menu

Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2023

Το «who is who» του Sam Altman που δημιούργησε το ChatGPT και… Απολύθηκε


Η ιστορία του πρώην πλέον CEO της OpenAI που τον καθαίρεσε σε μια απόφαση βόμβα στη βιομηχανία της τεχνολογίας του ChatGPT

Τίποτε δεν προμήνυε την χθεσινή ανακοίνωση του ΔΣ της εταιρείας OpenAI ότι απομακρύνει από την θέση του διευθύνοντος συμβούλου τον άνθρωπο πίσω από το πρόγραμμα που έκανε την εταιρεία διάσημη φέρνοντας επανάσταση στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης. Ο 38χρονος Σαμ Άλτμαν εγκαταλείπει την εταιρεία αφήνοντας ως παρακαταθήκη του το ChatGPT και αναζητά πλέον νέες προκλήσεις ενώ άπαντες αναζητούν τις αιτίες πίσω από αυτήν την αναπάντεχη εξέλιξη...

Μια σύντομη ματιά στο βιογραφικό του Αλτμαν αρκεί για διαπιστώσει κάποιος ότι έχει πολλά κοινά με κορυφαία στελέχη της βιομηχανίας της τεχνολογίας όπως ο Στιβ Τζομπς, ο Μπιλ Γκέιτς και ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ. Όπως και εκείνοι έτσι και ο Άλτμαν εγκατέλειψε το πανεπιστήμιο και μάλιστα ένα από τα κορυφαία, το Στάνφορντ.

Όταν διέκοψε τις σπουδές του το 2005, ίδρυσε την Loopt, μια εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης για κινητά. Αργότερα το 2012, η ​​Loopt εξαγοράστηκε από την Green Dot Corporation. Μετά από αυτό, ο Altman εντάχθηκε στην Y Combinator, μια εταιρεία παροχής συμβουλών σε νεοφυείς εταιρείες και τρία χρόνια μετά έγινε πρόεδρος της εταιρείας. Κατά τη διάρκεια της θητείας του στο Y Combinator ως πρόεδρος δεκαπλασίασε τα μεγέθη της εταιρείας. Αποφάσισε να φύγει από την Y Combinator για να εστιάσει περισσότερο την προσοχή του στην OpenAI στην ίδρυση της οποίας είχε συμμετάσχει.

Αρχικά η OpenAI ιδρύθηκε ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός για την έρευνα τεχνητής νοημοσύνης το 2015 και ανάμεσα στους ιδρυτές φιγουράρει το όνομα του πανταχού παρόντα Έλον Μασκ. Την ίδια χρονιά, ο Άλτμαν εισήχθη στη λίστα Forbes των σημαντικών επενδυτών κάτω των 30 ετών. Ο Μασκ αποχώρησε από την OpenAI το 2018 και ένα χρόνο μετά ο Άλτμαν έγινε διευθύνων σύμβουλος και ξεκίνησε την ανάπτυξη το πρότζεκτ της ανάπτυξης τεχνολογίας γενετικής νοημοσύνης που οδήγησε τελικά στο ChatGPT και άλλα πρωτοποριακά προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης όπως το DALL.E, ένα άλλο αξιοσημείωτο εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης που αναπτύχθηκε από την OpenAI. Ενώ το ChatGPT είναι ένα εργαλείο δημιουργίας κειμένου, το DALL.E που δημιουργεί ψηφιακές εικόνες με βάση τις προτροπές των χρηστών.

Πρόσφατα ο Άλτμαν ανακοίνωσε ότι ασχολείται με  WorldCoin, ένα χρηματοοικονομικό δίκτυο που χρησιμοποιεί βιομετρική τεχνολογία ταυτοποίησης των χρηστών του. Ο Άλτμαν δηλώνει ότι τέτοιες τεχνολογίες είναι απαραίτητες για τη διαφοροποίηση των ανθρώπων από τα ρομπότ και τα γενικότερα τα προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης, σε έναν κόσμο όπου η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης εξελίσσεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς.

Προσωπική ζωή

Ο Σαμ Άλτμαν είναι χορτοφάγος και ζει στο Σικάγο του Ιλινόις των Ηνωμένων Πολιτειών. Σε μικρή ηλικία ζούσε στο Σεντ Λούις του Μιζούρι με τη δερματολόγο μητέρα του. Αφού παρακολούθησε το John Burroughs School, εντάχθηκε στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ το 2005 για να σπουδάσει επιστήμη των υπολογιστών. Έφυγε όμως μετά από ένα χρόνο.

Σε συνέντευξή του το 2016, ο Άλτμαν παραδέχτηκε ότι είναι ομοφυλόφιλος και θυμήθηκε ότι το να έχει υπολογιστή από την παιδική του ηλικία τον βοήθησε να αναγνωρίσει τη σεξουαλικότητά του. Στην ίδια συνέντευξη ανέφερε επίσης ότι το να μεγαλώσει ως ομοφυλόφιλος τη δεκαετία του 2000 δεν ήταν εύκολο για αυτόν. Αν και έχει την έδρα του έξω από το Σικάγο, ο Άλτμαν ζει τώρα στη γειτονιά Russian Hill στο Σαν Φρανσίσκο. Έχει επίσης ένα σπίτι για το Σαββατοκύριακο στη Νάπα της Καλιφόρνια.

Ο Άλτμαν είναι γνωστός ως Prepper, που σημαίνει ότι εστιάζει στην επιβίωση σε ακραίες παγκόσμιες συνθήκες. Σε μια από τις συνεντεύξεις του, είπε ότι έχει εργαλεία επιβίωσης όπως όπλα, χρυσό, ιωδιούχο κάλιο, αντιβιοτικά, μπαταρίες, μάσκες αερίων από την Ισραηλινή Αμυντική Δύναμη. Έχει ακόμη και ένα μεγάλο μονοπάτι γης στο Big Sur που μπορεί να πετάξει αν χρειαστεί.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, η καθαρή περιουσία του βρίσκεται μεταξύ 500 και 700 εκατομμυρίων δολαρίων. Ένα μεγάλο μέρος του πλούτου του προερχόταν από τα ίδια κεφάλαια των εταιρειών του και από επενδύσεις σε άλλες εταιρείες. Όταν ρωτήθηκε για το να κερδίσει πολλά χρήματα μέσω της OpenAI, ο Άλτμαν ανέφερε ότι είχε ένα πολύ καλό μισθό αλλά δεν είχε μετοχές στην εταιρεία. Έλεγε επίσης ότι εργάζεται στο OpenAI γιατί αγαπά τη δουλειά του.

Ο Άλτμαν έχει και φιλανθρωπική δραστηριότητα. Έπαιξε ένα ρόλο στη χρηματοδότηση του Project Covalence για την ανάπτυξη κλινικών δοκιμών COVID-19. Ο Άλτμαν έδωσε 250 χιλιάδες δολάρια στην  προεδρική εκστρατεία του Τζο Μπάιντεν. Είναι επίσης Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου των πυρηνικών εταιρειών Oklo και Helion. Πιστεύει ότι η πυρηνική ενέργεια είναι μια από τις κρίσιμες βιομηχανίες του κόσμου που απαιτεί τεχνική ανάπτυξη.


Naftemporiki.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Popular Posts