Και οι δυο οργανισμοί
O Alfred Nobel το 1888, διάβασε σε μια εφημερίδα τον ίδιο του τον επικήδειο. Στην πραγματικότητα, εκείνος που είχε πεθάνει ήταν ο αδελφός του Ludvig, αλλά η εφημερίδα βιάστηκε να γράψει ένα άρθρο για τον ίδιο.
Ο τίτλος του άρθρου έλεγε «Ο έμπορος του θανάτου είναι νεκρός». Ο Nobel ήταν ο εφευρέτης δυναμίτη, ο οποίος εκτός από χρήσιμος σε διάφορες εργασίες αποδείχτηκε και πολλές φορές θανατηφόρος. Εκείνο το άρθρο του έδωσε μια ιδέα για το πως θα μείνει στην ιστορία. Και θέλησε να την αλλάξει.
Επτά χρόνια μετά συνέταξε την διαθήκη του και πέθανε το 1896. Στην διαθήκη του λοιπόν έλεγε πως η περιουσία του θέλει να διατεθεί για την δημιουργία 5 βραβείων που κάθε χρόνο θα απονέμονται σε εκείνους που βοήθησαν την ανθρωπότητα. Οι τομείς ήταν 5: η φυσική, η ιατρική, η χημεία, η λογοτεχνία και η ειρήνη. Αν και η διαθήκη του πήρε έναν χρόνο να εγκριθεί, το 1901 δόθηκαν τα πρώτα βραβεία.
Από τότε μόλις 4 άνθρωποι έχουν πάρει περισσότερα από ένα βραβεία. Οι δυο από αυτούς σε διαφορετικό τομέα κάθε φορά, ενώ οι άλλοι δυο στον ίδιο. Η πρώτη που το κατάφερε ήταν γυναίκα.
Η Marie Curie, η πρωτοπόρος χημικός που ασχολήθηκε με τη ραδιενέργεια, κέρδισε το πρώτο βραβείο Nobel το 1903 στη Φυσική και οκτώ χρόνια αργότερα στη Χημεία. Το πρώτο βραβείο ήταν για την συνεισφορά της στην έρευνα για τη ραδιενέργεια, ενώ το δεύτερο για τη συνεισφορά της στην ανακάλυψη των στοιχείων ράδιου και πολωνίου.
Ο δεύτερος επιστήμονας που ζευγάρωσε τα βραβεία ήταν ο Αμερικάνος βιοχημικός, Linus Pauling, ο οποίος τιμήθηκε με Nobel Χημείας το 1954 και με Nobel Ειρήνης το 1962. Το πρώτο το κέρδισε για την συνεισφορά του στην έρευνα γύρω από την Κβαντική Χημεία και την Μοριακή Βιολογία. Το δεύτερο to κέρδισε γιατί επί 16 χρόνια πρωτοστάτησε στο κίνημα κατά των πυρηνικών δοκιμών και της χρήσης πυρηνικών όπλων, αλλά και στο αντιπολεμικό κίνημα γενικότερα.
Ο τρίτος που ζευγάρωσε τα βραβεία του, ήταν οι επίσης Αμερικανός John Bardeen. Σε αυτή την περίπτωση και τα δυο βραβεία Nobel που κέρδισε ήταν και στα δυο στη Φυσική, το πρώτο το 1956 και το δεύτερο το 1972. Το πρώτο το κέρδισε για την συνεισφορά του στην ανακάλυψη του τρανζίστορ και το δεύτερο για την συνεισφορά του στην σύνταξη της θεωρίας της υπεραγωγιμότητας.
Ο τελευταίος μέχρι στιγμής άνθρωπος που ζευγάρωσε τα βραβεία του, ήταν ο Βρετανός βιοχημικός Frederick Sanger, το 1958 και το 1980 και τα δυο στη Χημεία. To πρώτο το κέρδισε για την δουλεία του γύρω από την δομή των πρωτεϊνών και κυρίως της ινσουλίνης, ενώ το δεύτερο για τη συμβολή του στον προσδιορισμό των βασικών αλληλουχιών στα νουκλεϊκά οξέα.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι εκτός από τους 4 ανθρώπους που έχουν πάρει περισσότερα από ένα βραβεία Nobel, υπάρχουν και δυο οργανισμοί. Ο ένας είναι ο Ερυθρός Σταυρός, που κρατάει και το ρεκόρ, με 3 βραβεύσεις, όλες για Nobel Ειρήνης (1917,1944, 1963). Ο δεύτερος οργανισμός που κέρδισε δυο βραβεία Nobel Ειρήνης είναι η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, η οποία τιμήθηκε το 1954 και το 1981.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου