menu

Σάββατο 4 Απριλίου 2020

Κινέζοι ερευνητές: «Ο κορωνοϊός προήλθε από τα εργαστήρια της Γουχάν – Στην αγορά δεν υπήρχαν νυχτερίδες» Η μελέτη που βγήκε και μετά... αποσύρθηκε


Σύμφωνα με έκθεση δύο ερευνητών Κινεζικών δημόσιων πανεπιστημίων ο κορωνοϊός πιθανότατα προήλθε από τα εργαστήρια ερευνητικών κέντρων της Γουχάν καθώς στην αγορά ψαρικών της πόλης δεν πωλούνταν νυχτερίδες!

Η έκθεση δημοσιεύτηκε στις αρχές Φεβρουαρίου αλλά μετά από λίγο καιρό ... ξεδημοσιεύτηκε, γιατί όπως δήλωσε ένας από τους ερευνητές, «δεν υποστηρίζονταν από απτές αποδείξεις». Έχει τη σημασία του, πάντως, πως αρχές Φεβρουαρίου ο κορωνοϊός αποτελούσε περισσότερο εσωτερικό πρόβλημα της Κίνας και όχι παγκόσμια επιδημία, με τους ερευνητές να είναι πιο ελεύθεροι να δημοσιεύσουν τις απόψεις τους αφού δεν υπήρχε ο κίνδυνος της διεθνούς κατακραυγής.
Η έκθεση που συγγράφηκε και δημοσιεύτηκε στο Research Gate από τους, Botao Xiao, (καθηγητής στο τμήμα βιολογίας και βιομηχανικής του Πανεπιστημίου Τεχνολογίας της Νότιας Κίνας) και Lei Xiao, (καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Επιστήμης & Τεχνολογίας της Γουχάν) και η οποία σύμφωνα με τους συγγραφείς τους υποστηρίχθηκε από το Εθνικό Ίδρυμα Φυσικών Επιστημών της Κίνας, κατέληξε στο συμπέρασμα πως «…ο κορωνοϊός πιθανότατα προήλθε από ένα εργαστήριο της Γουχάν .Το επίπεδο ασφάλειας μπορεί να χρειάζεται να ενισχυθεί σε βιολογικά επικίνδυνα εργαστήρια υψηλού κινδύνου.»
Παρακάτω τα σημαντικότερα σημεία της έκθεσης την οποία μπορείτε να βρείτε ολόκληρη σε μορφή pdf εδώ.
«Δύο περιγραφές του ιού που δημοσιεύθηκαν στην Nature αυτή την εβδομάδα έδειξαν ότι οι αλληλουχίες γονιδιώματος από ασθενείς ήταν 96% ή 89% ταυτόσημες με τον κορωνοϊό νυχτερίδων CoV ZC45 που βρέθηκε αρχικά στο γένος Rhinolophus affinis.
Οι νυχτερίδες που μεταφέρουν το CoV ZC45 βρίσκονταν αρχικά στην επαρχία Γιουνάν ή την επαρχία Zhejiang, και οι δύο από τις οποίες ήταν περισσότερο από 900 χιλιόμετρα μακριά από την αγορά θαλασσινών.Η πιθανότητα ήταν πολύ χαμηλή για τις νυχτερίδες να πετάξουν στην αγορά. Σύμφωνα με τις δημοτικές εκθέσεις και τις μαρτυρίες 31 κατοίκων και 28 επισκεπτών, οι νυχτερίδες δεν ήταν ποτέ πηγή τροφής στην πόλη και δεν πωλούνται στην αγορά»
Υπήρχε κάποια άλλη πιθανή πορεία; Παρακολουθήσαμε την περιοχή γύρω από την αγορά θαλασσινών και εντοπίσαμε δύο εργαστήρια που διεξήγαγαν έρευνες σχετικά με τον κορωνοϊό. Μέσα σε απόσταση ~ 280 μέτρων από την αγορά, υπήρχε το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων Γιουχάν (WHCDC)
Το WHCDC φιλοξένησε ζώα σε εργαστήρια για ερευνητικούς σκοπούς, ένα από τα οποία ήταν εξειδικευμένο στη συλλογή και ταυτοποίηση παθογόνων οργανισμών. Σε μία από τις μελέτες τους, 155 νυχτερίδες συμπεριλαμβανομένου του γένους Rhinolophus affinis συνελέχθησαν στην επαρχία Hubei και άλλες 450 νυχτερίδες συνελέχθησαν στην επαρχία Zhejiang. Πραγματοποιήθηκαν εγχειρίσεις σε αυτές τις νυχτερίδες.
Ο εμπειρογνώμονας στη συλλογή για τη συλλογή ιών περιέγραψε σε εθνικές εφημερίδες και ιστότοπους ότι κάποτε του επιτέθηκαν νυχτερίδες και το αίμα μίας νυχτερίδες πετάχτηκε στο δέρμα του. Γνώριζε τον ακραίο κίνδυνο της λοίμωξης, οπότε ο ίδιος μπήκε σε καραντίνα για 14 ημέρες. Σε άλλο ατύχημα, μπήκε σε καραντίνα και πάλι επειδή οι νυχτερίδες ούρησαν πάνω του. Ήταν κάποτε ενθουσιασμένος γιατί βρήκε μία νυχτερίδα με ζωντανό τσιμούρι.
Το δεύτερο εργαστήριο ήταν ~ 12 χιλιόμετρα από την αγορά θαλασσινών και ανήκε στο Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν. Αυτό το εργαστήριο ανέφερε ότι οι νυχτερίδες Rhinolophus (horshoe bats) ήταν φυσικές δεξαμενές για το SARS- CoVπου προκάλεσε την πανδημία 2002-3. Ο βασικός ερευνητής συμμετείχε σε ένα έργο το οποίο δημιούργησε έναν χιμαιρικό ιό χρησιμοποιώντας το σύστημα αντίστροφης γενετικής SARS-CoV και ανέφερε τη δυνατότητα εμφάνισης του στον άνθρωπο. Μια άμεση εικασία ήταν ότι το SARS-CoV ή το παράγωγο του μπορεί να διαρρεύσει από το εργαστήριο.
Συνοπτικά, κάποιος εμπλέκεται στην εξέλιξη του κορωνοϊού 2019-nCoV. Εκτός από την προέλευση του φυσικού ανασυνδυασμού και του ενδιάμεσου ξενιστή, ο δολοφονικός κορωνοϊός πιθανότατα (probably) προήλθε από ένα εργαστήριο στη Wuhan. Το επίπεδο ασφάλειας μπορεί να χρειάζεται να ενισχυθεί σε βιολογικά επικίνδυνα εργαστήρια υψηλού κινδύνου. Ίσως πρέπει να ληφθούν μέτρα για τη μετεγκατάσταση αυτών των εργαστηρίων μακριά από το κέντρο της πόλης και άλλους πυκνοκατοικημένους τόπους»
Υπενθυμίζουμε πως τα παραπάνω έχουν γραφτεί από ΚΙΝΕΖΟΥΣ Ξεχωριστά, επανεξέτασα δύο κινεζικά άρθρα, από το 2017 και το 2019, τα οποία περιγράφουν τα κατορθώματα του ερευνητή του Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών της Γιουχάν, Tian Junhua, ο οποίος αιχμαλωτίζοντας νυχτερίδες σε μια σπηλιά «ξέχασε να λάβει προστατευτικά μέτρα» με αποτέλεσμα «τα ούρα νυχτερίδας στάζουν από την κορυφή του κεφαλιού του σαν σταγόνες βροχής». ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΚΙΝΕΖΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ.
Την παραπάνω έκθεση σχολιάζει και σε άρθρο της η Washington Post με τίτλο «Πώς άρχισε το covid-19; Η αρχική ιστορία της καταγωγής του "μπάζει"», το οποίο επιβεβαιώνει κάποια από τα γραφόμενα των Κινέζων ερευνητών:
«Ο Richard Ebright, ένας μικροβιολόγος του πανεπιστημίου Rutgers και ειδικός στη βιοασφάλεια, είπε σε ηλεκτρονικό μήνυμα ότι «η πρώτη μόλυνση ανθρώπου θα μπορούσε να είχε συμβεί ως ένα φυσικό ατύχημα», με τον ιό να περνάει από τη νυχτερίδα στον άνθρωπο, ενδεχομένως μέσω ενός άλλου ζώου.
Ωστόσο, ο Ebright προειδοποίησε ότι «θα μπορούσε επίσης να συμβεί ως εργαστηριακό ατύχημα, με, για παράδειγμα, τυχαία μόλυνση εργαστηρίου». Σημείωσε ότι οι κορωνοϊοί νυχτερίδας μελετήθηκαν στη Γιουχάν στο δεύτερο επίπεδο βιοασφάλειας, «το οποίο παρέχει μόνο ελάχιστη προστασία», σε σύγκριση με το ανώτατο επίπεδο 4.
Ο Ebright περιέγραψε ένα βίντεο του Δεκεμβρίου από το Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών της Γιουχάν, το οποίο δείχνει ότι οι υπάλληλοι «συλλέγουν κορωνοϊούς νυχτερίδων με ανεπαρκή εξοπλισμό ατομικής προστασίας και μη ασφαλείς επιχειρησιακές πρακτικές».
Ξεχωριστά, επανεξέτασα δύο κινεζικά άρθρα, από το 2017 και το 2019, τα οποία περιγράφουν τα κατορθώματα του ερευνητή του Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών της Γιουχάν, Tian Junhua, ο οποίος αιχμαλωτίζοντας νυχτερίδες σε μια σπηλιά «ξέχασε να λάβει προστατευτικά μέτρα» με αποτέλεσμα «τα ούρα νυχτερίδας στάζουν από την κορυφή του κεφαλιού του σαν σταγόνες βροχής».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Popular Posts