menu

Τρίτη 12 Ιουλίου 2022

Ποιες είναι οι πιο επικίνδυνες παραλίες για τις Μωβ μέδουσες


Μωβ μέδουσες: Ο χάρτης με τις πιο επικίνδυνες παραλίες στην Ελλάδα.

Προσεχτικοί θα πρέπει να είναι οι λουόμενοι καθώς οι μωβ μέδουσες έχουν κάνει την εμφάνιση τους στις παραλίες της Ελλάδας. Πολλές είναι οι περιοχές που αντιμετωπίζουν πραγματικό πρόβλημα καθώς το τσίμπημά θεωρείται ιδιαίτερα επώδυνο και επικίνδυνο γι αυτό σε περίπτωση τσιμπήματος θα πρέπει να ακολουθούνται αυστηρά οι οδηγίες των ειδικών.

Στον ιστότοπο inaturalist.org υπάρχει χάρτης στον οποίο απεικονίζονται οι περιοχές στις οποίες υπάρχει η μεγαλύτερη συγκέντρωση.

Μωβ μέδουσες: Στον Αργοσαρωνικό οι περισσότερες

Σύμφωνα με το τελευταίο JellyReport που βασίζεται στις καταγραφές που μπαίνουν στην πλατφόρμα του iNaturalist, το μεγαλύτερο μέρος της πληθυσμιακής έξαρσης είναι στον Αργοσαρωνικό, με επέκταση σε Αργολικό και Κυκλάδες, στο Ιόνιο, στη Νότια Πελοπόννησο, στα Βόρειο-δυτικά της Κρήτης και στο 1ο πόδι της Χαλκιδικής.

Με μικρότερες εμφανίσεις και σε άλλα μέρη της Ελλάδας, με καθαρά να φαίνονται τα νησιά.

Στον χάρτη που ακολουθεί θα δείτε όλες τις περιοχές όπου το τελευταίο διάστημα έχει καταγραφεί παρουσία μωβ μεδουσών.

Πώς αναγνωρίζουμε τη μωβ μέδουσα - Τα χαρακτηριστικά της

Η μωβ μέδουσα είναι πελαγικό είδος και ζει σε τροπικά νερά. Έχει μέγιστο μήκος τα 10 εκατοστά σε διάμετρο και το μήκος των πλοκαμιών μπορεί να φτάσει μέχρι 10 μέτρα.

Κυρίως τρέφεται με σάλπες, διάφορα χιτωνοφόρα, πλακτονικά καρκινοειδή και αυγά ψαριών. Οι μεγαλύτεροι φυσικοί θηρευτές της μέδουσας είναι η δερματοχελώνα, η καρέτα καρέτα, ο τόνος, ο ξιφίας και το φεγγαρόψαρο.

Όταν είναι νεαρή το χρώμα της είναι πορτοκαλό - καφέ και όταν ενηλικιώνεται παίρνει έντονο πορφυρό-μωβ χρώμα. Η αναγνώριση γίνεται από τα εξωτερικά μορφολογικά χαρακτηριστικά της, δηλαδή:

Τι χρώμα είναι, αν έχει βούλες ή ρίγες στην καμπάνα της, αν φαίνονται οι γονάδες τις και τι σχήμα έχουν (για διάφανες μέδουσες, όπως π.χ. οι Aurelia sp.), πως είναι τα πλοκάμια τους σε σχήμα και

αν έχουν κάποια χρώματα διαφορετικά ή λωρίδες στα πλοκάμια ή στην καμπάνα τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Popular Posts