Χαρίζει πλούσια υφή στα γλυκά μας, αλλά ταυτόχρονα είναι πλούσιο σε λιπαρά, είναι ζωικό και απαγορευτικό για vegan, όσους νηστεύουν κι όσους προσέχουν τη διατροφή τους. Με τι άλλο, λοιπόν, μπορούμε να αντικαταστήσουμε το βούτυρο στα γλυκά μας;
Τα τελευταία χρόνια, οι φυτικές εναλλακτικές των προϊόντων ζωικής προέλευσης στο εμπόριο είναι αμέτρητες και διευκολύνουν κατά πολύ τη ζωή όσον θέλουν να μειώσουν ή να αποφύγουν εντελώς τα ζωικά από τη διατροφή τους. Σε αυτό το πλαίσιο, λοιπόν, αν κάποιος δεν θέλει να χρησιμοποιήσει ζωικό βούτυρο στις συνταγές του, είτε γιατί νηστεύει, είτε γιατί είναι vegan, μπορεί να το αντικαταστήσει με φυτικό. Υπάρχει, όμως, και μια ακόμη επιλογή: ο πολτός αβοκάντο.
Αν και διαφέρει αρκετά από το βούτυρο, το αβοκάντο και ο πολτός του είναι πλούσια σε λιπαρά κι έχουν σχεδόν την ίδια υφή σε θερμοκρασία δωματίου, οπότε το τελικό αποτέλεσμα δεν θα είναι πολύ διαφορετικό.
Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι τα λιπαρά του αβοκάντο είναι καλά, ωφέλιμα λιπαρά, ευνοώντας την καρδιαγγειακή υγεία, την υγεία του δέρματος, των μαλλιών, των νυχιών κ.ο.κ.
Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα φτιάξετε brownies, αφήστε το βούτυρο και βασιστείτε στην κρεμώδη υφή και τη διακριτική γεύση του αβοκάντο. Η ανάμειξή του με σοκολάτα θα σας κάνει να καταλάβετε τη διαφορά, ενώ όσον αφορά τις ποσότητες, η κατάλληλη αναλογία είναι 1:1.
Νοστιμότατη μους αβοκάντο
Σωστή διατροφή σημαίνει υγιεινός τρόπος ζωής, τρώγοντας τα πάντα με μέτρο και επιλέγοντας σωστά αυτά που θα καταναλώσουμε. Aντί λοιπόν για μία παραδοσιακή μους σοκολάτας, τι θα λέγατε για μία πολύ υγιεινή νοστιμότατη μους αβοκάντο; Συνδυασμένη με το πορτοκάλι ή την μπανάνα δίνουν ένα θεϊκό γευστικό αποτέλεσμα και πραγματικά δημιουργούν μια νοστιμότατη μους
Μους αβοκάντο με πορτοκάλι
Υλικά
1 ώριμο αβοκάντο
3/4 φλ. χυμός πορτοκαλιού
1/2 φλ. κακάο
2 κ.γ. σπόροι chia
2 κ.σ. μέλι
ξύσμα πορτοκαλιού
Μους αβοκάντο με μπανάνα
Υλικά
1,5 ώριμο αβοκάντο
2 ώριμες μπανάνες
6 κ. σούπας σκόνη κακάο
¼ φλ. γάλα αμυγδάλου ή άλλο φυτικό γάλα
2 κ.σ. μέλι
1 πρέζα αλάτι
Τοποθετούμε όλα τα υλικά στο blender και τα χτυπάμε καλά μέχρι να αποκτήσει η μους κρεμώδη υφή. Τη μοιράζουμε σε ατομικά μπολ και βάζουμε στο ψυγείο να πήξει τουλάχιστον 4 ώρες. Στολίζουμε με φρέσκα φρούτα και σερβίρουμε.
Πηγή: Μαρίνα Ζαχαράκη, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
www.diatrofi.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου