menu

Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2023

Η Madame Gâteaux Μετατρέπει το Τσάι σε Εμπειρία

 


Υπάρχει ένα μέρος στην Αθήνα που μπορεί να σας ταξιδέψει πίσω στο χρόνο και να σας σερβίρει τσάι και λιχουδιές με έναν ρομαντισμό που ξεφεύγει από τις νόρμες της σύγχρονης εποχής, με τη φροντίδα μιας πολύ ξεχωριστής οικοδέσποινας, που έχει στόχο να μας διδάξει την εμπειρία της τσαγερίας.

Σε μια πόλη γεμάτη café για κάθε γούστο, όπου το τσάι έχει πάντα μια θέση στον κατάλογο, χωρίς, όμως, να ξεχωρίζει τελετουργικά ή να δίνει πολλές επιλογές, η Καλλιόπη Αναγνωστή είχε μια ιδέα: να μας το ξανασυστήσει λίγο διαφορετικά. Να το κάνει πρωταγωνιστή, να το σερβίρει σε ένα περιβάλλον βγαλμένο από τη δεκαετία του ’50 κι όλο αυτό να το μετατρέψει σε μια γαστρονομική εμπειρία, η οποία φέρνει λίγο άρωμα Βρετανίας στο Χαλάνδρι, σας κάνει να ισιώσετε πλάτη, να πιάσετε αριστοκρατικά το φλιτζάνι σας και να τα πείτε με τους φίλους σας, χτίζοντας μια όμορφη ανάμνηση κι όχι βγαίνοντας για άλλη μια συνηθισμένη έξοδο «για καφέ».

Αυθεντικά σερβίτσια εποχής 1930 ως 1970, αγγλικές πορσελάνες, 40s και 50s έπιπλα, αμπαζούρ Capodimonte, παλιά τηλέφωνα, παστέλ αποχρώσεις, όλα σε έναν χώρο σαν κινηματογραφικό σετ από τον οποίο νιώθεις ότι θα ξεπηδήσει η Peggy Sue ή ότι ο Wes Anderson θα φωνάξει “cut”. Σε αυτή την ατμόσφαιρα, η Καλλιόπη μεταμορφώνεται σε Madame Gâteaux, πάντα με vintage διάθεση και αισθητική που τη χαρακτηρίζει ούτως ή άλλως και στην καθημερινότητά της, και μέσα από έναν πλούσιο κατάλογο με ολόφρεσκα, σπιτικά finger sandwiches, αλμυρά φούρνου και μίνι γλυκίσματα, όλα από τα χεράκια της, σας δίνει την επιλογή για 5 διαφορετικά είδη τσαγιού (με απεριόριστο refill/άτομο) και σας μαθαίνει την ιστορία του τσαγιού και το savoir vivre του afternoon tea, από την Αγγλία του 18ου αιώνα μέχρι τα σαλόνια της γαλλικής intelligentsia του Μεσοπολέμου.


«Η ιδέα μου ήρθε όταν βρισκόμουν στο Λονδίνο, καθώς εργαζόμουν για χρόνια ως pastry chef σε χώρους που σερβίρουν afternoon tea, όπως το Savoy, το Wolseley και τα Harrods. Απολάμβανα πολύ τον τομέα αυτόν και ήμουν σίγουρη πως ήθελα να κάνω κάτι σχετικό στην Αθήνα», μας εξηγεί η Καλλιόπη. «Το 2016, όταν εγκατασταθήκαμε στην Αθήνα με τον σύζυγο και συνέταιρό μου, Dominic Friel, αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε τη Madame Gâteaux. Το vintage στοιχείο της επιχείρησης ήρθε οργανικά, γιατί αυτή είμαι και στην καθημερινή μου ζωή. Συλλέγω αντικείμενα των δεκαετιών του ‘40 έως και ‘60 από παιδάκι, ντύνομαι με vintage στοιχεία και έτσι είναι διακοσμημένο και το σπίτι μας – ευτυχώς ο Dominic έχει κι αυτός το μικρόβιο του συλλέκτη! Ήταν προφανές, λοιπόν, ότι και η επιχείρησή μας θα είχε αυτό τον χαρακτήρα. Σιγά-σιγά, καθώς αυτή άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά, δημιουργήθηκε και η περσόνα της Madame Gâteaux, που είναι κατά κάποιον τρόπο το alter ego μου, ο «χαρακτήρας» που υποδύομαι όταν σερβίρω τους επισκέπτες μας στα tea parties. Ξεκινήσαμε με pop up events καθώς επίσης και σερβίροντας στον χώρο των πελατών μας. Το 2018 φτιάξαμε το πρώτο μικρό μας Tearoom, ενώ από την άνοιξη του 2022 έχουμε μεταφερθεί σε λίγο μεγαλύτερο χώρο, ο οποίος φιλοξενεί και το studio όπου κάνουμε φωτογραφίσεις κα γυρίσματα για το blog μας».


Κι αν αναρωτιέστε για τις ηλικίες που δοκιμάζουν κάτι τέτοιο και αν θα μπορούσατε κι εσείς να το ζήσετε, η Madame Gâteaux αναφέρει ότι είναι πιο πολύ «γυναικεία υπόθεση», χωρίς αυτό, όμως, να είναι περιοριστικό. «Το κοινό μας είναι ως επί το πλείστον γυναικείο και καλύπτει όλες τις ηλικίες, από φίλες που έχουν έρθει να απολαύσουν την εμπειρία ενός vintage afternoon tea, νέες γυναίκες που έχουν έρθει για bridal ή baby shower ή κυρίες μεγαλύτερων ηλικιών που η ατμόσφαιρα τους φέρνει αναμνήσεις από καλέσματα άλλης εποχής. Έρχονται όμως συχνά και οικογένειες ή παρέες που θέλουν να γιορτάσουν γενέθλια ή κάποια άλλη αφορμή και μας επιλέγουν για την ιδιαιτερότητα του χώρου και των υπηρεσιών που προσφέρουμε».


Το σίγουρο είναι πάντως, πως όταν μπαίνουν στο χώρο, όλοι ενθουσιάζονται με τη διακόσμηση και την ατμόσφαιρα, ενώ πολλοί δεν ξέρουν τι τους… περιμένει. «Οι περισσότεροι επισκέπτες μας ενθουσιάζονται καταρχάς με τον χώρο μας και μου κάνουν πολλές ερωτήσεις για διάφορα από τα αντικείμενα και τα έπιπλα που τον διακοσμούν. Πολλές φορές θα ακούσω τη φράση “Α, έχω κι εγώ ένα τέτοιο από τη γιαγιά μου!” και μπορεί να αναφέρονται σε ένα παλιό τηλέφωνο, ένα αμπαζούρ ή μια τσαγιέρα. Πολλοί επισκέπτες μας δεν γνωρίζουν καν πού έρχονται γιατί τους κάνει έκπληξη αυτός που οργανώνει το event και ξαφνιάζονται όταν ανοίγω την πόρτα. Άλλωστε μας αρέσει ο ελαφρώς speakeasy χαρακτήρας του χώρου μας, που δεν προδίδει ότι είναι επαγγελματικός, ακριβώς γιατί θέλουμε να δώσουμε στους επισκέπτες μας την αίσθηση ότι έχουν έρθει σε ένα παλιό σπίτι να πιουν το τσάι τους και όχι σε κατάστημα. Φυσικά, όταν ακούω κολακευτικά σχόλια για το φαγητό που σερβίρουμε, χαίρομαι ιδιαίτερα και βέβαια, στο τέλος των event μας, με γεμίζει πάντοτε χαρά να ακούω ότι οι επισκέπτες μας πέρασαν όμορφα και αισθάνθηκαν “σαν στο σπίτι τους”!».

Τα καλά νέα είναι ότι μπορείτε όλοι να οργανώσετε μια τέτοια εμπειρία και τα ακόμα καλύτερα, γι’ αυτούς που θέλουν να εμπλουτίσουν τη συλλογή τους με vintage αντικείμενα ή και με φορέματα και αξεσουάρ του ’50 και του ’60, είναι ότι η Madame Gâteaux έχει σχέδια για νέο e-shop. «Το ένα σχέδιό μας είναι ένα e-shop που στήνουμε αυτό τον καιρό στο site της Madame Gâteaux, στο οποίο θα διαθέτουμε για πώληση μικρές curated συλλογές από αντικείμενα συναφή του brand μας, από vintage σερβίτσια τσαγιού και διακοσμητικά αντικείμενα μέχρι φορέματα, κοσμήματα και αξεσουάρ των δεκαετιών ‘50 και ‘60. Το δεύτερο πλάνο είναι η διοργάνωση κάποιων μικρών workshop στον χώρο μας, που θα αφορούν την art de la table και το savoir vivre του τσαγιού. Είναι κάτι που μας έχουν ζητήσει πολλοί πελάτες και συνεργάτες μας και βρισκόμαστε σε διαδικασία υλοποίησής του».

Και κάπως έτσι, σε αυτή την παραμυθένια γωνιά του Χαλανδρίου, το τσάι μετουσιώνεται σε κάτι πολύ περισσότερο από ένα ζεστό ρόφημα και χτίζει αναμνήσεις με άρωμα Earl Grey

Για να ζήσετε την εμπειρία στο tearoom της Madame Gâteaux θα πρέπει να κλείσετε τον χώρο, με ελάχιστο αριθμό ατόμων τα 6 άτομα και μέγιστο τα 10 (καθιστοί) ή 20 (όρθιοι), με κόστος 30 ευρώ/άτομο+ΦΠΑ.


Info

Madame Gâteaux tearoom

Ζαν Μωρεάς 72, Χαλάνδρι

211 1848 109

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Jerro - Chromatic Radio

 

Popular Posts