menu

Δευτέρα 1 Μαΐου 2023

Ποιες τροφές μπορεί να μην είναι τόσο θαυματουργές όσο νομίζατε


Η Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος με εξειδίκευση στα αυτοάνοσα, Δέσποινα Μαρσέλου, μας… προσγειώνει όσον αφορά κάποιες τροφές που πολλοί θεωρούν θαυματουργές.

Η σύγχρονη ζωή και διατροφή σίγουρα έχει τις ευκολίες της και η τάση του υγιεινού lifestyle τα τελευταία αρκετά χρόνια, σίγουρα μας δίνει πολλές επιλογές. Σε μια εποχή, όμως, που η καθιστική ζωή επικρατεί και που οι τάσεις μας «βομβαρδίζουν» συνεχώς, είναι καλό να φιλτράρουμε τις πληροφορίες που λαμβάνουμε και να μην καταβροχθίζουμε τα πάντα που έρχονται στη μόδα, με την ελπίδα να γίνουμε υγιείς από την καρέκλα μας.

Πρώτα απ’ όλα, λοιπόν, σηκωνόμαστε από τον καναπέ και βάζουμε μια δραστηριότητα στη ζωή μας, η οποία θα μας κρατά σε κίνηση. Έπειτα φέρνουμε ισορροπία στη διατροφή μας και δεν καταναλώνουμε fast food, γλυκά, επεξεργασμένες τροφές, πιστεύοντας ότι με την κατανάλωση superfoods θα διορθώσουμε τα πράγματα.

Σίγουρα μας ενθουσιάζει να δοκιμάζουμε νέα πράγματα που μπορεί να έχουν θεραπευτικά οφέλη στον οργανισμό μας. Επειδή, όμως, οι τάσεις είναι πολλές και τα τρόφιμα που υπόσχονται μακροβιότητα ίσως να μην είναι και τόσο θαυματουργά, χρειάζεται ενημέρωση και ψάξιμο, ώστε να μην εναποθέτουμε όλες τις ελπίδες μας για καλύτερη υγεία εκεί.

Ρίξτε μια ματιά στα παρακάτω, τα οποία σίγουρα μπορείτε να συνεχίσετε να τα καταναλώνετε, αλλά ίσως να μην σας παρέχουν όλα αυτά που νομίζατε.

