menu

Τρίτη 30 Αυγούστου 2022

Γιατί αρνούνται οι Αμερικανοί να μετρούν όπως ο υπόλοιπος κόσμος


Από όταν άρχισαν να κατασκευάζουν περίπλοκα πράγματα οι άνθρωποι, αντιλήφθηκαν πως υπήρχε η ανάγκη για ένα σύστημα μέτρησης. Αρχικά η βάση ήταν το ανθρώπινο σώμα.

Ο λόγος που δεν έχει όλος ο κόσμος το ίδιο σύστημα μέτρησης μεγεθών έχει να κάνει και με τη δύναμη της συνήθειας  © iStock

Οι Αιγύπτιοι χρησιμοποιούσαν πήχεις που ήταν περίπου 52.4 εκατοστά, αλλά επειδή δεν ήταν όλοι οι πήχεις ίδιοι εμφανίστηκαν ράβδοι μέτρησης.

Η Ρωμαϊκή αυτοκρατορία χρησιμοποιούσε το μέτρο pes (πόδι -είναι ό,τι καταλαβαίνετε, ασχέτως από το αν δεν ήταν όλα τα πέλματα ίδια), που χωριζόταν σε 12 unciae (ίντσες -το πλάτος του αντίχειρα ενός ενήλικα). Η λίβρα ήταν ένα άλλο μέτρο που είχε ευρεία επίδραση στο ευρωπαϊκό βάρος και το νόμισμα, μεταγενέστερα της ρωμαϊκής εποχής.

Στη μεσαιωνική Ευρώπη κάθε περιοχή είχε τους δικούς της νόμους για τα βάρη και τα μέτρα -τα όριζαν οι εμπορικές συντεχνίες. Έρευνα αποκάλυψε πως την ίδια περίοδο, σε μια χώρα, η μέτρηση του 'ποδιού' είχε 37 παραλλαγές.

Υπήρχαν 83 διαφορετικοί τρόποι μέτρησης του σιταριού, 68 για το κρασί και 70 για τα υγρά. Κάτι αντίστοιχο συνέβαινε σε όλον τον κόσμο. Και ήταν πρόβλημα, όπως γινόταν τεράστια η ανάγκη για διεθνές σύστημα -προς χάριν του εμπορίου.

Η επαναστατική Γαλλία επρόκειτο να παράγει αυτό που εξελίχθηκε στο οριστικό Διεθνές Σύστημα Μονάδων.

Το πρώτο που εφαρμόστηκε ποτέ είναι το μετρικό -το οποίο είναι το κυρίαρχο σήμερα, αλλά δεν το ακολουθούν πλήρως όλες οι χώρες και όλοι οι τομείς. Προτάθηκε η ιδέα από τον Γάλλο εφημέριο Γκαμπριέλ Μουτόν που το δημιούργησε το 1670, για να ενοποιηθεί ο τρόπος με τον οποίο υπολογίζονταν τα στοιχεία.


Πηγή:

News 227.gr Νίκη Μπάκουλη




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Genesis - Home By The Sea - (Remix)

                      All a very Merry Christmas! Feliz Navidad !!            Καλά Χριστούγεννα και καλή Χρονιά !!

Popular Posts