menu

Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2022

Πέθανε ο συνθέτης Νίκος Αντύπας, ήταν και μέλος των Socrates

 

Έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος συνθέτης Νίκος Αντύπας, μια από τις εμβληματικές μορφές της σύγχρονης ελληνικής μουσικής. Θα πρέπει να ήταν 68 ετών.

Ο Νίκος Αντύπας μπήκε στην ελληνική δισκογραφία αρχικά ως ντράμερ με τους Ιωνάθαν, αργότερα με το σχήμα των Sunset και ύστερα των διάσημων Socrates.

Στην Τετάρτη Γυμνασίου (1970) ο Νίκος άκουσε για πρώτη φορά τον Σπάθα και τον Τουρκογιώργη να παίζουν Χέντριξ και έσπασε την κιθάρα του! «Μέχρι τότε νόμιζα πως είμαι πολύ καλός κιθαρίστας!»

Σε νεανικό του συγκρότημα του ήταν και ο Στέλιος Κούλογλου, γείτονας του στην Αγία Παρασκευή!

Ο Σπάθας και ο Τουρκογιώργης ήταν σταθμός στην καλλιτεχνική του ζωή με σημαντική δισκογραφία! Ο Jimi Hendrix τον επηρέασε βαθιά! Έτσι ασχολήθηκε με την ροκ μουσική!

Αρχικά ήταν κιθαρίστας. Έπαιξε στους Ιωνάθαν αναγκαστικά ντραμς γιατί δεν είχαν ντράμερ. Πήγαινε σχολείο ακόμα… «Ασχολούμασταν με το progressive rock και κάναμε πειραματισμούς και όνειρα! Θυμάμαι το αντιπολεμικό κίνημα που είχε κυριεύσει τον πλανήτη! Για μας ήταν η ιδεολογική μας βάση και θέλαμε να αλλάξουμε τον κόσμο!»

 

 

 Αντικαθιστά τον Γιώργο Τρανταλίδη στα ντραμς και μαζί με τους Socrates κυκλοφορούν το άλμπουμ "Waiting for something" τo 1980. Ακολουθεί το "Breaking through" (1981) και το άλμπουμ "Plaza" (1983), σε παραγωγή του Vic Coopersmith, γνωστού από τις παραγωγές του στους Yes, το οποίο τους φέρνει στην Μεγάλη Βρετανία για συναυλίες σε μεγάλους rock χώρους.

 

 

Ο Αντύπας ενορχήστρωσε δίσκους των Χάρη και Πάνου Κατσιμίχα και της Ελευθερίας Αρβανιτάκη, ενώ στη δεκαετία του '90 κυκλοφόρησε μια σειρά επιτυχημένων δίσκων με τη Χαρούλα Αλεξίου και την 'Αλκηστη Πρωτοψάλτη. Παράλληλα συνεργάστηκε επί σειρά ετών με τη στιχουργό Λίνα Νικολακοπούλου. Στην καριέρα του συνεργάστηκε, είτε ως συνθέτης είτε ως ενορχηστρωτής, με τα μεγάλα ονόματα της ελληνικής δισκογραφίας, μεταξύ άλλων τους Θάνο Μικρούτσικο, Γιώργο Νταλάρα, Νάνα Μούσχουρη, Μαρινέλλα, Δημήτρη Μπάση, Ελεωνόρα Ζουγανέλη.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Popular Posts