Κάτι που σίγουρα δεν γνωρίζατε οι περισσότεροι είναι ότι η μαγειρική σόδα μπορεί να βελτιώσει την αθλητική μας απόδοση. Δείτε πώς.
Μέχρι στιγμής, η μαγειρική σόδα είχε το ρόλο του διογκωτικού στα γλυκά μας, ενώ μαζί με το ξίδι κάνει τον ιδανικό συνδυασμό για να διώξετε οσμές, να ξεβουλώσετε σιφώνια…
Η μαγειρική σόδα, όμως, δεν μένει μόνο στα παραπάνω, αφού φαίνεται ότι μπορεί να μας δώσει ώθηση στην απόδοσή μας στη γυμναστική. Πώς;Πρόκειται για ένα αλκαλικό άλας που καθυστερεί τη μυϊκή κόπωση, εξουδετερώνοντας την περίσσεια των κατιόντων Η+ (ένδο-κυτταρική οξέωση), λόγω συσσώρευσης γαλακτικού οξέος, μεγιστοποιώντας έτσι την παραγωγή δύναμης και παρατείνοντας το χρόνο, έως την εξάντληση.
Σε ποια αθλήματα φαίνεται να βοηθά:
- Σε αθλήματα υψηλής έντασης που διαρκούν (1min-7min) – τρέξιμο (100m-400m), κολύμβηση (100m-400m)
- Σε αθλήματα αυξημένης έντασης που διαρκούν από 30min έως 60min – κυρίως sports ταχύτητας και δύναμης
- Σε αθλήματα που περιλαμβάνουν μικρά χρονικά διαστήματα, μέγιστης δύναμης και ταχύτητας, ενώ μεσολαβούν μικρά διαλείμματα ανάπαυσης – επαναλαμβανόμενα ποδηλατικά sprint
- Σε αθλήματα παρατεταμένης διαλειμματικής άσκησης – (ποδόσφαιρο, μπάσκετ)
H δοσολογία που συστήνεται είναι 300 mg/kg σωματικού βάρους, περίπου 90 λεπτά πριν από την άσκηση, μπορεί, όμως, να υπάρξουν παρενέργειες, όπως γαστρεντερικές διαταραχές.
Μιχάλης Μακρυλλός
Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, MSc
Αθλητικός Διατροφολόγος Επιστημονικός Υπεύθυνος ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ Π. Φάληρο
Μέλος Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων - Διατροφολόγων
Ιδρυτικό Μέλος της Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας
mmakrillos@gmail.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου