menu

Παρασκευή 24 Μαρτίου 2023

Πώς αντικαθιστούμε το βούτυρο στη νηστεία;


Χαρίζει πλούσια υφή στα γλυκά μας, αλλά ταυτόχρονα είναι πλούσιο σε λιπαρά, είναι ζωικό και απαγορευτικό για vegan, όσους νηστεύουν κι όσους προσέχουν τη διατροφή τους. Με τι άλλο, λοιπόν, μπορούμε να αντικαταστήσουμε το βούτυρο στα γλυκά μας;

Τα τελευταία χρόνια, οι φυτικές εναλλακτικές των προϊόντων ζωικής προέλευσης στο εμπόριο είναι αμέτρητες και διευκολύνουν κατά πολύ τη ζωή όσον θέλουν να μειώσουν ή να αποφύγουν εντελώς τα ζωικά από τη διατροφή τους. Σε αυτό το πλαίσιο, λοιπόν, αν κάποιος δεν θέλει να χρησιμοποιήσει ζωικό βούτυρο στις συνταγές του, είτε γιατί νηστεύει, είτε γιατί είναι vegan, μπορεί να το αντικαταστήσει με φυτικό. Υπάρχει, όμως, και μια ακόμη επιλογή: ο πολτός αβοκάντο.

Αν και διαφέρει αρκετά από το βούτυρο, το αβοκάντο και ο πολτός του είναι πλούσια σε λιπαρά κι έχουν σχεδόν την ίδια υφή σε θερμοκρασία δωματίου, οπότε το τελικό αποτέλεσμα δεν θα είναι πολύ διαφορετικό.

Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι τα λιπαρά του αβοκάντο είναι καλά, ωφέλιμα λιπαρά, ευνοώντας την καρδιαγγειακή υγεία, την υγεία του δέρματος, των μαλλιών, των νυχιών κ.ο.κ.  

Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα φτιάξετε brownies, αφήστε το βούτυρο και βασιστείτε στην κρεμώδη υφή και τη διακριτική γεύση του αβοκάντο. Η ανάμειξή του με σοκολάτα θα σας κάνει να καταλάβετε τη διαφορά, ενώ όσον αφορά τις ποσότητες, η κατάλληλη αναλογία είναι 1:1.


Μπρουσκέτα με αβοκάντο 

Η μπρουσκέτα με το αβοκάντο και το κατσικίσιο τυρί είναι ένα απλό και γευστικό σάντουιτς με την σπιρτάδα του τυριού και την επίγευση από το αβοκάντο.
Υλικά

1 ώριμο αβοκάντο

100 γρ ελληνικό κατσικίσιο τυρί

4 φέτες μαύρο πολύσπορο ψωμί

4 κουταλιές μέλι θυμαρίσιο

φρεσκοκομμένο πιπέρι

Κόβουμε το αβοκάντο και το κατσικίσιο τυρί σε λεπτές φέτες και τις βάζουμε επάνω στις φέτες του ψωμιού. Ρίχνουμε από πάνω με ένα κουτάλι λίγο μέλι θυμαρίσιο και το βάζουμε στο γκριλ για 2 λεπτά. Πιπερώνουμε με το χοντροκομμένο πιπέρι και απολαμβάνουμε. Μπορείτε να το φάτε και απλά σαν σάντουιτς χωρίς να το περάσετε από το γκριλ.

Ντρέσινγκ για σαλάτα ή για το κοτόπουλο
Υλικά

1/2  γιαούρτι στραγγιστό 2%

1 αβοκάντο

λίγο χυμό λεμόνι, 1 κ. σ. ελαιόλαδο (προαιρετικά προσθέτετε κόλιανδρο ή σκόρδο ή άνηθο)

Τα ανακατεύετε στο blender πολύ καλά και το προσθέτετε στην σαλάτα σας (σε τονοσαλάτα είναι πολύ νόστιμο) ή το χρησιμοποιείτε σαν σος με το ψητό κοτόπουλο (αντί για μαγιονέζα ή έτοιμες σος του εμπορίου).

Αβοκάντο με καρύδια και μέλι
Είναι ο κλασικός γλυκός και γρήγορος συνδυασμός για να απολαύσουμε το αβοκάντο. Το μέλι με τα καρύδια πάνω σε κομμάτια αβοκάντο καλύπτουν την ανάγκη μας σε μια γλυκιά γεύση, καθώς επίσης είναι και πολύ χορταστικό. Δοκιμάστε το σαν επιδόρπιο το απόγευμα ή ακόμα και πρωινό με ψωμί ολικής ή κάποιο παξιμαδάκι.

Μπιφτέκια κοτόπουλου με αβοκάντο
Βάζοντας αβοκάντο το μπιφτέκι δεν χρειάζεται λάδι και αποτελεί άλλη μια παραλλαγή για μπιφτέκια.

Υλικά

500 γρ. κιμάς κοτόπουλου

1 μεγάλο ώριμο αβοκάντο – κομμένο σε χοντρά κομμάτια

1/2 φλιτζάνι φρυγανιά

1 σκελίδα σκόρδο

αλάτι και πιπέρι

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί προσέχοντας να μην λιώσουμε πολύ το αβοκάντο. Φτιάχνουμε 5-6 μπιφτέκια και ψήνουμε στο γκριλ στους 180 βαθμούς.


Νοστιμότατη μους αβοκάντο

Σωστή διατροφή σημαίνει υγιεινός τρόπος ζωής, τρώγοντας τα πάντα με μέτρο και επιλέγοντας σωστά αυτά που θα καταναλώσουμε. Aντί λοιπόν για μία παραδοσιακή μους  σοκολάτας, τι θα λέγατε για μία πολύ υγιεινή νοστιμότατη μους αβοκάντο; Συνδυασμένη με το πορτοκάλι ή την μπανάνα δίνουν ένα θεϊκό γευστικό αποτέλεσμα και πραγματικά δημιουργούν μια νοστιμότατη μους

Μους αβοκάντο με πορτοκάλι 

Υλικά

1 ώριμο αβοκάντο

3/4 φλ. χυμός πορτοκαλιού

1/2 φλ. κακάο

2 κ.γ. σπόροι chia

2 κ.σ. μέλι

ξύσμα πορτοκαλιού

Μους αβοκάντο με μπανάνα  

Υλικά

1,5 ώριμο αβοκάντο

2 ώριμες μπανάνες

6 κ. σούπας σκόνη κακάο

¼ φλ. γάλα αμυγδάλου ή άλλο φυτικό γάλα

2 κ.σ. μέλι

1 πρέζα αλάτι

Τοποθετούμε όλα τα υλικά στο blender και τα χτυπάμε καλά μέχρι να αποκτήσει η μους κρεμώδη υφή. Τη μοιράζουμε σε ατομικά μπολ και βάζουμε στο ψυγείο να πήξει τουλάχιστον 4 ώρες. Στολίζουμε με φρέσκα φρούτα και σερβίρουμε.


Πηγή: Μαρίνα Ζαχαράκη, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

www.diatrofi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Eminem - Mockingbird (Blasterjaxx Remix)

 

Popular Posts