menu

Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2023

Typhoon Project: Ο «Τυφώνας» που καθάρισε τις ακτές του Πηλίου- Δείτε την εντυπωσιακή διαφορά


Το «Typhoon Project» ξεκίνησε το 2019 με στόχο τον καθαρισμό του συνόλου της ελληνικής ακτογραμμής και την απόδοση των ακτών, καθαρών πια, σε κατοίκους και επισκέπτες της χώρας. Μοχλός του προγράμματος είναι το «Typhoon», ένα σύγχρονο νορβηγικής κατασκευής πλοίο 72 μέτρων που πλέει όλο τον χρόνο απορυπαίνοντας και μεταφέροντας τα απορρίμματα που συλλέγονται σε δομές ανακύκλωσης ή ορθής απόρριψης. Το «Typhoon» διαθέτει 5 ταχύπλοα για τον καθαρισμό δυσπρόσιτων ακτών και κάδους απορριμμάτων μεγάλης χωρητικότητας, κατάλληλους για τη διαλογή των ειδών που συλλέγονται στις δράσεις. Η ομάδα του, αποτελούμενη από στελέχη του Ιδρύματος και μόνιμο προσωπικό του σκάφους, συνεργάζεται με ακαδημαϊκά ιδρύματα για την υποστήριξη της έρευνας και την κατανόηση του προβλήματος της θαλάσσιας ρύπανσης στη Μεσόγειο.



Στο Πήλιο έσπευσε αυτές τις μέρες ο «Τυφώνας», το επιχειρησιακό πλοίο του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης, για να συμβάλλει έμπρακτα στην απορρύπανση και αποκατάσταση των ακτών της περιοχής. Ανταποκρινόμενη στις έκτακτες ανάγκες της χώρας, μετά τα πρόσφατα φυσικά φαινόμενα που  έπληξαν σημαντικά την περιοχή, η Διοίκηση του Ιδρύματος, στο πνεύμα τους κοινωφελούς του στόχου, έθεσε τη «ναυαρχίδα» του στη διάθεση των αρχών.  

Οι εικόνες από την κατάσταση στις  Ακτές πριν και μετά την παρέμβαση του «Τυφώνα» είναι εντυπωσιακές.


H ομάδα του “Typhoon Project” αποβιβάστηκε στην παραλία Παπά Νερό, στον Άγιο Ιωάννη, σε μια ξεχωριστή αποστολή καθαρισμού. Το μήκος της ακτής, 890 μέτρων, αλλά και ο όγκος των απορριμμάτων που βρέθηκαν σε αυτή μαρτυρούν τόσο μέγεθος όσο και τις περιβαλλοντικές συνέπειες της πρόσφατης ακραίας κακοκαιρίας.

Το «Typhoon Project» συνεργάζεται με το Εργαστήριο Θαλάσσιας Γεωλογίας και Φυσικής Ωκεανογραφίας του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών για τη μελέτη των βενθικών απορριμμάτων στον Σαρωνικό και τον Θερμαϊκό Κόλπο, καθώς και με την Ερευνητική Ομάδα Θαλάσσιας Τηλεπισκόπησης του Πανεπιστήμιο Αιγαίου για τον εντοπισμό και τη χαρτογράφηση πλαστικών χρησιμοποιώντας τη σύγχρονη τεχνολογία.














Πηγή: ΚΟΙΝΩΦΕΛΕΣ ΙΔΡΥΜΑ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Κ. ΛΑΣΚΑΡΙΔΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Popular Posts