menu

Τετάρτη 22 Ιουνίου 2022

Τελικά πώς Επιλέγουμε Αντιηλιακό;


Το cancer.org δίνει τις απαραίτητες συμβουλές για τη σωστή επιλογή αντιηλιακού, ώστε να φροντίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο την υγεία και την ασφάλεια του δέρματός μας από τον ήλιο, ενώ τον χαιρόμαστε στη θάλασσα.

Το καλοκαίρι είναι εδώ, ο ήλιος μας φτιάχνει τη διάθεση και το… sunkissed look είναι το απόλυτο trend, αφού χαρίζει σε όλους μας μια πιο γοητευτική όψη. Επειδή, όμως, σε αυτή την περίπτωση δεν ισχύει το «μπρος στα κάλλη τι είναι ο πόνος», πρέπει να φερθούμε λογικά και έξυπνα. Η ηλιακή ακτινοβολία ξέρουμε όλοι πόσο αυξάνει την πιθανότητα για καρκίνο του δέρματος και πιο ειδικά για μελάνωμα, με τον αριθμό νέων περιστατικών μελανώματος να έχει τετραπλασιαστεί στην Ελλάδα τα τελευταία 20 χρόνια.

Εκτός, λοιπόν, από το να αποφεύγουμε την πολύωρη έκθεση στον ήλιο ειδικά από τις 11.00 έως τις 17.00, να επιλέγουμε φυσικές σκιές ή ομπρέλα στην παραλία, να καλύπτουμε το σώμα μας όταν είμαστε εκτεθειμένοι και να αποφεύγουμε τα πάσης φύσεως solarium, πρέπει να δώσουμε βάση και στο αντιηλιακό. Και για να το κάνουμε αυτό, πρέπει να διαβάζουμε τις ετικέτες και να καταλαβαίνουμε τι αγοράζουμε. Ας δούμε, λοιπόν, τι πρέπει να προσέχουμε σύμφωνα με το cancer.org.

Επιλέξτε αντιηλιακό με προστασία ευρέος φάσματος

Τα αντιηλιακά αυτά προστατεύουν τόσο από τις UVA όσο και από τις UVB ακτίνες. Πρέπει να γνωρίζετε ότι όλα τα αντιηλιακά προστατεύουν ενάντια στις UVB ακτίνες, που αποτελούν τον κύριο ένοχο εγκαυμάτων και καρκίνου του δέρματος, αλλά και οι UVA δεν είναι αθώες, αφού συμβάλλουν στον καρκίνο του δέρματος και την πρόωρη γήρανση. Μόνο τα προϊόντα που περνούν συγκεκριμένα τεστ μπορούν να χαρακτηριστούν ευρέος φάσματος κι αυτά που δεν είναι, να ξέρετε ότι προστατεύουν μόνο από εγκαύματα κι όχι καρκίνο του δέρματος ή γήρανση του δέρματος.

Φροντίστε το αντιηλιακό σας να έχει δείκτη προστασίας (SPF) 30 ή περισσότερο

Το SPF είναι το επίπεδο προστασίας που μας παρέχουν τα αντιηλιακά από τις ακτίνες UVB και θέλουμε ένα επίπεδο τουλάχιστον 30. Να θυμάστε ότι όσο ανεβαίνει το SPF τόσο μειώνεται η διαφορά, αλλά όταν είναι σε χαμηλά επίπεδα, οι διαφορές είναι μεγάλες (π.χ. ανάμεσα σε SPF 10 και SPF 20). Τα αντιηλιακά με SPF 15 προστατεύουν σε ποσοστό 93% από τις UVB ακτίνες, ενώ τα αντιηλιακά SPF 30 φιλτράρουν το 97%. Τα αντιηλιακά με SPF 50 φιλτράρουν περίπου το 98% κι αυτά με SPF 100 το 99%. Όπως βλέπετε, κανένα αντιηλιακό δεν μας προστατεύει 100% και ο FDA ζητά τα αντιηλιακά με δείκτη κάτω από 15 να έχουν προειδοποίηση ότι δεν προστατεύουν από τον καρκίνο του δέρματος και τη γήρανση.

Να θυμάστε ότι Water Resistant δεν σημαίνει αδιάβροχο

Κανένα αντιηλιακό δεν είναι αδιάβροχο και οι κατασκευαστές απαγορεύεται να ισχυρίζονται το αντίθετο. Αν ένα προϊόν αναφέρει ότι είναι water resistant, θα πρέπει να δίνει λεπτομέρειες, αν διαρκεί 40 ή 80 λεπτά με το κολύμπι και τον ιδρώτα. Για καλύτερα αποτελέσματα, να θυμάστε πάντα να βάζετε αντιηλιακό τουλάχιστον κάθε δυο ώρες και ακόμη πιο συχνά αν κολυμπάτε ή ιδρώνετε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Popular Posts