menu

Πέμπτη 23 Ιουνίου 2022

Τι είναι το Dragon’s Blood που Συναντάμε σε Ορισμένα Καλλυντικά; Η ειδικός εξηγεί


Η χημικός Κάλλια Βαλλιανάτου, από την Kalyka Cosmetics, μας διαφωτίζει για ένα ενεργό συστατικό που βρίσκουμε σε κάποια καλλυντικά και που χρησιμοποιεί και η ίδια στη δική της σειρά.

Η Κάλλια Βαλλιανάτου δεν βρέθηκε τυχαία στον κόσμο των καλλυντικών. Ως χημικός με μεταπτυχιακό, διδακτορικό και προϋπηρεσία στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών ήξερε πάντα να κάνει τις αλχημείες της. Τα καλλυντικά, όμως, ήταν το πάθος της, καθώς της άρεσε πάντα το πώς μπορούν να κάνουν τη ζωή μας λίγο πιο εύκολη και όμορφη, με τα ιδιαίτερα συστατικά, τις ιδιότητες και τα αρώματά τους. Η κοσμητολογία δεν άργησε να μπει στη ζωή της και καθώς αγαπούσε πάντα τη δουλειά στο εργαστήριο, ως συνθετικός χημικός, ξεκίνησε να δημιουργεί δειλά-δειλά τις πρώτες κρέμες προσώπου, σώματος, σαπούνια και άλλα καλλυντικά για τις φίλες, την οικογένεια και τον στενό της κύκλο. Όταν, όμως, σε οδηγεί το πάθος και η αγάπη για τη δημιουργία, ο στενός κύκλος αναπόφευκτα αρχίζει να «ξεχειλώνει» και τα προϊόντα παίρνουν ζωή μέσα από έναν ευρύτερο κύκλο που τα τιμά και τα αναζητά.

Το dragon’s blood δεν είναι ένα υλικό που συναντούμε συχνά σε προϊόντα του εμπορίου. Υπάρχουν λόγοι γι’αυτό, καθώς τα βοτανικά δραστικά υλικά έχουν υψηλό κόστος και κάποιες ιδιαίτερες απαιτήσεις στο χειρισμό τους, που σημαίνει ότι κάνουν λίγο πιο δύσκολη τη ζωή των παρασκευαστών.

Τι ακριβώς, όμως, είναι; Πρόκειται για ένα ύδρο-γλυκολικό εκχύλισμα το οποίο προέρχεται από τη ρητίνη του Croton Lechleri, ένα δέντρο που φύεται στη Νότιο Αμερική. Το dragon’s blood προέρχεται εξ ολοκλήρου από το φυτό προέλευσής του. Δεν περιέχει συντηρητικά, υποπροϊόντα πετρελαίου ή υποπροϊόντα ζωικής προέλευσης, άρα είναι και vegan. 

Έχει δύο πολύ ισχυρές πιστοποιήσεις (COSMOS και ECOCERT) οι οποίες σημαίνουν ότι για να παραχθεί το προϊόν αυτό, πληρούνται συγκεκριμένες και αυστηρές περιβαλλοντικές και οικονομικές προϋποθέσεις (sustainability), καθώς επίσης το προϊόν πληροί τα κριτήρια της κατηγορίας “natural”.

Το «Αίμα του Δράκου» είναι, μάλιστα, το κατακόκκινο υλικό που δίνει και τη ροζ απόχρωση στην κρέμα γαρδένια της σειράς καλλυντικών Kalyka Cosmetics, τα οποία έχουν ως βασική αρχή την αποτελεσματικότητα των πρώτων υλών. 

Είναι πράγματι τόσο αποτελεσματικό;

Ας δούμε τα βασικά συστατικά από τα οποία αποτελείται:

Προανθοκυανιδίνες. Είναι πολυφαινόλες οι οποίες αποτελούν πολύ ισχυρά αντιοξειδωτικά. Τα in vitro test έχουν δείξει ότι είναι πιο αποτελεσματικές από την βιταμίνη Ε και ακόμα πιο αποτελεσματικές από τη βιταμίνη C.

Taspine. Είναι ένα αρκετά σπάνιο αλκαλοειδές, εξαιρετικά αποτελεσματικό στην επούλωση των γραμμών του δέρματος. Επιπλέον έχει ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση.

Λιγνάνες. Είναι πολυφαινόλες από τις οποίες προέρχονται τα φυτοοιστρογόνα. Έχει βρεθεί ότι τετραπλασιάζουν την ταχύτητα επούλωσης του δέρματος.

Χρωστικές και φλαβονοειδή. Ενισχύουν τους μηχανισμούς άμυνας της επιδερμίδας απέναντι στις περιβαλλοντικές συνθήκες.


Τα μάτια σας… δεκατέσσερα
Η περιοχή γύρω από τα μάτια έχει πολλές φορές διαφορετικές απαιτήσεις από το υπόλοιπο πρόσωπο. Ο λόγος είναι ότι το δέρμα στην περιοχή αυτή είναι πιο λεπτό, χωρίς πολλούς σμηγματογόνους αδένες και κολλαγόνο. Γι’ αυτό αρκετές φορές χρειαζόμαστε ένα εξειδικευμένο προϊόν για την περιοχή των ματιών, ανεξάρτητα από τον τύπο του δέρματός μας. Μην προτιμάτε, λοιπόν, να απλώνετε στα μάτια σας την κρέμα που έχετε και για το υπόλοιπο πρόσωπο, καθώς αυτό θα μπορούσε να σας προκαλέσει πρήξιμο και κουρασμένη όψη –κι αυτό απαγορεύεται!

Η αντιηλιακή προστασία είναι must
Η υπέρχρωση του δέρματος (πανάδες, φακίδες) οφείλονται σε τοπικά αυξημένα επίπεδα μελανίνης. Ένας βασικός λόγος που συμβαίνει αυτό είναι η υπερβολική έκθεση στον ήλιο χωρίς αντηλιακή προστασία. Επιπλέον, ο ήλιος κατά κανόνα χειροτερεύει την εμφάνιση λεπτών γραμμών και ρυτίδων. Ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης είναι (όπως πάντα) η πρόληψη! Ενσωματώνουμε στην καθημερινή μας ρουτίνα περιποίησης αντηλιακή προστασία όλη τη χρονιά κι όχι μόνο τεμπέλικα το καλοκαίρι! Εξάλλου πέρα από την όψη του δέρματος, το αντιηλιακό διαφυλάσσει και την υγεία μας.
Extra tip: Μέσα σε όλα αυτά, προσπαθούμε να κοιμόμαστε πολλές ώρες. Φαίνεται στο πρόσωπό μας!

Τι ιδιότητες, λοιπόν, δίνουν τα παραπάνω στο dragon’s blood;

Αντιγηραντικές (antiaging). Συμμετέχει σε διαδικασίες κλειδιά που αφορούν στη γήρανση των κυττάρων (molecular aging).

Αναγεννητικές. Επιταχύνει την αναγέννηση του δέρματος, την παραγωγή κολλαγόνου και τη λειτουργία των ινοβλαστών. Αυτό σημαίνει ότι βελτιώνει αισθητά τα σημάδια (ρυτίδες) και τις λεπτές γραμμές του προσώπου.

Αντιφλεγμονώδεις αφού έχει ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση.

Anti–pollution. Ενεργοποιεί τη σύνθεση αντιοξειδωτικών έτσι ώστε δημιουργεί ισχυρή άμυνα απέναντι στην περιβαλλοντική μόλυνση.

Ενισχυτικές προστασίας. Ενισχύει την άμυνα του δέρματος, και τη φυσική του ανοσία (immunity).

Ενυδατικές. Είναι φυσικός και πολύ ισχυρός ενυδατικός παράγοντας.

Για όλα τα παραπάνω, το dragon’s blood αποτελεί ένα εξαιρετικό φυτικό δραστικό συστατικό, πολύ αποτελεσματικό για την ταλαιπωρημένη ή/και την ξηρή επιδερμίδα.

 


Πηγές:

(1) https://www.cobiosa.com/en/product/dragons-blood

(2) https://www.cosmos-standard.org/

(3) https://www.cosmos-standard.org/the-cosmos-standard-document

(4) https://www.ecocert.com/en/certification

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Moby - Almost Home (with Damien Jurado)

 

Popular Posts