menu

Τετάρτη 24 Μαρτίου 2021

10 πράγματα που δεν γνωρίζατε για τον Παρθενώνα


Το λαμπρότερο μνημείο της αθηναϊκής πολιτείας, πολλοί, δυστυχώς, έχουν να το επισκεφτούν από τις εκδρομές του σχολείου, όταν ήταν παιδιά. Μιας και αποτελεί ένα σημαντικό αξιοθέατο της πόλης μας και πόλος έλξης εκατομμυρίων τουριστών κάθε χρόνο, ας δούμε μερικά πράγματα γι’ αυτό που πολλοί ίσως δεν γνώριζαν.

Νεολιθικά ευρήματα που ανακαλύφθηκαν στις πλαγιές της Ακρόπολης δείχνουν μια συνεχόμενη αποικία στο λόφο, από τουλάχιστον το 2800 π.Χ.

Πολύ πριν την κατασκευή του Παρθενώνα, ο τόπος θεωρούνταν ιερό μέρος και τοποθεσία για άλλους ναούς. Ο ίδιος ο Παρθενώνας αντικατέστησε έναν παλιότερο ναό της Αθηνάς, τον οποίο οι ιστορικοί αποκαλούν προ-Παρθενώνα και καταστράφηκε με την περσική εισβολή, το 480 π.Χ.

Η κατασκευή του Παρθενώνα ξεκίνησε το 447 π.Χ. και ολοκληρώθηκε το 438 π.Χ., αν και ο γλυπτός διάκοσμος περατώθηκε το 432 π.Χ.

Μερικές αποδείξεις του οικονομικού κόστους του Παρθενώνα έχουν διασωθεί και δείχνουν ότι το μεγαλύτερο ανεξάρτητο κόστος ήταν η μεταφορά των μαρμάρων από το Πεντελικό, περίπου 16 χιλιόμετρα από το κέντρο, μέχρι την Ακρόπολη.

Παρ’ όλο που μεγάλο μέρος της κατασκευής παραμένει άθικτο, ο Παρθενώνας έχει υποφέρει από σημαντικές ζημιές με το πέρασμα των αιώνων. Όλα ξεκίνησαν το 196 π.Χ. όταν ο τύραννος Λάχαρης αφαίρεσε τα χρυσά τμήματα του αγάλματος της Αθηνάς για κοπή νομίσματος, προκειμένου να πληρώσει το στρατό του.

Τον 5ο αιώνα ο Παρθενώνας μετατράπηκε σε χριστιανική εκκλησία και το 1460 σε τούρκικο τέμενος. Το 1687, οβίδα τίναξε την πυριτιδαποθήκη που είχε εγκαταστήσει ο Αλή αγάς μέσα στο ναό και κατέστρεψε το μεγαλύτερο τμήμα του ναού προς την ανατολική του πλευρά.

Ο Παρθενώνας είχε 46 εξωτερικές κολόνες και 23 εσωτερικές, αλλά δεν έχουν καταφέρει να «επιζήσουν» όλες μέχρι σήμερα

Σύμφωνα με το tripadvisor.com, ο Παρθενώνας είναι μια κατασκευή που έχει αντιγραφεί περισσότερο από κάθε άλλη στον κόσμο, με πολλά κτίρια ανά τον κόσμο να ακολουθούν την αρχιτεκτονική του. Στο Nashville των Η.Π.Α. υπάρχει, μάλιστα, πανομοιότυπη κατασκευή πλήρους κλίμακας.

Η πρώτη πηγή στην οποία ολόκληρο το κτίριο χαρακτηρίζεται ως Παρθενώνας είναι κείμενο του ρήτορα Δημοσθένη, του 4ου αιώνα π.Χ. Σε έγγραφα του 5ου αιώνα π.Χ. το κτίσμα αναφερόταν ως «ο ναός». 

Περισσότεροι από μισό εκατομμύριο άνθρωποι επισκέφτηκαν το νέο Μουσείο της Ακρόπολης τους πρώτους 2 μήνες λειτουργίας του, το 2009. Το διάστημα αυτό, περισσότεροι από 409 χιλιάδες μοναδικοί χρήστες από 180 χώρες επισκέφτηκαν το site του μουσείου, www.theacropolismuseum.gr, κάνοντας νέο ρεκόρ ως το μουσείο που έχουν επισκεφτεί οι περισσότεροι online, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο Μαξ Φερστάπεν στο πάνθεον της F1

Ο Μαξ Φερστάπεν στο πάνθεον: Πρωταθλητής της F1 για 4η φορά ο Ολλανδός, ο Ράσελ νικητής του GP στο Λας Βέγκας Ο θρύλος του Μαξ Φερστάπεν στη...

Popular Posts