menu

Τετάρτη 18 Αυγούστου 2021

Κουρκουμάς: εξίσου αποτελεσματικός με 14 συμβατικά φάρμακα...


Η κουρκούμη είναι ένα φυτό για το οποίο έχουν γίνει πολλές έρευνες. Οι φαρμακευτικές ιδιότητες και τα συστατικά (κυρίως η κουρκουμίνη) της έχουν αποτελέσει αντικείμενο για πάνω από 5600 δημοσιευμένες κατόπιν ομότιμης αναθεώρησης βιοϊατρικές μελέτες. Στην πραγματικότητα, το 5ετες μας ερευνητικό έργο σχετικά με αυτό το ιερό φυτό αποκάλυψε πάνω από 600 πιθανές προληπτικές και θεραπευτικές χρήσεις, καθώς και 175 ξεχωριστά ευεργετικά αποτελέσματα.

Με δεδομένο τον τεράστιο αριθμό ερευνών που έχουν πραγματοποιηθεί για το συγκεκριμένο μπαχαρικό, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ένας ολοένα αυξανόμενος αριθμός μελετών έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι μπορεί να συγκριθεί με διάφορα συμβατικά φάρμακα, όπως τα παρακάτω:

• Lipitor / ατορβαστατίνη (φάρμακα κατά της χοληστερίνης): Σε μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2008 και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Drugs in R & D, διαπιστώθηκε ότι μια τυποποιημένη μορφή κουρκουμινοειδών από κουρκούμη ήταν συγκρίσιμη με το φάρμακο ατορβαστατίνη (Lipitor) όσον αφορά την ενδοθηλιακή δυσλειτουργία, δηλαδή την υποκείμενη παθολογία των αιμοφόρων αγγείων που οδηγεί σε αθηροσκλήρωση, σε συνδυασμό με τη μείωση της φλεγμονής και του οξειδωτικού στρες σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2. [1]

• Κορτικοστεροειδή (στεροειδή φάρμακα): Σε μια μελέτη του 1999 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Phytotherapy Research διαπιστώθηκε ότι η κύρια πολυφαινόλη της κουρκούμης, η κουρκουμίνη, είναι συγκρίσιμη με τα στεροειδή στην αντιμετώπιση της χρόνιας πρόσθιας ραγοειδίτιδας, μιας φλεγμονώδους πάθησης των ματιών [2]. Σε μια μελέτη του 2008 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Critical Care Medicine διαπιστώθηκε ότι η κουρκουμίνη είναι συγκρίσιμη με το κορτικοστεροειδές δεξαμεθαζόνη στο ζωικό μοντέλο ως εναλλακτική θεραπεία για την προστασία από τραυματισμούς των πνευμόνων λόγω μεταμόσχευσης μειορρυθμίζοντας τα γονίδια που προκαλούν φλεγμονή [3]. Σε μια προηγούμενη μελέτη του 2003 που δημοσιεύτηκε στο διεθνές περιοδικό Cancer Letters βρέθηκε ότι το ίδιο φάρμακο ήταν συγκρίσιμο με τη δεξαμεθαζόνη στον τομέα πνευμονικής βλάβης από επαναιμάτωση [4].

• Prozac / φλουοξετίνη και ιμιπραμίνη (αντικαταθλιπτικά): Σε μια μελέτη του 2011 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Acta Poloniae Pharmaceutica διαπιστώθηκε ότι η κουρκουμίνη είναι συγκρίσιμη με αυτά τα 2 φάρμακα για τη μείωση της κατάθλιψης στο ζωικό μοντέλο [5].

• Ασπιρίνη (αραιωτικό αίματος): Σε μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 1986 in vitro και ex vivo και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Arzneimittelforschung διαπιστώθηκε ότι η κουρκουμίνη έχει αντιαιμοπεταλιακή δράση και ρυθμιστική δράση για την προστακυκλίνη συγκριτικά με την ασπιρίνη. Αυτό δείχνει ότι μπορεί να έχει αποτελέσματα σε ασθενείς με τάση για αγγειακή θρόμβωση που απαιτούν θεραπεία κατά της αρθρίτιδας [6].

• Αντιφλεγμονώδη φάρμακα: Σε μια μελέτη του 2004 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Oncogene βρέθηκε ότι η κουρκουμίνη (καθώς και η ρεσβερατρόλη) είναι αποτελεσματικές εναλλακτικές λύσεις για φάρμακα όπως η ασπιρίνη, η ιβουπροφένη, η σουλινδάκη, η φαινυλβουταζόνη, η ναπροξένη, η ινδομεθακίνη, η δικλοφενάκη, η δεξαμεθαζόνη, η σελεκοξίμπη και η ταμοξιφένη όσον αφορά την αντιφλεγμονώδη και αντιπολλαπλασιαστική δράση τους κατά των καρκινικών κυττάρων [7].

• Οξαλιπλατίνη (φάρμακο χημειοθεραπείας): Σε μια μελέτη του 2007 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό International Journal of Cancer διαπιστώθηκε ότι η κουρκουμίνη είναι συγκρίσιμη με την οξαλιπλατίνη ως ανασταλτικός παράγοντας στις κυτταρικές σειρές καρκίνου του παχέος εντέρου [8].

• Μετφορμίνη (φάρμακο κατά του διαβήτη): Σε μια μελέτη του 2009 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Biochemitry and Biophysical Research Community διερευνήθηκε ο τρόπος που η κουρκουμίνη μπορεί να είναι πολύτιμη στη θεραπεία του διαβήτη και διαπιστώθηκε ότι ενεργοποιεί την AMPK (πρωτεϊνική κινάση που ενεργοποιείται από την AMP μονοφωσφορική αδενοσίνη και η οποία αυξάνει την πρόσληψη της γλυκόζης) και καταστέλλει την έκφραση του γονιδίου γλυκονεογενετικών ουσιών (το οποία καταστέλλει την παραγωγή γλυκόζης στο ήπαρ) σε κύτταρα ηπατώματος. Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι βρέθηκε πως η κουρκουμίνη είναι 500 ως 100.000 φορές (στη μορφή των τετραϋδροκουρκουμινοειδών (THC)) πιο ισχυρή από τη μετφορμίνη στην ενεργοποίηση της ΑΜΡΚ και της καρβοξυλάσης του ακετυλο-CoA (ACC). [9]

Ένας άλλος τρόπος με τον οποίο η κουρκούμη και τα συστατικά της αποκαλύπτουν τις αξιοσημείωτες θεραπευτικές ιδιότητές τους είναι μέσω της έρευνας σε καρκίνους ανθεκτικούς στα φάρμακα.

Έχουμε ανακαλύψει τουλάχιστον 54 μελέτες που αποδεικνύουν ότι η κουρκουμίνη μπορεί να προκαλέσει τον θάνατο ή την ευαισθητοποίηση των καρκινικών κυττάρων που είναι ανθεκτικά στα φάρμακα τα οποία χρησιμοποιούνται στη συμβατική θεραπεία. [10]

Επίσης, έχουμε εντοπίσει 27 μελέτες σχετικά με την ικανότητα της κουρκουμίνης να προκαλέσει τον θάνατο ή την ευαισθητοποίηση των καρκινικών κυττάρων που είναι ανθεκτικά στα φάρμακα τα οποία χρησιμοποιούνται στη συμβατική θεραπεία. [11]

Λαμβάνοντας υπόψη τις ιστορικές αποδείξεις του πόσο ισχυρή είναι η κουρκουμίνη, καθώς και το γεγονός ότι έχει χρησιμοποιηθεί ως τρόφιμο και φάρμακο σε πολλούς πολιτισμούς για χιλιάδες χρόνια, έχουμε στα χέρια μας ένα ισχυρό επιχείρημα για τη χρήση της ως εναλλακτικό ή επικουρικό φάρμακο στη θεραπεία του καρκίνου.

Ακόμα καλύτερα, προσπαθήστε να καταναλώνετε πιστοποιημένη βιολογική (μη ακτινοβολημένη) κουρκούμη σε χαμηλές δόσεις στο φαγητό σας και σε καθημερινή βάση, έτσι ώστε να μην χρειαστούν μεγαλύτερες δόσεις αργότερα αφού προκύψει κάποια σοβαρή ασθένεια. Εξάλλου, ο στόχος μιας υγιεινής διατροφής είναι να παρέχετε στον εαυτό σας θρεπτικά συστατικά κι όχι να τον θεραπεύετε με «διατροφοφάρμακα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Popular Posts