Τρόφιμα με ενεργό άνθρακα
Αποτελεί νέο τρεντ στη διατροφή και σίγουρα θα έχετε ακούσει για τα τρόφιμα αυτά που είναι εμπλουτισμένα με ενεργό άνθρακα, είναι μαύρα και βοηθούν στην αποτοξίνωση. Στο αρχικό άκουσμα μας τρομάζει, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι τοξικός και μπορεί να προσφέρει άμεση θεραπεία σε δηλητηρίαση, δεσμεύοντας τις ουσίες που δεν έχουν απορροφηθεί από το έντερο και βοηθώντας να «καθαρίσει» ο οργανισμός πιο γρήγορα. Σε νοσοκομεία υπάρχει σε κάψουλες, αλλά σίγουρα θα τον έχετε δει και σε μενού εστιατορίων, σε καταστήματα με χυμούς και κοκτέιλ μπαρ. Αυτό που πρέπει να ξέρετε, όμως, είναι ότι δεν ταιριάζει καλά με το αλκοόλ, το οποίο, μάλιστα, τον εμποδίζει από το να δράσει σωστά, ενώ ο ίδιος ο άνθρακας μπορεί να δυσκολέψει τον οργανισμό να απορροφήσει και μικροθρεπτικά συστατικά, λόγω της απορροφητικής του δράσης. Προσθέστε στα αρνητικά του και την πιθανότητα δυσκοιλιότητας και καταλαβαίνετε μάλλον δεν είναι απαραίτητος στη διατροφή σας.
Γύρη μελισσών
Η γύρη μελισσών είναι ένα μείγμα από γύρη λουλουδιών, νέκταρ και σάλιο μέλισσας, το οποίο συλλέγεται από τις εργάτριες μέλισσες και ποικίλλει τόσο, όσο και τα φυτά που επισκέπτονται. Δεν είναι μέλι, ούτε βασιλικός πολτός και παρασκευάζεται από σύνθετα σάκχαρα, απλά σάκχαρα, λιπαρά, πρωτεΐνη, βιταμίνη C και καροτενοειδή και θεωρείται ότι τα ένζυμα της γύρης δίνουν λύση σε μια μακρά λίστα προβλημάτων, από προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο και αλλεργίες, μέχρι πρόωρη γήρανση, δυσκοιλιότητα, διάρροια, έκζεμα, ακόμα και… hangover. Στην πραγματικότητα, όμως, δεν υπάρχουν βάσιμες αποδείξεις για κανένα από τα οφέλη της γύρης στον οργανισμό, ενώ το πιο πιθανό είναι ότι τα ένζυμα διασπώνται στο στομάχι και πέπτονται στο έντερο, πριν δράσουν φαρμακευτικά. Στην κινέζικη ιατρική, η γύρη χρησιμοποιείται για ενέργεια και υπάρχουν έρευνες που γίνονται συνεχώς για να ανακαλυφθεί κατά πόσο η γύρη δρα κατά του καρκίνου και υπέρ του ανοσοποιητικού, αλλά μπορεί να προκαλέσει αντιδράσεις σε άτομα με αλλεργίες και τα οφέλη της μένει να αποδειχτούν.
Φύτρα
Όταν ο καρπός ενός φυτού βρίσκεται στην κατάλληλη θερμοκρασία και με τη σωστή υγρασία, θα φυτρώσει και θα αλλάξει η βιοδιαθεσιμότητα των θρεπτικών του συστατικών. Τα τελευταία χρόνια, τα φύτρα έχουν μπει για τα καλά στο πιάτο πολλών ανθρώπων, καθώς όταν ο καρπός ανοίγει, οι τροφές αυτές πέπτονται πιο εύκολα και τα θρεπτικά τους συστατικά είναι πιο εύκολα προσβάσιμα από τον οργανισμό μας. Υπάρχουν μελέτες που αποδεικνύουν ότι η κατανάλωση φύτρων αυξάνει τα θρεπτικά συστατικά όπως το φυλλικό οξύ, τις φυτικές ίνες, τα αντιοξειδωτικά και μια πιο βιοδιαθέσιμη μορφή σιδήρου, αλλά δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι τα ένζυμα των φύτρων μπορούν να αντέξουν το όξινο περιβάλλον του στομάχου. Πέραν αυτού, οι ζεστές, υγρές συνθήκες που χρειάζονται για αυτή τη διαδικασία ευνοούν την ανάπτυξη βλαβερών βακτηρίων όπως E.Coli και σαλμονέλα, γι’ αυτό χρειάζεται προσοχή. Αν δεν υπάρχει τέτοιος κίνδυνος, αποτελούν μια υγιεινή επιλογή για όσους έχουν πεπτικά προβλήματα με τα δημητριακά, τα όσπρια και τους σπόρους, ενώ είναι ιδανικά και για χορτοφάγους, λόγω του βιοδιαθέσιμου σιδήρου.
Λάδι καρύδας
Το λάδι καρύδας είναι ουσιαστικά τα λιπαρά που προέρχονται από τη σάρκα της καρύδας, αλλά σε αντίθεση με τα περισσότερα φυτικά λάδια είναι σταθερό σε θερμοκρασία δωματίου, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε κορεσμένα λιπαρά. Η πλειοψηφία των λιπαρών είναι μέσης αλύσου τριγλυκερίδια (MCT) και ως τροφή, πολλοί την καταναλώνουν για απώλεια βάρους, υψηλή χοληστερόλη, διαβήτη, κόπωση, τόνωση του ανοσοποιητικού κ.ά., αλλά στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν επαρκείς και βάσιμες αποδείξεις ότι βοηθά σε όλα αυτά. Σχετικά με τη χοληστερόλη, μάλιστα, σε κάποιες έρευνες φαίνεται να την αυξάνει και σε άλλες να τη μειώνει, ενώ όσον αφορά την παχυσαρκία, μπορεί ενδεχομένως να μειώσει την περιφέρεια μέσης χωρίς αλλαγές όμως στο βάρος. Μπορείτε να το αξιοποιήσετε ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής για να αντικαταστήσετε το βούτυρο και άλλα έλαια, καθώς η γλυκιά του γεύση μπορεί να ισορροπήσει τις πικρές, αλλά μην το παρακάνετε, λόγω των κορεσμένων λιπαρών του. 
Χυμός αλόης                                                 
Ο χυμός αλόης που βρίσκουμε στο εμπόριο, κατά πάσα πιθανότητα παρασκευάζεται από το καθαρό ζελέ που βρίσκεται μέσα στο φύλλο αλόης, αλλά αν έχει παρασκευαστεί από όλο το φύλλο και από λάτεξ αλόης, μπορεί να έχει καθαρτικές ιδιότητες ή να προκαλέσει κράμπες. Το λάτεξ αλόης είναι η κίτρινη ουσία που βρίσκεται ακριβώς κάτω από το και σε γενικές γραμμές, ειδικά σε μεγάλες δόσεις, είναι τοξικό και καλύτερα να αποφεύγεται. Το τζελ αλόης θεωρείται ότι κάνει καλό στο γαστρεντερικό, αλλά η υπερβολή μπορεί να προκαλέσει διάρροια. Επίσης, λόγω του ότι δρα καλυπτικά στο γαστρεντερικό, μπορεί να εμποδίσει την απορρόφηση κάποιων φαρμάκων ή συμπληρωμάτων. Ως τροφή, το τζελ αλόης μας παρέχει σύνθετα και απλά σάκχαρα, αμινοξέα, βιταμίνες, μέταλλα, τανίνες και στερόλες, με πολλούς να την καταναλώνουν για απώλεια βάρους, δυσπεψία, τόνωση ανοσοποιητικού, μείωση της φλεγμονής, αποτοξίνωση και γενικότερη ευεξία. Υπάρχουν κάποιες αποδείξεις ότι μπορεί να βοηθήσει στη δυσκοιλιότητα και στη μείωση της χοληστερίνης, αλλά χρειάζονται περαιτέρω έρευνες. Αν είστε περίεργοι να τη δοκιμάσετε, είναι ασφαλής, αλλά τα στοιχεία για το αν θα σας χαρίσει τα οφέλη που προβάλλει είναι ακόμη ελλιπή. 

Αυτό που πρέπει να θυμάστε πάντα, είναι ότι δεν υπάρχει κάποια τροφή που από μόνη της θα σας κρατήσει υγιείς. Χρειάζεται μια ισορροπημένη διατροφή, άσκηση, καλός ύπνος, αποβολή άγχους και φυσικά πρόληψη, με τακτικές επισκέψεις στο γιατρό μας.

Δέσποινα Μαρσέλου
Κλινική διαιτολόγος με εξειδίκευση στα αυτοάνοσα
Αλκιβιάδου 185, Πειραιάς
www.getactive.grwww.notanordinarymum.gr
fb page getactive
Instagram @feedyourimmunity

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Eminem - Mockingbird (Blasterjaxx Remix)

 

Popular Posts