menu

Σάββατο 27 Ιουνίου 2020

Η Μαγνησία στο Πέρασμα του Χρόνου


Το εξοχικό του K. Δημητρίου στο Πήλιο (K. Βολανάκη)

Και να συνεχίσω με ακόμα ένα (λιγότερο γνωστό) έργο του Κ. Βολανάκη με τίτλο “Το εξοχικό του K. Δημητρίου στο Πήλιο”. Εξαιρετικό έργο θεωρείται ένα από τα καλύτερα έργα του με μη ναυτικό θέμα. Ποιος είναι ο Κωνσταντίνος Δημητρίου; Δεν …


Και να συνεχίσω με ακόμα ένα (λιγότερο γνωστό) έργο του Κ. Βολανάκη με τίτλο “Το εξοχικό του K. Δημητρίου στο Πήλιο”.

Εξαιρετικό έργο θεωρείται ένα από τα καλύτερα έργα του με μη ναυτικό θέμα. Ποιος είναι ο Κωνσταντίνος Δημητρίου;
Δεν γνωρίζω πολλά πράγματα – εκτός από το γεγονός ότι ήταν ομογενής από την Τεργέστη. Ο Αντώνιος Δημητρίου[1], πατέρας του Κωνσταντίνου γεννήθηκε στην Λήμνο και ήταν μεγαλέμπορος βαμβακιού εγκατεστημένος στην Τεργέστη. Ήταν εφοπλιστής και βασικός μέτοχος σε εταιρεία ναυτικών ασφαλίσεων. Το 1842 έκτισε ένα νεοκλασικό μέγαρο στην πλατεία Συντάγματος, σε σχέδιο του Θεόφιλου Χάνσεν, στο οποίο δεν κατοίκησε ποτέ. Μετά τον θάνατό του τα παιδιά του το πούλησαν σε ξενοδοχειακή επιχείρηση, τη σημερινή «Μεγάλη Βρετανία». Το 1880 διέλυσαν και τη ναυτιλιακή εταιρεία, που διέθετε στόλο 90 ιστιοφόρων, και στράφηκαν αποκλειστικά σε τραπεζικές και ασφαλιστικές εργασίες.

Δεν κατόρθωσα να βρω ποια είναι η σχέση της οικογένειας Δημητρίου με το Πήλιο και που ακριβώς ήταν (είναι;) αυτό το σπίτι. Ως γνωστόν, η αδερφή του Βολανάκη ήταν παντρεμένη με τον Γεώργιο Αφεντούλη (αδελφό του καθ. Θεόδωρου Αφεντούλη) εκ Ζαγοράς που ήταν έμπορος ζάχαρης στην Τεργέστη. Εκεί προσελήφθη στην επιχείρηση του Αφεντούλη σαν λογιστής ο Βολανάκης αλλά η κλίση του στην ζωγραφική επικράτησε. Η Τεργέστη και η Ζαγορά είναι λοιπόν τα κοινά σημεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Carlita - 'Time' (Official Audio)

 

Popular Posts