Αυτά είναι τα σημάδια που δείχνουν ότι το SPF σας είναι για πέταμα, σύμφωνα με κορυφαίους δερματολόγους.
Την ώρα που προγραμματίζετε την μεγάλη απόδραση των καλοκαιρινών διακοπών σας σε κάποιο νησί, εκτός από το να οργανώνετε τη βαλίτσα ώστε να χωρά οπωσδήποτε μάσκες, γάντια και αντισηπτικά (λόγω κορωνοϊού), ρίξτε και μια δεύτερη σκέψη σχετικά με το αντηλιακό που θα πάρετε μαζί σας. Μήπως το έχετε από πέρσι;
Πού είναι το πρόβλημα; Ακριβώς όπως κάθε άλλο καλλυντικό ή προϊόν φροντίδας του δέρματος έχει ημερομηνία λήξης, έτσι ισχύει και για τα αντηλιακά. «Το αντηλιακό πράγματι λήγει κάποια στιγμή, ανεξάρτητα από το εάν το διαβάζετε κάπου στην συσκευασία του ή όχι», λέει η κορυφαία δερματολόγος Dr. Lauren Fine σε συνέντευξή της στην τελευταία έκδοση του περιοδικού Prevention, και συνεχίζει τονίζοντας πως εκεί ακριβώς κρύβεται το μυστικό του γρίφου: «Μολονότι τα περισσότερα προϊόντα αντηλιακής προστασίας αναγράφουν ημερομηνία λήξης -πράγμα που σημαίνει ότι είναι και αρκετά που δεν το αναγράφουν-, εντούτοις ο FDA και η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας συνιστούν να μην απλώνετε στο δέρμα σας κάποιο αντηλιακό που έχετε αποθηκευμένο πάνω από 12 μήνες. «Αυτός είναι ο μέγιστος χρόνος όπου πολλές χημικές ή φυσικές ουσίες που περιέχουν παύουν να “ζουν”, με αποτέλεσμα η προστατευτική σύνθεση του προϊόντος να αλλοιώνεται και να διαχωρίζεται, με αποτέλεσμα να γίνονται λιγότερο αποτελεσματικές για την προστασία σας από ένα έγκαυμα ή βαθιά κυτταρική βλάβη -δηλαδή καρκίνος».
Αλλά ακόμη και εάν η χρονική περίοδος ασφάλειας του αντηλιακού δεν έχει ξεπεράσει το ένα έτος, υπάρχει ένα άλλο πράγμα που αξίζει να ελέγξετε κατά την εφαρμογή: «Παρατηρήστε τυχόν αλλαγές στην φόρμουλα. Εάν δεν απορροφάται εύκολα και λιώνει επάνω σας στο λεπτό, εάν μυρίζει περίεργα ή εμφανίζει περίεργες φυσαλίδες, πετάξτε το ακόμη και όταν αναγράφει ότι λήγει σε τρία χρόνια», επισημαίνει ο Dr. Lance Brown, ένας από τους πιο διάσημους δερματολόγους και πλαστικούς χειρουργούς στη Νέα Υόρκη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου