menu

Τετάρτη 26 Μαΐου 2021

Από τη Σύρο στον Πειραιά


Από τη Σύρο, όπου, αρχικά, εκδηλώθηκε ο πυρετός για την ίδρυση χρηματιστηρίου, ο ενθουσιασμός μεταδόθηκε γρήγορα και στον Πειραιά. Ο δήμαρχος Πειραιά, αντιλαμβανόταν πως ήταν ανεπίτρεπτο να παραμένει χωρίς χρηματιστήριο το σπουδαιότερο, εμπορικό κέντρο της χώρας. Φρόντισε, λοιπόν, για την απόκτηση κατάλληλου κτιρίου, προσδοκώντας στην επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης της πόλης.

Έτσι, χτίστηκε στον Πειραιά χρηματιστηριακό μέγαρο, πριν καν ιδρυθεί το πρώτο ελληνικό χρηματιστήριο. Συγκεκριμένα, το Νοέμβριο του 1868, το Δημοτικό Συμβούλιο, ενέκρινε πρόταση του δημάρχου Τρύφωνα Μουτζόπουλου, για την ίδρυση χρηματιστηρίου. Για το σκοπό αυτό δόθηκε άδεια σύναψης δανείου. Μετά από λίγους μήνες, μέσα στο 1869, η συγκεκριμένη απόφαση του Δήμου Πειραιά εγκρίθηκε με Βασιλικό Διάταγμα.

Κατά παράδοξο τρόπο, όμως, αυτό το διάταγμα δε θεσμοθετούσε την ίδρυση χρηματιστηρίου στον Πειραιά. Απλά, έδινε την έγκριση για την ανέγερση χρηματιστηριακού μεγάρου, στο οποίο θα λειτουργούσε το χρηματιστήριο. Ακολούθως, ο Πειραιάς απόκτησε λαμπρό, χρηματιστηριακό οικοδόμημα, χωρίς, όμως, να έχει εξασφαλίσει άδεια λειτουργίας χρηματιστηρίου στην πόλη.

Το Πειραϊκό Χρηματιστήριο, θεσμικά, ιδρύθηκε με νόμο, έξι χρόνια, περίπου, μετά την απόφαση του δήμου για ανέγερση χρηματιστηριακού μεγάρου και είναι το πρώτο χρηματιστήριο, που ιδρύεται στην Ελλάδα. Το σχετικό Β.Δ. του 1875, ενέκρινε, επιτέλους, τη θεσμική λειτουργία χρηματιστηρίου στο μέγαρο, που είχε προκατασκευαστεί γι’ αυτό το σκοπό. Ταυτόχρονα, ανέθετε στον υπουργό Εσωτερικών τη σύνταξη εσωτερικού κανονισμού για το χρηματιστήριο και καθόριζε τον αριθμό μεσιτών και χρηματιστών.

Στο πρώτο ελληνικό χρηματιστήριο του Πειραιά, το 1875, εκτός από λίγες μετοχές, διαπραγματεύονταν κι εμπορεύματα. Εκείνη την εποχή, βέβαια, η κίνηση μετοχικών τίτλων στον Πειραιά ήταν ακόμη υποτυπώδης. Συνεπώς, η ανάγκη λειτουργίας χρηματιστηρίου δεν προέβαλε επιτακτική. Ωστόσο, ο Δήμος Πειραιά έσπευσε να εγκαινιάσει το νεοαποκτηθέν κτίριο με πανηγυρικό τρόπο, πριν ακόμη δοθεί η βασιλική έγκριση για τη θεσμοθέτηση του χρηματιστηρίου.

Ενήργησαν, δηλαδή, σα να ήταν τόσο πιεστικές οι ανάγκες των συναλλαγών και απαιτούσαν να εγκαινιαστεί άμεσα το μέγαρο, έστω και χωρίς τη νομική κατοχύρωση της λειτουργίας χρηματιστηρίου.

Πειραιώτες, «Ιδού το Χρηματιστήριό σας»!

«Ιδού το χρηματιστήριό σας», αναφώνησε ο Αρ. Οικονόμου, υφηγητής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στον οποίον είχε ανατεθεί η εκφώνηση του πανηγυρικού των εγκαινίων του χρηματιστηριακού μεγάρου στον Πειραιά, στις 9 Φεβρουαρίου του 1875. Για να συμπληρώσει, κατόπιν πως το χρηματιστήριο αυτό προοριζόταν να αποτελέσει κινητήρια δύναμη για την οικονομική ανάπτυξη της πόλης.

Στην αρχή, οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν με ζωηρότητα για μία ώρα, κάθε μεσημέρι, κυρίως σε συναλλάγματα κι εμπορεύματα. Μετά την παρέλευση μιας εβδομάδας, όμως, η νεοσύστατη αγορά, άρχισε κιόλας να αδρανεί, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου.

Συμπερασματικά, προκύπτει ότι το ιστορικό της ίδρυσης του Πειραϊκού Χρηματιστηρίου αφορά περισσότερο στην ανέγερση του κτιρίου και λιγότερο στη λειτουργία του ως θεσμού, αφού δεν κατάφερε να αποκτήσει ποτέ αξιόλογη, συναλλακτική δραστηριότητα, ειδικά σε μετοχικούς τίτλους. (…)

Καταληκτικά, με βάση το σκεπτικό ότι μεσολάβησαν πενήντα πέντε χρόνια από το Νοέμβριο του 1868, που αποφασίστηκε η ίδρυση χρηματιστηρίου στον Πειραιά, μέχρι το Νοέμβριο του 1923, που η καλπάζουσα εμποροβιομηχανική ανάπτυξη του Πειραιά επέβαλε την ίδρυση Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων, διαφαίνεται πως η δημοτική αρχή του Πειραιά έδειξε ανυπομονησία και σπουδή για την ανέγερση χρηματιστηριακού μεγάρου από το 1868».

κείμενο Αρβανίτη - Μιχαλοπούλου Εύα. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

CineSthetic_ Elizabeth Olsen, 2024

                                  CineSthetic elizabeth olsen, 2024

Popular Posts