Μήπως πίνετε αναψυκτικά καθημερινά; Η Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Κάλλια Θ. Γιαννιτσοπούλου, MSc, MBA, SRD εξηγεί γιατί θα πρέπει να τα αποφεύγετε και τι θα συμβεί αν διακόψετε την κατανάλωσή τους.
Τα αναψυκτικά αποτελούν μια καθημερινή συνήθεια και εύκολη λύση, όταν καλούμαστε να πιούμε κάποιο ρόφημα για να ξεδιψάσουμε ή να συνοδέψουμε το γεύμα μας. Οι περισσότεροι γνωρίζετε ότι σε γενικές γραμμές τα αναψυκτικά δεν κάνουν καλό στην υγεία και τη διατροφή σας, γνωρίζετε όμως όλη την αλήθεια;
Προβλήματα υγείας και κατανάλωση αναψυκτικών
Τα αναψυκτικά δεν πρέπει να μας απασχολούν μόνο ως προς τη θερμιδική τους αξία, αλλά και ως προς τις υπόλοιπες παρενέργειες που έχουν να κάνουν με την υγεία μας. Η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να προκαλέσει κινδύνους όπως:
Να διπλασιάσει τον κίνδυνο κακής λειτουργίας των νεφρών
Να μειώσει την παραγωγή μιας χημικής ουσίας που είναι γνωστή ως εγκεφαλικός νευροτροφικός παράγοντας μειώνοντας την ικανότητα του ατόμου για μάθηση και μνήμη
Να φθείρουν την αδαμαντίνη των δοντιών, όταν πρόκειται για αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη που είναι όξινα (pH 3.2)
Να αυξήσουν τον κίνδυνο εκδήλωσης μεταβολικού συνδρόμου, καθώς πολλά αναψυκτικά περιέχουν σιρόπι καλαμποκιού με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη (HFCS), γλυκαντικό που έχει σχετιστεί με κάτι τέτοιο
Να προκαλέσουν πρόβλημα στα νεφρά, καθώς τα αναψυκτικά τύπου κόλα περιέχουν φωσφορικό οξύ, το οποίο συνδέεται με τη νεφροπάθεια
Να συμβάλλουν στη φθορά των οστών και τον αυξημένο κίνδυνο οστεοπόρωσης, λόγω του φωσφορικού οξέος που έχει συσχετιστεί με αυτά
Να αυξήσουν ακόμη και κατά 80% τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη τύπου 2 σε περιπτώσεις αυξηυμένης κατανάλωσης
Οι ειδικοί έχουν υπολογίσει ότι για κάθε επιπλέον αναψυκτικό που καταναλώνουμε ο κίνδυνος παχυσαρκίας αυξάνεται κατά 1,6 φορές.
Αναψυκτικά και εγκυμοσύνη
Δεν είναι τυχαίο ότι οι περισσότεροι γυναικολόγοι συστήνουν την αποφυγή αναψυκτικών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Συστατικά των αναψυκτικών όπως η ασπαρτάμη έχουν συσχετιστεί με πρόωρο τοκετό και τερατογένεση. Μια ευρωπαϊκή μελέτη του 2005 που πραγματοποιήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα Ramazzini δείχνει ότι υπάρχει μια σύνδεση μεταξύ της ασπαρτάμης και καρκίνου. Η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, ή FDA, ωστόσο, αμφισβητεί την εγκυρότητα της μελέτης αυτής και υποστηρίζει ότι η ασπαρτάμη είναι ασφαλής. Ο FDA υποστηρίζει ότι τα μόνα άτομα που πρέπει να αποφεύγουν την ασπαρτάμη είναι τα άτομα που δεν μπορούν να διαχειριστούν σωστά την φενυλαλανύνη.
Τι θα συμβεί αν σταματήσετε την κατανάλωση αναψυκτικών;
Θα έχετε πιο έντονη την αίσθηση της γεύσης
Θα μειωθεί η αποθήκευση του λίπους και η πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη
Θα δείτε το νούμερο στην ζυγαριά να μειώνεται θεαματικά
Θα βελτιωθεί η λειτουργία των νεφρών
Θα έχετε πιο δυνατά οστά
Ιδανικά, λαμβάνοντας υπόψη ότι τα αναψυκτικά δεν έχουν κάποια θρεπτική αξία και κρύβουν πολλούς κινδύνους για την υγεία μας, δεν θα έπρεπε να τα καταναλώνουμε. Αν επιθυμούμε παρόλα αυτά να τα συμπεριλαμβάνουμε στη διατροφή μας, καλό είναι να επιλέγουμε αυτά που δεν έχουν ζάχαρη και βέβαια να τα καταναλώνουμε με μέτρο.
Κάλλια Θ. Γιαννιτσοπούλου
MSc, MBA, SRD
Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος
www.somaygies.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου