menu

Κυριακή 9 Μαΐου 2021

Ο καλύτερος τρόπος για να ξαναδείτε τον ήλιο με ασφάλεια εάν έχετε υποφέρει από maskne


Διαβάστε τις επιστημονικές συμβουλές που θα θωρακίσουν την ευαίσθητη επιδερμίδα σας από τον εφιαλτικό συνδυασμό «ήλιος και ακμή».

Ο  ήλιος κάνει καλό στην ακμή: αυτός είναι ένας από τους πιο διαδεδομένους μύθους στην ομορφιά σχετικά με την θετική επίδραση του ήλιου στα σπυράκια, ωστόσο, τα διαρκή φλερτ με την ηλιακή ακτινοβολία μετά από μια μακρά περίοδο χρήσης μάσκας, καταρρίπτουν οριστικά τον μύθο. Κύρια αιτία, το φαινόμενο maskne, που μπορεί φέτος να κάνει τα πράγματα πολύ πιο περίπλοκα. «Το μόνο βέβαιο είναι, πως όσο πιο συστηματικά και σφιχτά εφαρμόζατε τη μάσκα στο πρόσωπο εδώ και τόσους μήνες, τόσο καλύτερη προστασία σας παρείχε από τον κορωνοϊό. Όμως, άλλο τόσο δημιούργησε επιπλοκές στο δέρμα, οδηγώντας σε ακμή, ερεθισμούς, συγκάματα και δερματίτιδα. Ακόμη και όταν δεν έχετε υποκείμενα δερματικά προβλήματα, μια φλεγμονή είναι σίγουρο πως θα υπάρξει εξαιτίας της τριβής της επιδερμίδας με το υλικό της μάσκας, ακόμη και τις στιγμές που δεν μιλάτε», τονίζει ο δερματολόγος Dr. Kenneth Mark. «Επιπλέον, ο εγκλωβισμός του μεγαλύτερου μέρους του προσώπου στο ασφυκτικό περιβάλλον της μάσκας, δημιουργεί πρόσθετη υγρασία εξαιτίας του ιδρώτα και των σταγονιδίων, η οποία επιτρέπει στα βακτήρια του στόματος να ανακυκλώνονται διαρκώς πάνω στο δέρμα και να δημιουργούν αλλεργίες, κοκκινίλες, ξηρότητα και πρόωρες ρυτίδες, περιφερειακά γύρω από το στόμα και τη μύτη». 

Τι μπορεί να συμβεί σε μια επιδερμίδα με ακμή όταν εκτεθεί στον ήλιο: «Ανεξάρτητα εάν η ακμή σας είναι γονιδιακή, εποχιακή, ορμονική ή πρόσκαιρη εξαιτίας της χρήσης μάσκας, μετά τις πρώτες μέρες έκθεσης στον ήλιο, τα σπυράκια -ιδιαίτερα όσα είναι με πύον, γιατί τα μαύρα στίγματα είναι πιο επίμονα- αρχίζουν να υποχωρούν. Σιγά-σιγά, όσο το δέρμα μαυρίζει, τα σημάδια της ακμής καμουφλάρονται περισσότερο -μοιάζουν να εξαφανίζονται», λέει ο Dr. Mark. «Αυτό όμως που πραγματικά συμβαίνει είναι ότι η έκθεση στη UV ακτινοβολία «τραυματίζει» το υδρολιπιδικό φιλμ, κάνοντάς το να χάνει σημαντικά αποθέματα υγρασίας. Και τότε ενεργοποιούνται οι φυσικοί μηχανισμοί παραγωγής σμήγματος για να αναπληρώσουν τις απώλειες. Παράγεται παραπάνω σμήγμα από αυτό που πραγματικά χρειάζεται, με αποτέλεσμα να επιστρέφετε στο σημείο από το οποίο ξεκινήσατε: έντονη λιπαρότητα της επιδερμίδας, φραγμένοι πόροι, και ακόμη περισσότερα σπυράκια». 

Όπως τονίζει ο Dr. Mark, στις περιπτώσεις φαγεσωρικής, μη φλεγμονώδους ακμής, επιβάλλεται η επιλογή ενός εξειδικευμένου αντηλιακού προϊόντος. «Φροντίστε να είναι oil free συνθέσεις με υψηλούς δείκτες προστασίας ευρέως φάσματος, που δεν φράζει τους πόρους, σε μορφή λεπτόρρευστης λοσιόν για ματ αποτέλεσμα. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στις περιπτώσεις που ακολουθείται φαρμακευτική αγωγή. Τα συγκεκριμένα φάρμακα είναι, στην πλειοψηφία τους, φωτοευαίσθητα. Πολλά από αυτά λεπταίνουν την επιδερμίδα, γεγονός που την κάνει πιο ευάλωτη στον ήλιο, σε τυχόν ερεθισμούς και υπερμελάγχρωση», λέει ο δερματολόγος, προσθέτοντας: «Συστατικά δε όπως το σαλικυλικό οξύ και το υπεροξείδιο το βενζολίου που περιέχονται σε προϊόντα τοπικής χρήσης για την πλούσια κερατολυτική τους δράση, μπορεί επίσης να προκαλέσουν φωτοευαισθησία. Συστήνεται γι αυτό η συμβουλή του δερματολόγου για την τροποποίηση ή την προσαρμογή της θεραπείας στις αυξημένες ανάγκες του καλοκαιριού που θα προστατεύσουν την επιδερμίδα από την επιδείνωση της ακμής». 

Σύμφωνα με τον ειδικό, η καλύτερη λύση είναι να προμηθευτείτε το αντηλιακό σας από το φαρμακείο. Τα φαρμακευτικά αντηλιακά δεν περιέχουν άρωμα ή έλαια, και είναι δερματολογικά ελεγμένα, μη φαγεσωρογόνα, χωρίς parabens, και είναι κατάλληλα για να ρυθμίζουν βιολογικά την ποιότητα του σμήγματος, να κρατούν τους πόρους ανοιχτούς και να αποτρέπουν την εμφάνιση των κηλίδων και ουλών, που συχνά επιδεινώνονται μετά από την έκθεση στον ήλιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Popular Posts