Η Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος με εξειδίκευση στα αυτοάνοσα και μετεκπαίδευση στη φυτοφαγία, Δέσποινα Μαρσέλου, μας εξηγεί τα πάντα γι' αυτή την προβιοτική τροφή που πρέπει να δοκιμάσουμε.
Όσοι ασχολείστε λίγο πιο εντατικά με τη διατροφή σας, γνωρίζετε ήδη τα οφέλη των τροφών ζύμωσης και των προβιοτικών τους στο μικροβίωμα του εντέρου και το ανοσοποιητικό, με πιο συνηθισμένες επιλογές το ξινολάχανο, το τουρσί, το κεφίρ (το οποίο μπορείτε να αξιοποιήσετε και σε φυτικό γάλα). Αν θέλετε, ωστόσο, να εμπλουτίσετε τη λίστα με τις ωφέλιμες αυτές τροφές, θα πρέπει να στραφείτε και προς Ασία μεριά, απ’ όπου παίρνουμε την κομπούτσα ή κομπούχα και το kimchi.
Το kimchi μας έρχεται από τη μακρινή Νότια Κορέα όπου καταναλώνεται εδώ και 2 χιλιάδες χρόνια και είναι ένα πικάντικο πιάτο λαχανικών τουρσί, το οποίο παραδοσιακά παρασκευάζεται από λάχανο, φρέσκο κρεμμυδάκι ή ραπανάκι, σε μια άλμη με σκόρδο, τζίντζερ, τσίλι και miso, μια πάστα από φασόλια σόγιας σε ζύμωση. Να πούμε ότι η αυθεντική συνταγή περιλαμβάνει fish sauce στη θέση του miso, αλλά με το miso η διατροφική αξία του Kimchi ανεβαίνει, ενώ ταυτόχρονα είναι κατάλληλο και για τους vegan.
Όλα αυτά τα υλικά, λοιπόν, ζυμώνονται και αν όλα γίνουν σωστά, το kimchi μπορεί να συμβάλλει στη συντήρηση των λαχανικών όλο το χρόνο. Έχει τραγανή γεύση, αλλά το πιο σημαντικό είναι τα οφέλη του για την υγεία, εξετάζοντας τη vegan εκδοχή του.
Προστατεύει την καρδιά
Τα προβιοτικά έχει αποδειχτεί ότι βελτιώνουν την υγεία της καρδιάς μειώνοντας τη χοληστερόλη και τη φλεγμονή. Έρευνες έχουν επίσης δείξει ότι το Kimchi μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο αθηροσκλήρωσης, μέσω των αντιοξειδωτικών και αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων του, που συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης.
Υποστηρίζει το ανοσοποιητικό
Πρώιμες έρευνες έχουν δείξει ότι το kimchi μπορεί να συμβάλλει στην υποστήριξη του ανοσοποιητικού, καθώς τα βακτήρια που συμβάλλουν στη ζύμωσή του, έχουν συνδεθεί με καλύτερη λειτουργία του ανοσοποιητικού και χαμηλότερα επίπεδα φλεγμονής, τα οποία πυροδοτούνται από ασθένειες. Στην υποστήριξη της άμυνας του οργανισμού παίζει ρόλο, φυσικά, και η βιταμίνη C που βρίσκουμε στην προβιοτική αυτή τροφή.
Μείωση κινδύνου χρόνιων παθήσεων
Το Kimchi είναι πλούσιο σε βήτα-καροτίνη και άλλα αντιοξειδωτικά που βοηθούν στη μείωση του κινδύνου σοβαρών παθήσεων, όπως εγκεφαλικού, καρκίνου, διαβήτη και καρδιακών παθήσεων. Αποτελεί, επίσης, καλή πηγή φυλλικού οξέος, καλίου και ασβεστίου, παρέχοντας σημαντικές βιταμίνες και μέταλλα στον οργανισμό.
Συγκεκριμένα, 1 φλιτζάνι kimchi αποδίδει 23 θερμίδες, 1 γραμμάριο πρωτεΐνης, λιγότερο από 1 γραμμάριο λιπαρά, 4 γραμμάρια υδατάνθρακες, 2 γραμμάρια φυτικές ίνες και 2 γραμμάρια ζάχαρη.
Τι να προσέχετε
Το kimchi, ως προβιοτικό, είναι βοηθητικό για πολλούς ανθρώπους, αλλά περιέχει ζωντανά βακτήρια, τα οποία είναι μεν ασφαλή προς κατανάλωση, αλλά αν δεν ετοιμαστεί ή αποθηκευτεί σωστά, η διαδικασία ζύμωσης μπορεί να προκαλέσει δηλητηρίαση. Αυτό σημαίνει ότι άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό θα πρέπει να προσέχουν όταν καταναλώνουν Kimchi ή άλλα τρόφιμα ζύμωσης.
Πώς να το αξιοποιήσετε
Οι τρόποι είναι πολλοί, αλλά το πιο σημαντικό που πρέπει να θυμάστε είναι να το αποθηκεύετε σε σταθερή, δροσερή θερμοκρασία, ώστε να κάνει τη ζύμωσή του χωρίς να αναπτυχθούν ανεπιθύμητα βακτήρια. Μετά το άνοιγμα, διατηρείται 1 εβδομάδα σε θερμοκρασία δωματίου και 3-6 μήνες στο ψυγείο, όπου συνεχίζεται η ζύμωση και σταδιακά αποκτά πιο όξινη γεύση. Μπορείτε να το βρείτε σε διάφορα καταστήματα και αγορές υγιεινής διατροφής ή με ασιατικά προϊόντα.
Μπορείτε να το καταναλώσετε σκέτο, ως συνοδευτικό ή να το ενσωματώσετε σε κάποια πιάτα, καθώς η πικάντικη και όξινη γεύση του ταιριάζει με πολλές επιλογές. Δοκιμάστε να το αναμείξετε με ρύζι, να το προσθέσετε στο σάντουιτς, να το αξιοποιήσετε ως τόπινγκ, να το προσθέσετε σε scrambled tofu και όπου αλλού σας ταιριάζει γευστικά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου