Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί το κρασί εμφιαλώνεται σε μπουκάλια που έχουν διαφορετικό χρώμα; Η απάντηση είναι ένα ενδιαφέρον μείγμα επιστήμης και παράδοσης.
Οι οινοποιοί χρησιμοποιούν χρωματιστά μπουκάλια κρασιού από τις αρχές του 1700. Τα πιο συνηθισμένα χρώματα μπουκαλιών κρασιού είναι το σκούρο πράσινο και το κεχριμπαρί/καφέ. Άλλες παραλλαγές περιλαμβάνουν μπλε, βαθύ καφέ και χρώμα του πάγου. Συνήθως, τα χρωματισμένα μπουκάλια κρασιού χρησιμοποιούνταν για να περιορίσουν την έκθεση στο φως. Το φως του ήλιου, ακόμη και το φως της λάμπας του δωματίου, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το κρασί, αλλοιώνοντας το χρώμα, το άρωμα και τη γεύση του κρασιού. Ένα κρασί που έχει οξειδωθεί χάνει το βάθος της γεύσης του και μπορεί να αρχίσει να παίρνει μια γεύση ξιδιού. Γι΄ αυτό άλλωστε χρειαζόμαστε δροσερό και σκοτεινό μέρος για να αποθηκεύσουμε τα πολύτιμα, κρασιά μας που παλαιώνουν.
Στις μέρες μας, τα περισσότερα εκλεκτά κρασιά δεν απαιτούν εκτεταμένη παλαίωση για να αποκτήσουν κορυφαία ποιότητα. Σήμερα, η μεγαλύτερη ποσότητα κρασιού που παράγεται κάθε χρόνο, απολαμβάνεται συνήθως άμεσα και δεν χρειάζεται να μείνει αποθηκευμένο για μήνες ή χρόνια. Στην πραγματικότητα, εκτιμάται ότι το 70 έως 90% του κρασιού στην Αμερική καταναλώνεται εντός 24 ωρών από την αγορά του.
Ενώ η ιδέα των χρωματιστών μπουκαλιών κρασιού παλιά είχε επιστημονική αιτιολογία, φαίνεται πλέον ότι η παράδοση να παίζει πρωταρχικό ρόλο. Τα σκούρα πράσινα γυάλινα μπουκάλια χρησιμοποιούνται συνήθως για τα κόκκινα κρασιά, ενώ τα λευκά κρασιά είναι πιο πιθανό να χρησιμοποιηθούν σε διαφανείς ή ανοιχτόχρωμες φιάλες. Το Rieslings θα τα βρείτε συχνά σε φιάλες κεχριμπαρένιες -αυτό θυμίζει τις γερμανικές ρίζες του Riesling. Τα ροζέ στην πλειονότητα τους εμφιαλώνονται σε διαφανείς φιάλες για να βλέπουμε το δελεαστικά λαμπερό τους χρώμα. Ανεξάρτητα από το χρώμα του γυαλιού, όμως, αυτό που μετράει βρίσκεται μέσα στην φιάλη.
www.krasiagr.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου