menu

Τρίτη 3 Αυγούστου 2021

Αυτό το «γυάλινο» χταπόδι δεν το βλέπουμε συχνά


Ένα ρομπότ κατάφερε να το φωτογραφίσει στο βυθό του ωκεανού

Το «γυάλινο» χταπόδι δεν το βλέπουμε συχνά, όμως πρόσφατα ένα ρομπότ που έπλεε στο βυθό κατάφερε να το φωτογραφίσει στα πολύ βαθιά νερά του Ειρηνικού Ωκεανού.

Οι θαλάσσιοι βιολόγοι εντόπισαν το άπιαστο «γυάλινο» χταπόδι κατά τη διάρκεια μιας αποστολής 34 ημερών στα απομακρυσμένα νησιά Phoenix, ένα αρχιπέλαγος που βρίσκεται σχεδόν 5 χιλιάδες χιλιόμετρα βόρεια του Σίδνεϊ της Αυστραλίας.

Όπως και άλλα «γυάλινα» πλάσματα, όπως γυάλινοι βάτραχοι και χτένια, τα χταπόδια από γυαλί είναι σχεδόν εντελώς διαφανή, με μόνο τα κυλινδρικά μάτια τους, το οπτικό νεύρο και τον πεπτικό σωλήνα να φαίνονται αδιαφανή. Το πλήρωμα που συμμετείχε στην αποστολή ανέφερε πως συνάντησε το χταπόδι δυο φορές, κάτι που προκαλεί εντύπωση αφού προηγουμένως υπήρχαν τόσο σπάνια πλάνα, που οι επιστήμονες μάθαιναν γι’ αυτά μελετώντας κομμάτια που βρέθηκαν στο έντερο των αρπακτικών τους!

Τα «γυάλινα» χταπόδια ανακαλύφθηκαν το 1918. Αν και έχει περάσει ένας αιώνας, ξέρουμε πολύ λίγα γι’ αυτά τα κεφαλόποδα. Ξέρουμε ότι ζουν σε τροπικά και υποτροπικά κλίματα στο βάθος του ωκεανού στη μεσοπελαγική ζώνη, ή αλλιώς ζώνη του λυκόφωτος, συνήθως 200 έως 1.000 μέτρα κάτω από την επιφάνεια, ή στη βαθυπελαγική ζώνη, ή αλλιώς μεταμεσονύκτια ζώνη, στα 1.000 έως 3.000 μέτρα κάτω από την επιφάνεια.

Το κυλινδρικό σχήμα των ματιών τους έχει εξελιχθεί ώστε να μειώσει το μέγεθος τους και «αποτελεί μέρος της στρατηγικής του να καμουφλάρονται», σύμφωνα με μια έκθεση του 1992 στο Journal of the Marine Biological Association of the United Βασίλειο.

Το «γυάλινο» χταπόδι εντοπίστηκε από μια αποστολή στο ερευνητικό σκάφος Falkor, το οποίο διευθύνεται από το Schmidt Ocean Institute, ένα μη κερδοσκοπικό λειτουργικό ίδρυμα που συνιδρύθηκε από τους Wendy και Eric Schmidt, πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της Google. Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Βοστώνης και το Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο Woods Hole συμμετείχαν επίσης στην αποστολή.

Κατά τη διάρκεια της αποστολής, που έληξε στις 8 Ιουλίου, η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε για πρώτη φορά αρκετά είδη θαλάσσιων όντων σε εννέα μέχρι στιγμής ανεξερεύνητα θαλάσσια βουνά. Η ομάδα ολοκλήρωσε επίσης χαρτογράφηση θαλάσσιου δαπέδου υψηλής ανάλυσης άνω των 30.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων γύρω από το αρχιπέλαγος και τη βιντεοσκόπηση πέντε επιπλέον θαλάσσιων βουνών μέσω του υποβρύχιου ρομπότ SuBastian, σύμφωνα με δήλωση.

Ο SuBastian τράβηξε επίσης πλάνα από έναν φαλαινοκαρχαρία, το μεγαλύτερο ζωντανό ψάρι στον κόσμο, και ένα καβούρι με μακριά πόδια την ώρα που έκλεβε ένα ψάρι από ένα άλλο καβούρι.

Η αποστολή του SuBastian περιελάμβανε 21 καταδύσεις, κατά τις οποίες κατέγραψε στιγμιότυπα 182 ωρών του βυθού. «Ο Ωκεανός εμπεριέχει θαύματα και υποσχέσεις που δεν έχουμε φανταστεί, πόσο μάλλον ανακαλύψει», δήλωσε η Wendy Schmidt. «Αποστολές όπως αυτές μας διδάσκουν γιατί πρέπει να αυξήσουμε τις προσπάθειές μας για την αποκατάσταση και την καλύτερη κατανόηση των θαλάσσιων οικοσυστημάτων παντού. Η μεγάλη αλυσίδα ζωής που ξεκινά στον ωκεανό είναι κρίσιμη για την ανθρώπινη υγεία και ευημερία».


Πληροφορίες: livescience.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Popular Posts