Βγάλατε άσπρες τρίχες ή εμφανίστηκαν ρυτίδες και αισθάνεστε ότι γεράσατε; Αυτά είναι τα πιο γνωστά συμπτώματα της γήρανσης. Υπάρχουν όμως αρκετές ακόμη ενδείξεις που πρέπει να έχουμε υπ’ όψιν. Οι ειδικοί του dietzone.gr μας τις παραθέτουν.
Η δύσπνοια
Η αίσθηση της δύσπνοιας, είναι πολύ πιθανό να είναι αποτέλεσμα της λανθασμένης κατανομής του οξυγόνου στους πνεύμονες και την καρδιά μας. H αποχή από σωματική δραστηριότητα και άσκηση είναι πιθανό να εντείνει την κατάσταση αυτή.
Καθημερινά κενά μνήμης
Ξεχνάτε μήπως που αφήσατε το κινητό ή τα γυαλιά ή τα κλειδιά σας; Ξεχνάτε επίσης κάποια ραντεβού ή συναντήσεις που είχατε κανονίσει; Αυτό είναι δείγμα ότι κάτι δεν πάει καλά. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η μνήμη μας αρχίζει να φθίνει από το 20ό κιόλας έτος της ζωής μας. Τα κενά μνήμης επομένως που ενδεχομένως έχουμε, μπορεί να οφείλονται σε έντονη κούραση ή και σε μειωμένη παραγωγή κάποιων συγκεκριμένων πρωτεϊνών στον εγκέφαλό μας.
Οι τακτικές επισκέψεις στην τουαλέτα
Γύρω στην ηλικία των 50 ετών, η συχνοουρία γίνεται σύνηθες φαινόμενο, καθώς η ουροδόχος κύστη μας αρχίζει και αποδυναμώνεται και ταυτόχρονα, ο οργανισμός μας, παράγει πλέον μικρότερες ποσότητες αντι-διουρητικής ορμόνης. Επομένως, αν παρατηρήσετε κάποια αλλαγή στο χρώμα των ούρων σας αλλά και στη συχνότητα με την οποία πάτε στην τουαλέτα, καλό είναι να επισκεφθείτε άμεσα τον προσωπικό σας γιατρό.
Η αποδυνάμωση της φωνής
Όσο μεγαλώνουμε, οι φωνητικές μας χορδές γίνονται όλο και πιο αδύναμες. Όταν μάλιστα οι γυναίκες περνούν στο στάδιο της εμμηνόπαυσης, η φωνή τους λόγω έλλειψης οιστρογόνων γίνεται πιο βαθιά.
Η προτίμηση στις δυνατές μυρωδιές
Έχετε παρατηρήσει κι εσείς ότι όσο μεγαλώνουμε προτιμάμε τις πιο έντονες μυρωδιές; Βέβαια από την ηλικία των 55 ετών και έπειτα λόγω της καταστροφής των νευρικών απολήξεων της μύτης μας, η όσφρησή μας αποδυναμώνεται σε μεγάλο βαθμό.
Οι δυσκολίες στην ανάγνωση
Όσο μεγαλώνουμε, αρχίζουν και προκύπτουν προβλήματα όρασης. Συνήθως, η πρεσβυωπία αποτελεί κύρια ασθένεια της τρίτης ηλικίας και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να χρειάζονται γυαλιά για να μπορέσουμε να διαβάσουμε κανονικά μια εφημερίδα ή ένα περιοδικό ή ένα βιβλίο.
Οι δυσκολίες στην ακοή
Τέλος, χαρακτηριστικό παράδειγμα γήρατος είναι η δυσκολία στην ακοή, ακόμη και η απώλεια αυτής. Η ακοή μας αρχίζει και φθίνει ήδη από το 25ο έτος μας, πράγμα που γίνεται εντονότερο μετά τα 60 έτη μας, καθώς μειώνονται οι νευρικές ίνες που υπάρχουν στο ακουστικό μας νεύρο.
www.dietzone.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου