menu

Σάββατο 16 Ιουλίου 2022

Είναι οι Πλωτές Πόλεις το Μέλλον;


Ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής, η στάθμη της θάλασσας ακολουθεί σταθερά ανοδική πορεία τα τελευταία χρόνια. Στη χερσόνησο της Φλόριντα των ΗΠΑ η στάθμη της θάλασσας έχει αυξηθεί κατά περισσότερους από 30 πόντους σε σχέση με τη δεκαετία του 90. Το Μαϊάμι, η πρωτεύουσα της, έχει αναδειχθεί ως μια πόλη-σύμβολο, που απειλείται από τη συνεχή άνοδο. Όλες οι παράκτιες μεγαλουπόλεις του κόσμου, όπως η Νέα Υόρκη, η Βομβάη, η Σαγκάη, το Τόκιο, η Τζακάρτα, η Κωνσταντινούπολη καλούνται να αντιμετωπίσουν τη μερική βύθιση.

Η ανάπτυξη βιώσιμων πλωτών υποδομών, μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση αυτής της επικείμενης καταστροφής, αξιοποιώντας την καινοτομία προς όφελος όλων. Το φουτουριστικό αυτό σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία οικισμών που με τη βοήθεια νέων εφαρμογών της τεχνολογίας, θα επιπλέουν στο νερό. Τα τεχνητά αυτά νησιά θα αξιοποιούν με την βοήθεια της προηγμένης τεχνολογίας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας τον άνεμο, το νερό και τον ήλιο, για να δημιουργήσουν ένα μικροκλίμα που θα τους επιτρέπει ενεργειακή αυτάρκεια. Ταυτόχρονα, η αντιπλημμυρική υποδομή τους θα ανυψώνεται μαζί με τη στάθμη της θάλασσας, ενώ έχει σχεδιαστεί για να αντέχει σε φυσικές καταστροφές όπως τσουνάμι και τυφώνες.

Όχι δεν είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Ίσως πριν 2-3 δεκαετίες να φάνταζε ως τέτοιο, αλλά η πρόοδος τόσο στην αρχιτεκτονική, όσο και τις κατασκευές καθιστά δυνατή μια τέτοια εξέλιξη. Η ιδέα μιας πλωτής πόλης βασίζεται στη δυνατότητα κατασκευής πολλαπλών πλατφορμών που θα συνδέονται μεταξύ τους και θα μπορούν να παρέχουν χώρους στέγασης, γεωργίας ή κτηνοτροφίας και δραστηριοτήτων. Ο αριθμός των πλατφορμών θα μπορεί να αυξάνεται στην πάροδο του χρόνου, δημιουργώντας μεγαλύτερους οικισμούς, όπως ίσως συμβαίνει και με την παραδοσιακή οικιστική ανάπτυξη σήμερα.


Ήδη στην Κορέα η πόλη του Μπουσάν (η δεύτερη μεγαλύτερη στη χώρα με πληθυσμό 4,3 εκατομμύρια) προχώρησε στη συμφωνία για τη δημιουργία ενός πρωτότυπου τέτοιου οικισμού που θα επιπλέει στο νερό. Σε αρχικό στάδιο, αυτή η νέα γειτονιά του Μπουσάν (θα συνδέεται με την κυρίως πόλη) θα μπορεί να φιλοξενήσει 300 κατοίκους και μετά την ολοκλήρωσή της έως 12.000, με δυνατότητα να αυξήσει περαιτέρω τον πληθυσμό της, σε περίπτωση που υπάρξει ανάγκη.

Ο οικισμός και η πόλη στη συνέχεια θα σχεδιαστούν με τέτοιο τρόπο ώστε να αντέχουν σε φυσικές καταστροφές και έντονα καιρικά φαινόμενα, όπως πλημμύρες, τσουνάμι και τυφώνες. Εκτός από την αντιπλημμυρική προστασία, η πόλη θα παράγει τη δική της τροφή, ενέργεια και γλυκό νερό με πλήρως ενσωματωμένα συστήματα μηδενικών αποβλήτων. Στην ολοκλήρωσή της η έκταση της πόλης των 12.000 κατοίκων θα φθάνει τα 60.000 τετραγωνικά μέτρα, με κάθε πλατφόρμα να μπορεί να φιλοξενήσει κτίρια έως 5 ορόφων και μέγιστου ύψους 20 μέτρων.


«Με τις σύνθετες αλλαγές που αντιμετωπίζουν οι παράκτιες πόλεις, χρειαζόμαστε ένα νέο όραμα όπου θα είναι δυνατή η συνύπαρξη ανθρώπων, φύσης και τεχνολογίας» ανέφερε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος της πόλης κατά τη διάρκεια της υπογραφής της συμφωνίας το περασμένο Φθινόπωρο.

Στον απόηχο της COP26, της 26ης Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή, όλοι συμφωνούν ότι η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, απαιτεί τολμηρές και καινοτόμες λύσεις. Εννιά στις δέκα μεγαλύτερες πόλεις του κόσμου θα εκτεθούν σε κίνδυνο από την άνοδο της θάλασσας μέχρι το 2050. Αν δεν αναλάβουμε άμεσα πρωτοβουλία, η θάλασσα θα είναι η μοίρα μας. Με τις πλωτές όμως πόλεις μπορεί επίσης να είναι και το μέλλον μας.


Πηγή: Google news

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

AFRO HOUSE 2024 MIX

 

Popular Posts