menu

Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2021

Πότε οι Σπόροι Chia Μπορούν να Γίνουν Επικίνδυνοι


Τα τελευταία χρόνια οι σπόροι chia αποτελούν μια δημοφιλή υγιεινή τροφή, καθώς είναι πλούσιοι σε καλά λιπαρά και θρεπτικά στοιχεία. Υπάρχει, όμως, μια παγίδα στην κατανάλωσή τους, στην οποία δεν πρέπει να «πέσετε».

Αν έχετε δοκιμάσει σπόρους chia θα ξέρετε ότι διογκώνονται γρήγορα μόλις αναμειχθούν με νερό και δημιουργούν μια πηχτή, κολλώδη μπάλα σαν ζελ.

Ίσως για τον περισσότερο πληθυσμό, η επικινδυνότητα να μην είναι τόσο μεγάλη, αλλά έχει καταγραφεί περιστατικό σε άτομο με ιστορικό δυσφαγίας (διαταραχή της φυσιολογικής διαδικασίας κατάποσης) να καταλήξει στα επείγοντα μετά την κατανάλωση σπόρων chia, λόγω του ότι τους κατανάλωσε χωρίς να τους μουλιάσει, πίνοντας έπειτα νερό. Αυτό οδήγησε στο να δημιουργηθεί η πηχτή κολλώδης μάζα στον οισοφάγο του, μετά την κατανάλωση, φράσσοντας τον.


Στο εν λόγω περιστατικό, οι γιατροί δεν μπορούσαν να διώξουν αυτή τη μάζα, καθώς δεν υποχωρούσε και τελικά χρησιμοποίησαν ένα μικρό ενδοσκόπιο που χρησιμοποιείται σε μωρά, προκειμένου να τη διασπάσουν.

Για να είστε, λοιπόν, πάντα ασφαλείς, όσο κι αν πρόκειται για ασυνήθιστη περίπτωση, μην καταναλώνετε τους σπόρους chia στην ξηρή τους μορφή. Προσθέστε τους σε κάτι υγρό πριν τους καταναλώσετε, έτσι ώστε να διογκωθούν κι έπειτα να μπορέσετε να τους χωνέψετε πιο εύκολα. Μην ξεχνάτε, άλλωστε, ότι οι σπόροι chia μπορούν να απορροφήσουν το βάρος τους επί μέχρι 27 φορές και να διογκωθούν, δημιουργώντας μια παρόμοια κατάσταση, ειδικά σε όσους παρουσιάζουν προβλήματα στην κατάποση.

Πριν πολλά χρόνια, οι σπόροι chia ήταν αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής των Αζτέκων και των Μάγια στη Λατινικής Αμερική και βασική τροφή του στρατού των Αζτέκων, ενώ επίσης χρησιμοποιούνταν και για ιατρικούς λόγους. Για πολλά χρόνια, οι άνθρωποι εξήραν τους σπόρους chia για τις θρεπτικές τους ιδιότητες, ειδικά για εξαιρετικά δραστήριους ανθρώπους. Ίσως ήρθε η ώρα λοιπόν, να λάβουμε αυτόν τον καρπό σοβαρά υπόψη μας.

Το ανθοφόρο φυτό chia, ανήκει στην οικογένεια της μέντας και ευδοκιμεί στο κεντρικό και νότιο Μεξικό και τη Γουατεμάλα. Υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι καλλιεργούνταν από τους Αζτέκους κατά την προ Κολομβιανή εποχή και πως ήταν τόσο σημαντικό, όσο και το καλαμπόκι, στην καλλιέργεια τροφίμων. Είναι ακόμη δημοφιλές στο Μεξικό και τη Γουατεμάλα, ενώ οι σπόροι του συχνά αλέθονται, είτε χρησιμοποιούνται ολόκληροι για θρεπτικά ποτά και για τον εμπλουτισμό διατροφικών προϊόντων.

Αυτοί οι μικροί σπόροι, αποτελούν μια πραγματική υπερτροφή με πολλά οφέλη για την υγεία. Είναι πλούσιοι σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα (α-λινολενικό οξύ). Από τα λιπαρά τους, το 60% είναι ω-3, το 15% ω-6, το 5% ω-9 και το 20%, κορεσμένο λίπος.

Μόλις 1 κουταλιά της σούπας σπόροι chia, περιέχει 5 γρ. φυτικών ινών, 3 γρ. πρωτεΐνης, 2282 mg ωμέγα 3 και 752 mg ωμέγα-6 λιπαρά οξέα! Επίσης, οι «θαυματουργοί» αυτοί σπόροι έχουν 15 φορές περισσότερο μαγνήσιο από το μπρόκολο, τρεις φορές περισσότερο σίδηρο από το σπανάκι, έξι φορές περισσότερο ασβέστιο από το γάλα και δύο φορές περισσότερο κάλιο από τις μπανάνες.

Σήμερα, οι σπόροι chia καλλιεργούνται για εμπορικούς σκοπούς στο Μεξικό και στη Βολιβία, την Αργεντινή, τον Ισημερινό, την Αυστραλία και τη Γουατεμάλα. Το 2008, η Αυστραλία ήταν η μεγαλύτερη παραγωγός χώρα chia στον κόσμο.


Πηγή: Το κείμενο γράφει η  Πόπη Αθανασοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Popular Posts