menu

Παρασκευή 28 Απριλίου 2023

Αυτή είναι η πιο παλιά φωτογραφία της Ακρόπολης - Τραβήχτηκε πριν 181 χρόνια

ΑΚΡΟΠΟΛΗ

© Παρέχεται από: ΣΚΑΪ

Η παλαιότερη σωζόμενη φωτογραφία της Ακρόπολης  - μια δαγκεροτυπία - χρονολογείται από  το 1842, μετά την απελευθέρωση του ελληνικού κράτους από τους Τούρκους 

Τραβήχτηκε ένα πρωί από τον Γάλλο φωτογράφο Josepf-Filibert Girault de Prangey από τον Λόφο των Νυμφών (δίπλα στου Φιλιπάππου) και το Αστεροσκοπείο και δείχνει τον Παρθενώνα «πληγωμένο» από την τουρκική κατάληψη του Ιερού βράχου. 

Η εικόνα της Αθήνας εκείνη την περίοδο ήταν πολύ άσχημη καθώς είχε υποστεί σοβαρότατες καταστροφές, ιδιαίτερα στο διάστημα της ενδεκάμηνης πολιορκίας της από τον Κιουταχή, μεταξύ Ιουνίου 1826 και Μαΐου 1827.

Η τουρκική φρουρά αποχώρησε οριστικά από το φρούριο της Ακρόπολης την 31η Μαρτίου 1833.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο αντιβασιλέας του Όθωνα Γκέοργκ Λούντβιχ φον Μάουρερ ή Γεώργιος Λουδοβίκος φον Μάουρερ, όταν έφτασε στην Αθήνα το 1833 κατά τη διάρκεια της πρώτης επίσκεψης του Όθωνα, έγραφε: «Η Αθήνα που πριν απ’ τον Απελευθερωτικό Πόλεμο αριθμούσε 3.000 περίπου σπίτια, τώρα δεν είχε ούτε 300. Τα άλλα είχαν μεταβληθεί σ’ έναν άμορφο σωρό από πέτρες».


Πηγή: skai.gr




Απεικονίζει μέρος της οχύρωσης του βράχου, του Παρθενώνα και μερικά από τα άλλα αρχαία κτίρια της Ακρόπολης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα 4 SuperModels που καθόρισαν τα '90s

Τα 4 supermodels που καθόρισαν τα '90s σε μια κοινή εμφάνιση Όλες υπέροχες, σαν να μην πέρασε μια μέρα Τα θρυλικά supermodels που καθόρι...

Popular Posts