menu

Παρασκευή 28 Ιουλίου 2023

Ευκαιρίες και κίνδυνοι από τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης


Ευκαιρίες και κίνδυνοι από τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης

© Παρέχεται από: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Η τεχνητή νοημοσύνη (Τ.Ν.) μπορεί να αποτελέσει την αντισταθμιστική δύναμη στη μείωση της παραγωγικότητας και να αλλάξει άρδην το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων. Όμως θα πρέπει να υπάρξει το κατάλληλο ρυθμιστικό πλαίσιο, αφού η αυξανόμενη εξάρτηση από την Τ.Ν. εγκυμονεί κινδύνους. Τέλος, θα απαιτηθούν επενδύσεις για την υποστήριξη των εργαζομένων που αλλάζουν εργασιακές δραστηριότητες.

Στα παραπάνω συμπεράσματα καταλήγει μελέτη της Alpha Bank για το θέμα, που δημοσιεύεται και στο εβδομαδιαίο δελτίο της. Περιγράφοντας το πλαίσιο στο οποίο εμφανίζεται η τεχνητή νοημοσύνη, οι αναλυτές σημειώνουν: Η περιοριστική νομισματική πολιτική, που ακολουθείται από τις κεντρικές τράπεζες με στόχο την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, έχει αυξήσει τις ανησυχίες των αγορών για περαιτέρω επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας. Παρά τις διαδοχικές και αλληλένδετες διαταραχές των τελευταίων ετών, η αγορά εργασίας, τουλάχιστον στις ανεπτυγμένες οικονομίες, παραμένει ανθεκτική, ενώ οι νέες τάσεις, όπως η εξ αποστάσεως εργασία και η τετραήμερη απασχόληση, που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των εργαζομένων, κερδίζουν συνεχώς έδαφος.

Παρά την ανθεκτικότητα της αγοράς εργασίας, όμως η αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας παγκοσμίως έχει επιβραδυνθεί την τελευταία 10ετία (η αύξησή της κατά τη διάρκεια της πανδημίας ήταν προσωρινή), υπονομεύοντας την πρόοδο του βιοτικού επιπέδου και καθιστώντας αναγκαία την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου. Το ερώτημα που ανακύπτει, σε αυτή την περίπτωση, είναι πώς μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη (Τ.Ν.) να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση και ποια είναι τα πλεονεκτήματα.

[kath-read-more post="562533103"]

Σύμφωνα με την εκτίμηση των μελετητών:

– Οι νέες ψηφιακές τεχνολογίες, και κυρίως η ταχέως εξελισσόμενη Τ.Ν., θα μπορούσαν να συνδράμουν καταλυτικά στην αύξηση της παραγωγικότητας μέσω της αυτοματοποίησης συγκεκριμένων εργασιών.

– Ενα άλλο σημαντικό πλεονέκτημα της Τ.Ν. είναι η ταχύτητα, η ακρίβεια και η αποτελεσματικότητα, που μπορούν να περιορίσουν το ανθρώπινο λάθος, σε συγκεκριμένες περιπτώσεις. Επιπλέον, η Τ.Ν. μπορεί να λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο χωρίς καμία μείωση στην απόδοση, σε αντίθεση με τους ανθρώπους, όπως γίνεται στο πεδίο της υποστήριξης πελατών.

Ωστόσο, προσθέτουν οι αναλυτές, δεν πρέπει να θεωρείται απολύτως δεδομένο ότι θα ωφελήσει τους ανθρώπους. Όπως σημείωσε ο οικονομολόγος Daron Acemoglu σε διάφορες εργασίες του, είναι πιθανό η Τ.Ν. να αντικαταστήσει απλώς τις ανθρώπινες θέσεις εργασίας χωρίς να δημιουργήσει νέες, πιο παραγωγικές θέσεις εργασίας, στις οποίες να μπορούν να μετακινηθούν οι εργαζόμενοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Popular Posts