Η αύξηση της κακοσμίας του στόματος είναι ένα ακόμη φαινόμενο των καιρών. Δείτε πώς θα την αντιμετωπίσετε εύκολα και απλά.
Όπως ακριβώς συμβαίνει με τη φλεγμονή του δέρματος που αναπτύσσεται κάτω από τη μάσκα (το φαινόμενο maskne), έτσι και η στοματική κοιλότητα περνά δραματικές ώρες φυλακισμένη μέσα στη μάσκα. Και δεν είναι μόνο η δυσκολία στην αναπνοή, όσο κυρίως η κακοσμία της αναπνοής. Όση βλάβη προκαλεί στην επιδερμίδα η ελλιπής οξυγόνωση, άλλη τόση προκαλεί στην στοματική κοιλότητα η μάσκα, επιτρέποντας να συγκεντρωθούν βακτήρια στα ούλα, τα δόντια και τη γλώσσα.
Και εάν οι διπλανοί σας δεν μπορούν πλέον να αντιληφθούν αυτή την κακοσμία, εσείς, έχετε όλη αυτή την άσχημη αίσθηση διαρκώς στη μύτη σας. Διαβάστε τι λέει σχετικά η Dr. Stephany Chamut, εκπαιδεύτρια στοματικής υγιεινής και επιδημιολογίας στην οδοντιατρική σχολή του Χάρβαρντ.
«Επειδή μέσα στο στόμα μας κολυμπούν δισεκατομμύρια βακτήρια, με τα περισσότερα από αυτά να δημιουργούνται από τα υπολείμματα των τροφών σε ούλα, δόντια και στο πίσω μέρος της γλώσσας, η αναπνοή αποκτά μια δυσάρεστη οσμή. Εάν δεν υπάρχει παθολογική αιτία για ανάπτυξη άλλων βακτηρίων και φλεγμονής -όπως ουλίτιδα, περιοδοντίτιδα και τερηδόνα- η οξυγόνωση της στοματικής κοιλότητας βοηθά στην μικρότερη ανάπτυξη βακτηρίων. Αλλά όταν φοράμε μάσκα, αυτή η συνθήκη παύει να ισχύει», λέει η Dr. Chamut. «Ο αέρας που αναπνέουμε δεν ανακυκλώνεται και ταυτόχρονα δημιουργείται υψηλή υγρασία κάτω από τη μάσκα, που δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο την κακοσμία, την οποία αισθανόμαστε διαρκώς στα ρουθούνια μας».
Η ειδικός εξηγεί ότι τις περισσότερες φορές, η χαλίτωση (ο ιατρικός όρος για την περιγραφή της δυσάρεστης αναπνοής) μπορεί να θεραπευτεί εστιάζοντας σε πιο συστηματική στοματική υγιεινή. «Αφιερώστε χρόνο για εφαρμογή οδοντικού νήματος μετά από κάθε γεύμα ή σνακ, και βουρτσίζετε τα δόντια σας τρεις φορές τη μέρα, φροντίζοντας να καθαρίζετε με την οδοντόβουρτσα τόσο τη γλώσσα όσο και τις πλευρές των μάγουλων. Και ολοκληρώνετε τη διαδικασία με ένα στοματικό διάλυμα που σκοτώνει τα βακτήρια», συμβουλεύει η Dr. Chamut.
Για να πολλαπλασιάσετε τα οφέλη από τον καθαρισμό της στοματικής κοιλότητας, δείτε τι άλλες χρηστικές συμβουλές δίνει η ειδικός:
- Βάλτε στην καθημερινή διατροφή σας τροφές ή συμπληρώματα διατροφής με προβιοτικά. Έχει αποδειχθεί ότι αυξάνουν την δράση των φιλικών βακτηρίων που υπάρχουν στη στοματική κοιλότητα, εμποδίζοντας τα εχθρικά παθογόνα να προκαλέσουν άφθες, στοματίτιδες, ουλίτιδες, προβλήματα στα δόντια, φλεγμονές και δυσάρεστη αναπνοή.
- Κάντε γαργάρες με νερό και λεμόνι. Ένας εύκολος τρόπος για να απαλλαγείτε από τη δυσάρεστη αναπνοή κάθε πρωί που ξυπνάτε, επειδή οι αντισηπτικές ιδιότητες του λεμονιού απομακρύνουν εύκολα το μεγαλύτερο ποσοστό βακτηρίων που προκαλούνται από τον ύπνο. «Το σάλιο ξεπλένει τα βακτήρια που προκαλούν κακοσμία κατά τη διάρκεια της ημέρας, αυτό όμως μειώνεται κατά τη διάρκεια του βραδινού ύπνου, επιτρέποντας στα βακτήρια που ευθύνονται για την κακοσμία να πολλαπλασιάζονται», εξηγεί η Dr. Chamut. Κάντε γαργάρες με ένα μεγάλο ποτήρι νερό και φρέσκο χυμό από μισό λεμόνι, και μετά ακολουθήστε το κανονικό βούρτσισμα των δοντιών σας.
- Μια ακόμη καλή λύση έρχεται από την αρωματοθεραπεία. Για δροσερή αναπνοή και συγχρόνως προστασία των δοντιών, προσθέστε μια σταγόνα αιθέριου ελαίου μέντας σε ένα μικρό ποτήρι νερό και κάντε στοματικές πλύσεις έως και δυο φορές τη μέρα.
- Αλλάξτε το στοματικό σας διάλυμα. Μελέτες που συνέκριναν ένα στοματικό διάλυμα που περιείχε αιθέριο έλαιο τεϊόδεντρου, έλαιο μέντας και έλαιο λεμονιού με ένα κλασικό στοματικό διάλυμα, διαπίστωσε ότι το επίπεδο των πτητικών ενώσεων του θείου (αυτών που δημιουργούν την κακοσμία) ήταν σημαντικά μικρότερο μετά τη χρήση του διαλύματος με τα συγκεκριμένα αιθέρια έλαια
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου