Ρομποτάκι θα πηγαίνει σε ανθρώπινα όργανα με βλάβες και θα παράγει νέα κύτταρα
Ο μηχανισμός θα εισέρχεται στο ανθρώπινο σώμα και θα εκτυπώνει ζωντανά κύτταρα
Με ανακοίνωση της ερευνητική ομάδα με επικεφαλής επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Νότιας Ουαλίας Σίδνεϊ παρουσιάζει ένα ρομποτικό μηχανισμό που ανέπτυξε βγαλμένος πραγματικά από ταινία επιστημονικής φαντασίας. Πρόκειται για ένα εύκαμπτο ρομποτικό βραχίονα που εισέρχεται στο ανθρώπινο σώμα και θα επιδιορθώνει επιτόπου ζημιές που υπάρχουν σε κάποια όργανα που είναι δύσκολα προσβάσιμα με άλλο τρόπο επιτρέποντας έτσι την αποφυγή μιας χειρουργικής επέμβασης.
Το ρομπότ θα εισέρχεται στο σώμα είτε μέσω κάποιας πολύ μικρής τομής είτε από κάποια φυσική είσοδο στο σώμα (π.χ στόμα) και οι γιατροί θα μπορούν να το κατευθύνουν στο όργανο ή τον ιστό που υπάρχει το πρόβλημα. Το ρομπότ διαθέτει ένα μηχανισμό τρισδιάστατης εκτύπωσης ο οποίος θα δημιουργεί επιτόπου νέα ζωντανά κύτταρα. Το ρομπότ διαθέτει ένα «βιομελάνι» αποτελούμενο από ζελατίνη, κολλαγόνο, ανθρώπινα κύτταρα και άλλα υλικά. Το ρομπότ εναποθέτει αυτό το μελάνι πάνω στην επιφάνεια των οργάνων ή των ιστών που έχουν ζημιές.
«Οι υπάρχουσες τεχνικές τρισδιάστατης βιοεκτύπωσης απαιτούν την κατασκευή βιοϋλικών έξω από το σώμα και την εμφύτευση τους στο σώμα ενός ασθενούς με χειρουργική επέμβαση διαδικασία που αυξάνει τους κινδύνους μόλυνσης. Η χρήση του εύκαμπτου τρισδιάστατου βιοεκτυπωτή σημαίνει ότι τα βιοϋλικά μπορούν να παραδοθούν απευθείας στον ιστό ή τα όργανα-στόχους με μια ελάχιστα επεμβατική προσέγγιση. Αυτό το σύστημα προσφέρει τη δυνατότητα για την ακριβή αναδόμηση τρισδιάστατων τραυμάτων μέσα στο σώμα, όπως τραυματισμούς γαστρικού τοιχώματος, βλάβες ή κάποια ασθένεια στο εσωτερικό του παχέος εντέρου» αναφέρουν οι ερευνητές.
Στις μέχρι τώρα δοκιμές το ρομπότ έχει δείξει ότι μπορεί να φτάνει με ασφάλεια στον στόχο του και να δημιουργεί ένα μεγάλο αριθμό νέων κυττάρων τα οποία συνεργάζονται φυσιολογικά με τα υπόλοιπα κύτταρα. Οι ερευνητές δοκιμάζουν επίσης τον ρομποτικό μηχανισμό και ως χειρουργικό εργαλείο με το οποίο θα μπορούν να πραγματοποιούνται δύσκολες και λεπτές επεμβάσεις όπως αφαίρεση καρκινικών κυττάρων ή όγκων.
Naftemporiki.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου