Τι αλλάζει με το πρώτο υδροπλάνο στην Ελλάδα
Από το 2008, όταν σταμάτησε η τετραετής επιτυχημένη λειτουργία των υδροπλάνων στο Ιόνιο, έχουν περάσει 15 χρόνια.
Σε αυτό το διάστημα, με αλλαγές κυβερνήσεων και πολιτικών, στην Ελλάδα δεν μπόρεσαν να ξαναπετάξουν υδροπλάνα.
Οι προσπάθειες για τη δημιουργία ενός δικτύου υδατοδρομίων είναι πολλές και επίπονες με το δημόσιο άλλοτε να βοηθά και άλλοτε να ανακαλύπτει νέα ζητήματα, με αποτέλεσμα οι δύο εταιρείες (Ελληνικά Υδατοδρόμια και Hellenic Seaplanes) να υπερβάλλουν στην προσπάθειά τους να λειτουργήσουν υδροπλάνα στην πιο νησιωτική χώρα της Ευρώπης.
SD
Η έλευση του πρώτου υδροπλάνου στην Ελλάδα «πιέζει» ακόμα περισσότερο την κυβέρνηση και τους αρμόδιους υπουργούς να προχωρήσουν τάχιστα τις ενέργειες ώστε να μη χαθεί κι άλλος (κι άλλος) χρόνος.
Η Hellenic Seaplanes, έγινε η πρώτη αεροπορική εταιρεία που έφερε ξανά υδροπλάνο στην Ελλάδα, ενώ μέχρι τον Σεπτέμβριο αναμένεται να υπάρξει και δεύτερο υδροπλάνο και έως το τέλος του έτους και τρίτο, όλα αμφίβια, δηλαδή να μπορούν να προσγειώνονται σε αεροδρόμια αλλά και να προσθαλασσώνονται με τη χρήση πλωτήρων.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Hellenic Seaplanes, Νικόλα Χαραλάμπους, με τη συνεργασία αρκετών επενδυτών, αυτό το ουσιαστικό βήμα ανοίγει νέους ορίζοντες για την αεροπορική βιομηχανία της χώρας μας και σηματοδοτεί ταυτόχρονα την ενεργοποίηση του δικτύου υδατοδρομίων σε όλη την Ελλάδα.
Το νεοαφιχθέν αεροσκάφος, είναι ένα CESSNA Caravan C208, της αμερικάνικης κατασκευάστριας εταιρείας ΤΕΧΤRON, το οποίο, στο πλαίσιο της στρατηγικής συνεργασίας που υπογράφτηκε, ήρθε από την Κωνσταντινούπολη και θα έχει βάση στο αεροδρόμιο των Μεγάρων, στην επιχειρησιακή βάση της Ifly, ιδιοκτησίας του Γιώργου Βέρμπη, η οποία εξειδικεύεται στην παροχή υπηρεσιών αερομεταφοράς VIP προσώπων, διακομιδής ασθενών με ελικόπτερα και αεροπλάνα και παρέχει ολοκληρωμένες υπηρεσίες, υψηλών προδιαγραφών, για ένα μεγάλο εύρος πτητικών μέσων.
Το εν λόγω αεροσκάφος αναγνωρίζεται για την εξαιρετική αξιοπιστία και απόδοσή του. Με την ικανότητα να απογειώνεται και προσγειώνεται σε διαφορετικά πεδία, στεριάς και θάλασσας, το αεροσκάφος είναι ιδανικό για τις ανάγκες του «πολυνησιακού» χαρακτήρα της Ελλάδας.
Το CESSNA Caravan C-208 υποστηρίζει την αερομεταφορά έως 12 επιβατών και προορίζεται να εξυπηρετεί οργανωμένα αεροπορικά δρομολόγια καθώς και ναυλωμένες, ιδιωτικές πτήσεις. Το νέο απόκτημα της εταιρείας υπόσχεται να δώσει λύσεις στα προβλήματα εύκολης διασύνδεσης μεταξύ των νησιών, πετώντας γρήγορα και εύκολα από λιμάνι σε λιμάνι και ενώνοντας όλη την Ελλάδα, όπως προμηνύει και το μότο της Hellenic Seaplanes, “Connecting Greece”.
