οποίοι κατέστρεψαν την πόλη ενώ περνούσαν από εκεί για να ξεφύγουν από τους Ρωμαίους.

Τέλος, ένας χριστιανικός όχλος κατέστρεψε τον Ναό το 401 μ.Χ., αφήνοντας τα θεμέλια και έναν μόνο κίονα – ο οποίος είναι ακόμα και σήμερα ορατός.

Κατασκευάστηκε το 350 π.Χ. στη σημερινή Τουρκία και καταστράφηκε έπειτα από μια σειρά σεισμών τον 13ο αιώνα.

Το Μαυσωλείο της Αλικαρνασσού

Ο Ναός της Αρτέμιδος στην Έφεσο


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το "Bodak Yellow (Money Moves)" γίνεται το πρώτο τραγούδι από γυναίκα ράπερ που κέρδισε πάνω από 2 δισεκατομμύρια ροές κατ' απ...

Popular Posts