menu

Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2021

HAPPY BIRTHDAY - 30 ΧΡΟΝΙΑ NEVERMIND / Nirvana - Smells Like Teen Spirit (Official Music Video)


Το Videoclip του "Smells Like Teen Spirit" μοιάζει ωμό στα μάτια των τηλεθεατών των 90s και κρύβει μια απίστευτη δυναμική, που αναγκάζει το ίδιο το MTV να το μεταδίδει συνεχώς.

💥 Έχει όμως και τη δική του επεισοδιακή ιστορία.

📹 Ο ίδιος ο σκηνοθέτης του, ο Samuel Bayer, είναι τότε μόλις 26χρόνων, δεν έχει καθόλου χρήματα – όπως κι οι Nirvana- και σχεδόν παρακαλά την εταιρία να του δώσει μια δουλειά. 

Του αναθέτουν το πρώτο clip του συγκροτήματος- το οποίο, όμως, θα είναι και το πρώτο clip της δικής του καριέρας.

🤘 O Kurt Cobain ονειρεύεται να δημιουργηθεί ένα οπτικό σύμπαν, εμπνευσμένο από το "Rock 'N' Roll High School" των Ramones και το "Over The Edge", μια ταινία των 70s, με μαθητές που επαναστατούν και καταστρέφουν το σχολείο.

🎬 Το γύρισμα, όμως, μοιάζει να καταλήγει σε φιάσκο.

🔜 Όλοι οι νεαροί που έχουν έρθει – μετά από ανοιχτό κάλεσμα- να υποδυθούν τους μαθητές, θεωρούν πως η διαδικασία θα διαρκέσει περίπου μισή ώρα. 

Αλλά διαρκεί 12 ώρες.

Ο σκηνοθέτης χρειάζεται περισσότερο χρόνο.

🤬 Αρχίζουν όλοι να θυμώνουν. 

Η οργή είναι διάχυτη στην ατμόσφαιρα.

Χρειάζεται μόνο μια σπίθα, για να χαθεί κάθε όριο.

➡️ (δες τις photo στα comments, τα πλάνα που χρησιμοποιούνται στο video, είναι εκείνα των ΑΛΗΘΙΝΑ εκνευρισμένων νεαρών) 

⚠️ Και τότε μια απόφαση, αλλάζει τη ροή των πραγμάτων.

💣 "Μπείτε και καταστρέψτε τα πάντα, σπάστε όλα τα όργανα και κάθε στοιχείο του σκηνικού", η εντολή του σκηνοθέτη.

❌ Κι έτσι οι εξαγριωμένοι νέοι μπαίνουν και τα κάνουν όλα λίμπα!

❌ Κι αυτά είναι το καλύτερο footage, τα ωφέλιμα πλάνα του clip, αυτά που βγάζουν όλη την παράνοια της κατάστασης, όλη την ένταση του υλικού, που τελικά γράφει τηλεοπτική ιστορία. .

❌ Τα τελευταία 30 δευτερόλεπτα του videoclip του "Smells Like Teen Spirit" (δες στο comments) δεν έχουν τίποτα προμελετημένο, είναι ένας πραγματικός βανδαλισμός ενός studio, που είχε αρχικώς μετατραπεί σε σχολείο.

❌ Και πίσω απ’ το οπτικό και το ηχητικό σοκ, κρύβεται η ανάγκη μιας γενιάς να βρει τη θέση της σ’ έναν κόσμο φαινομενικά τακτοποιημένο, αλλά (όπως πάντα) σκληρό και άδικο.

‼️ P.S. Ο Kurt δε θέλει να πει το τραγούδι περισσότερες από δύο φορές. Ο σκηνοθέτης νιώθει πως δεν έχει το υλικό που χρειάζεται κι έρχονται σε σύγκρουση την ώρα του γυρίσματος. 

Ο εκνευρισμένος Cobain αναγκάζεται να σταθεί ξανά μπροστά στην κάμερα και το πρόσωπό του καθρεφτίζει την αγανάκτισή του - αυτά είναι τελικά και τα πλάνα του που θα παίξουν στον αέρα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TWO LANES - Closer (Official Video)

 

Popular Posts