menu

Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2021

Τυριά: Ποιό είναι το επιτρεπόμενο όριο κατανάλωσης;


Οι αδυναμίες του καθενός στο φαγητό διαφέρουν ωστόσο πολλοί είναι αυτοί που λατρεύουν τα τυριά. 

Αυτή η προτίμηση είναι αμφιλεγόμενου χαρακτήρα αφού τα τυριά ναι μεν περιέχουν ασβέστιο και θρεπτικά συστατικά αλλά από την άλλη περιέχουν και πολλά λιπαρά καθώς και πολύ αλάτι. Μάλιστα βρίσκονται και στη black list τροφίμων όταν παρατηρούνται υψηλά επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα

Βρετανοί ερευνητές μελέτησαν μια τεράστια γκάμα τυριών που παράγονται στο Ηνωμένο Βασίλειο ή εισάγονται από άλλες χώρες, ώστε να διαπιστώσουν ποια από αυτά έχουν τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε αλάτι.

Το χαλούμι ήταν το τυρί με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε αλάτι με 2,71±0,34 γραμμάρια αλατιού ανά 100 γραμμάρια τυριού.

Δεύτερο το blue cheese με 2,71±0,83 γραμμάρια αλατιού ανά 100 γραμμάρια τυριού, αντίστοιχα.

Τρίτη η φέτα, με μέση περιεκτικότητα αλατιού λίγο παραπάνω από τα 2,5 γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια προϊόντος.

Εν αντιθέσει με το τυρί τύπου cottage, το οποίο ήταν αυτό με τη χαμηλότερη περιεκτικότητα σε αλάτι (0,55±0,14 γραμμάρια αλατιού ανά 100 γραμμάρια τυριού. Κάτι αναμενόμενο αφού προτείνεται και σε διάφορες διατροφές.

Όσον αφορά το πιο κρίσιμο θέμα το οποίο είναι αυτό των λιπαρών οπότε ας δούμε τα τυριά σε υψηλή περιεκτικότητα τα οποία πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο.

Μασκαρπόνε: 29 γραμμάρια

Τσένταρ: 22 γραμμάρια

Παρμεζάνα: 19 γραμμάρια

Μπρι: 18 γραμμάρια

Ένταμ: 16 γραμμάρια

Μοτσαρέλα: 14 γραμμάρια

Καμαμπέρ: 14 γραμμάρια

Φέτα: 14 γραμμάρια

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών από τη διατροφή δεν πρέπει να ξεπερνά το 10% των συνολικών ημερήσιων θερμίδων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Popular Posts