Κόψατε τα μαλλιά σας κοντά και το μετανιώσατε; Σας αρέσουν τα μακριά μαλλιά και θέλετε να τα μακρύνετε όσο το δυνατόν γρηγορότερα; Η λύση βρίσκεται στο πιάτο.
Τα μαλλιά μας μακραίνουν περίπου 1,25 εκατοστά τον μήνα και 15 εκατοστά το χρόνο. Το πόσο γρήγορα θα μακρύνουν, ωστόσο, εξαρτάται από παράγοντες όπως η ηλικία, η υγεία, η γενετική, η διατροφή. Την ηλικία και τη γενετική μπορεί να μην μπορούμε να την αλλάξουμε, τη διατροφή μας, όμως, και κατ’ επέκταση την υγεία μας, μπορούμε.
Επιλέγοντας τις κατάλληλες τροφές, μπορούμε να προωθήσουμε και τη συνολική μας υγεία, αλλά και των μαλλιών μας, ώστε να μακρύνουν με τον καλύτερο και γρηγορότερο δυνατό τρόπο.
Τι να φάτε, λοιπόν;
Μούρα
Τα μούρα είναι πλούσια σε βιταμίνες και θρεπτικά στοιχεία που μπορεί να προωθούν την ανάπτυξη των μαλλιών, ανάμεσά τους και σε βιταμίνη C που είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό. Τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στην προστασία των θυλάκων της τρίχας ενάντια στις ελεύθερες ρίζες. Για παράδειγμα. 1 φλιτζάνι φράουλες, που ανήκουν στην οικογένεια των μούρων, μας παρέχουν 141% της βιταμίνης C που χρειαζόμαστε. Πέραν τούτου, όμως, η βιταμίνη C είναι απαραίτητη και στην παραγωγή κολλαγόνου, μιας πρωτεΐνης που βοηθά στην ενδυνάμωση των μαλλιών, ώστε να μην σπάνε, ενώ βοηθά και στην απορρόφηση του σιδήρου που η έλλειψή του μπορεί να προκαλέσει απώλεια μαλλιών.
Γλυκοπατάτες
Οι αγαπημένες γλυκοπατάτες αποτελούν πηγή βήτα-καροτίνης, η οποία στον οργανισμό μας μετατρέπεται σε βιταμίνη Α που έχει ισχυρή σύνδεση με την υγεία των μαλλιών. Συγκεκριμένα, έρευνες έχουν δείξει ότι η βιταμίνη Α προωθεί την παραγωγή σμήγματος, που βοηθά στην υγεία των μαλλιών, ενώ μπορεί να επιταχύνει την ανάπτυξη των μαλλιών, αλλά και την πυκνότητα της τρίχας, αποτρέποντας επιδείνωση των θυλάκων της τρίχας. Σημειώστε ότι μια μέτρια γλυκοπατάτα μας παρέχει τόση βήτα-καροτίνη, ώστε ο οργανισμός μας να συνθέσει 4 φορές παραπάνω βιταμίνη Α από αυτή που χρειαζόμαστε.
Αβοκάντο
Το έχουμε αγαπήσει τα τελευταία χρόνια, καθώς αποτελεί μια υγιεινή προσθήκη στη σαλάτα και στο σάντουιτς, χαρίζοντας κρεμώδη υφή. Τα δυο πιο σημαντικά του στοιχεία όσον αφορά την υγεία των μαλλιών είναι τα καλά λιπαρά του και η βιταμίνη Ε. Τα καλά λιπαρά του είναι απαραίτητα για την καλή υγεία των μαλλιών και μάλιστα η έλλειψή τους συνδέεται με απώλειά τους. Η βιταμίνη Ε, όπως και η βιταμίνη C, είναι αντιοξειδωτική και βοηθά στην καταπολέμηση του οξειδωτικού στρες, εξουδετερώνοντας τις ελεύθερες ρίζες, ενώ ταυτόχρονα βοηθά στην καλύτερη ποιότητα της τρίχας, σε υγιές τριχωτό και σε πιο υγιείς θύλακες. Ένα μέτριο αβοκάντο μας παρέχει περίπου το 20% της βιταμίνης Ε που χρειαζόμαστε καθημερινά.
Ξηροί καρποί
Οι ξηροί καρποί περιέχουν μια σειρά από θρεπτικές ουσίες που συμβάλλουν στην ανάπτυξη των μαλλιών, με 30 γραμμάρια αμύγδαλα, για παράδειγμα, να μας παρέχουν το 37% των ημερήσιων αναγκών μας σε βιταμίνη Ε. Συν τοις άλλοις, μας παρέχουν βιταμίνες Β, ψευδάργυρο, έλλειψη των οποίων έχει σχετιστεί με απώλεια μαλλιών, ενώ ταυτόχρονα κάνουν καλό και στη συνολική υγεία μειώνοντας τη φλεγμονή στον οργανισμό και τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.
Σπόροι
Με πλήθος θρεπτικών συστατικών, όσο κι αν δεν τους φαίνεται, οι σπόροι έχουν πολλά οφέλη, μεταξύ των οποίων και όσον αφορά τα μαλλιά μας. Περιέχουν βιταμίνη Ε, σελήνιο και ψευδάργυρο και σε ποσότητα 28 γραμμαρίων μας καλύπτουν το 50% των αναγκών μας σε Ε. Επίσης, σπόροι όπως ο λιναρόσπορος και οι σπόροι chia μας παρέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία είναι άκρως σημαντικά για την υγεία των μαλλιών, των νυχιών και του δέρματος.
Φασόλια
Αποτελούν πηγή φυτικής πρωτεΐνης, που είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη των μαλλιών, ενώ μας παρέχουν και ψευδάργυρο, που συμβάλλει στον κύκλο ανάπτυξης και επιδιόρθωσης των μαλλιών και ενισχύει την άμυνα του οργανισμού. Άλλα θρεπτικά συστατικά τους που κάνουν καλό και στα μαλλιά είναι ο σίδηρος, το φυλλικό οξύ και η βιοτίνη και ταυτόχρονα είναι από τις πιο υγιεινές και οικονομικές τροφές που μπορείτε να έχετε στο ντουλάπι σας.
Αυγά
Τα αυγά αποτελούν σημαντική πηγή πρωτεΐνης και βιοτίνης, δυο θρεπτικά συστατικά που προωθούν την ανάπτυξη των μαλλιών. Λόγω του ότι οι θύλακες των μαλλιών αποτελούνται κυρίως από πρωτεΐνη, η επάρκειά της στη διατροφή μπορεί να βοηθήσει, ενώ αντίθετά η έλλειψή της μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια μαλλιών –να σημειώσουμε ωστόσο ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να παρουσιάσει κάποιος που τρέφεται με τις απαραίτητες θερμίδες ημερησίως έλλειψη πρωτεΐνης, ακόμη κι αν δεν καταναλώνει ζωικά παράγωγα. Η βιοτίνη των αυγών, επίσης, είναι απαραίτητη για την παραγωγή κερατίνης, μιας πρωτεΐνης των μαλλιών, γι’ αυτό και πολλά συμπληρώματα βιοτίνης προωθούνται για υγιή μαλλιά. Και πάλι, όμως, η έλλειψη βιοτίνης δεν παρατηρείται εύκολα σε κάποιον που ακολουθεί μια ισορροπημένη διατροφή. Τέλος, τα αυγά αποτελούν πηγή ψευδαργύρου, σεληνίου και άλλων θρεπτικών συστατικών που βελτιώνουν τα μαλλιά μας και τα βοηθούν να μακρύνουν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου