menu

Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2021

Νέα, ελληνική έρευνα συνδέει τον καφέ με μειωμένο σωματικό βάρος


Μόλις αποκτήσατε άλλον ένα λόγο για να πίνετε καφέ καθημερινά -αρκεί να έχετε συγκεκριμένο γενετικό προφίλ.

Οι απόψεις για την κατανάλωση καφέ φαίνεται να συγκρούονται, με κάποιες να αναφέρουν ότι μειώνει την όρεξη και άλλες ότι την αυξάνει. Οι ερευνητές του Εργαστηρίου Βιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, όμως, σε συνεργασία με το δίκτυο GENOSOPHY και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, έκαναν τη δική τους μελέτη και βρήκαν ότι η κατανάλωση 3-4 φλιτζανιών καφέ καθημερινά πράγματι σχετίζεται με μειωμένο σωματικό βάρος, αλλά αφορά άτομα με συγκεκριμένο γενετικό υπόβαθρο.

Η έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στο International Journal of Obesity, μελέτησε τα λεπτομερή επιδημιολογικά, γενετικά και πειραματικά δεδομένα από 300 Έλληνες εθελοντές, οι οποίοι υποβλήθηκαν σε γενετικό έλεγχο με στόχο τη διαμόρφωση εξατομικευμένου διατροφικού πλάνου με τη βοήθεια διαιτολόγου, με βάση το γενετικό τους προφίλ. Οι εθελοντές έδωσαν στοιχεία για τις διατροφικές τους συνήθειες, μεταξύ άλλων, ενώ μελετήθηκε και η επίδραση συγκεκριμένων ποσοτήτων καφέ στην επιλογή του είδους και της ποσότητας φαγητού, αλλά και στην όρεξη, με βάση ορμόνες όπως η ασπροσίνη και η λεπτίνη.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι υπάρχει διασύνδεση μεταξύ κατανάλωσης καφέ και βάρους, καθώς φαίνεται να μειώνει την όρεξη, συμβάλλοντας έτσι στη ρύθμιση του βάρους. Αυτό ωστόσο συμβαίνει σε όσους έχουν μια γενετική παραλλαγή στο γονίδιο CYP1A2 που οδηγεί σε αύξηση του μεταβολισμού της καφεΐνης και ταυτόχρονα γενετική προδιάθεση για παχυσαρκία, όπως αναφέρει ο υπεύθυνος της μελέτης, Καθηγητής Βιολογίας & Γενετικής και Διευθυντής του Εργαστηρίου Βιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Αριστείδης Ηλιόπουλος.

Σύμφωνα με τον ειδικό, ο γενετικός αυτός συνδυασμός δεν είναι σπάνιος στον ελληνικό πληθυσμό, ενώ βρέθηκε και πιθανή σχέση μεταξύ του καφέ και ρύθμισης της όρεξης μέσω της ορμόνης ασπροσίνης, η οποία επίσης διαφοροποιείται με βάση το γενετικό προφίλ μεταβολισμού του καφέ.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, 3-4 φλιτζάνια καφέ την ημέρα μπορούν να φέρουν αποτέλεσμα, ενώ οι ερευνητές σκοπεύουν να μελετήσουν τους τύπους του καφέ και τα συστατικά που έχουν τη βέλτιση επίδραση στην υγεία.  


Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Popular Posts