Σε συνάντηση που έγινε με το Διοικητή της Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας (ΑΠΑ), Δρ. Χρήστο Τσίτουρα, τέθηκαν οι διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν για να ξεκινήσει η Hellenic Seaplanes να βάλει σε τροχιά ελληνικής νηολόγησης το αμφίβιο αεροσκάφος. Ο κ. Τσίτουρας ανέφερε ότι η αναβάθμιση της Ελληνικής Πολιτικής Αεροπορίας θα συνεχιστεί και θα εντάξουμε τα υδροπλάνα κανονικά στην καθημερινότητα του Έλληνα. Έχοντας πλέον λάβει όλες τις απαραίτητες άδειες και εγκρίσεις, η εταιρεία μπορεί να δραστηριοποιηθεί στο δίκτυο υδατοδρομίων που τα τελευταία χρόνια έχουν αδειοδοτηθεί ή είναι σε φάση αδειοδότησης, ώστε να υποδεχθούν επιβάτες στις πύλες τους.
Σε δηλώσεις του ο Δρ. Χρήστος Τσίτουρας, ανέφερε: «Στηρίζουμε την προσπάθεια ανάπτυξης δικτύου αεροπορικών μεταφορών μέσω υδροπλάνων στην Ελλάδα και θα σταθούμε αρωγοί σε ό,τι απαιτηθεί, με στόχο τη βελτίωση της συνδεσιμότητας στη χώρα μας, την ενίσχυση του τουρισμού και την εξυπηρέτηση των πολιτών».
Μετά την έλευση του υδροπλάνου της Hellenic Seaplanes, o υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε: «Η άφιξη του πρώτου υδροπλάνου στην Ελλάδα αποτελεί το πρώτο βήμα της ιδιωτικής επενδυτικής πρωτοβουλίας για να λειτουργήσει ο κλάδος στην Ελλάδα. Η όλη προσπάθεια έχει την υποστήριξη της Κυβέρνησης, με στόχο τη βελτίωση και τη διαφοροποίηση των τρόπων μετακίνησης των συμπολιτών μας και των επισκεπτών της χώρας μας . Είμαστε ικανοποιημένοι, που ως χώρα βρισκόμαστε σε αυτό το σημείο, καθώς ξεκινούν οι πρωτοβουλίες για τις εμπορικές πτήσεις με υδροπλάνα στην Ελλάδα. Πρόκειται για μια νέα αρχή για τον τομέα του τουρισμού και της αεροπορικής μεταφοράς. Ως πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες για την αναβάθμιση των μεταφορών προς όφελος των πολιτών και της χώρας».
Για την ξεχωριστή αυτή στιγμή έλευσης του υδροπλάνου στην Ελλάδα ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Άδωνις Γεωργιάδης σημείωσε ότι: «Είμαι εξαιρετικά ενθουσιασμένος που επιτέλους το όνειρο για υδροπλάνα στην Ελλάδα γίνεται πραγματικότητα. Ως υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων είχα εργαστεί σκληρά για να αλλάξουμε το θεσμικό πλαίσιο και να δώσουμε σάρκα και οστά σε αυτόν τον τρόπο μεταφορών».
«Το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής καλωσορίζει την έλευση του πρώτου υδροπλάνου στην Ελλάδα. Πρόκειται για ένα σημαντικό ορόσημο για τη χώρα μας. Η ανάπτυξη του κλάδου των υδροπλάνων αποτελεί ένα καινοτόμο εγχείρημα και μια ουσιαστική επενδυτική πρωτοβουλία με πολλαπλά οφέλη. Τα υδροπλάνα θα βοηθήσουν σημαντικά στην βελτίωση και στην αναβάθμιση των μεταφορών καθώς και στην σύνδεση των νησιών μας με την ηπειρωτική χώρα και ειδικά τα νησιά μας στο βόρειο Ανατολικό Αιγαίο. Η επένδυση αυτή είναι θα αναδείξει περισσότερο την νησιωτικότητα της χώρας και θα αναβαθμίσει το τουριστικό προϊόν της», τόνισε ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Ιωάννης Παππάς.
«Η άφιξη του πρώτου υδροπλάνου στην Ελλάδα είναι ένα ιστορικό γεγονός για εμάς αλλά και τον κλάδο των μεταφορών γενικότερα. Είμαστε πεπεισμένοι ότι η λειτουργία των υδροπλάνων στη χώρα μας, εξυπηρετεί με τον καλύτερο τρόπο την αξιοποίηση του μοναδικού φυσικού πλούτου που διαθέτει και η Hellenic Seaplanes θα δημιουργήσει τις συνθήκες για την ανάπτυξη του τομέα αυτού. Στόχος μας είναι να προσφέρουμε στους επιβάτες μας μια μοναδική εμπειρία ταξιδιού και να συμβάλουμε στην αναβάθμιση της εθνικής τουριστικής ταυτότητας, δραστηριοποιούμενοι στον κλάδο της αερομεταφοράς που έχει πολλά περιθώρια βελτίωσης», ανέφερε ο Νικόλας Χαραλάμπους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου