menu

Τρίτη 24 Μαρτίου 2020

Πώς βοηθά η βιταμίνη D στις λοιμώξεις του αναπνευστικού


Οι ειδικοί του logodiatrofis.gr απαντούν.

Όπως είναι γνωστό, οι θρεπτικές τροφές αποτελούν σύμμαχο κατά των ιώσεων αφού ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα καταπολεμά τα μικρόβια που προκαλούν ασθένειες και ιούς με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.
Ο ρόλος της βιταμίνης C στην ενίσχυση του οργανισμού είναι γνωστός και διακεκριμένος – πρόκειται άλλωστε για τη βιταμίνη που έχει χαρακτηριστεί ασπίδα του ανοσοποιητικού.
Αυτό που είναι πολύ λιγότερο (έως και καθόλου) γνωστό είναι η δυνητική συμβολή μιας άλλης βιταμίνης, που έως και πριν από λίγα χρόνια δεν είχε συνδεθεί ούτε στο ελάχιστο με την ενίσχυση του ανοσοποιητικού.
Η βιταμίνη D, που παραδοσιακά θεωρούνταν εφόδιο κατά της οστεοπόρωσης, της διατήρησης ενός γερού μυοσκελετικού συστήματος και ευεργετική στο μηχανισμό της όρασης, πλέον συνδέεται ευθέως με την καταπολέμηση των ιώσεων. Μελέτες των τελευταίων χρόνων έχουν δείξει ότι η βιταμίνη D αλληλεπιδρά άμεσα με τα κύτταρα που είναι υπεύθυνα για την καταπολέμηση μολύνσεων της αναπνευστικής οδού, όπως η βρογχίτιδα.

Σε μία έρευνα που αφορούσε ασθενείς με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (COPD) δόθηκαν υψηλές δόσεις συμπληρωμάτων βιταμίνης D για ένα έτος. Το συμπέρασμα των ερευνητών ήταν ότι μόνο όσοι είχαν σοβαρή ανεπάρκεια βιταμίνης D αποκόμισαν σημαντικά οφέλη από τη θεραπεία.
Δεδομένου ότι ο κορωνοϊός προσβάλλει το αναπνευστικό, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ένας οργανισμός εξοπλισμένος με βιταμίνη D έχει πολύ περισσότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τον ιό απ’ ό,τι κάποιος που παρουσιάζει έλλειψη.
Ήταν Φλεβάρης του 2017 όταν μια νέα τότε μελέτη πολύ μεγάλου δείγματος (11.000 ανθρώπων) κατέδειξε ότι η πρόσληψη 800IU (διεθνών μονάδων) βιταμίνης D τη μέρα μειώνει τις πιθανότητες προσβολής από αναπνευστική ίωση κατά 50%, νούμερο που ασφαλώς είναι πολύ μεγάλο.
Επιπλέον οι ερευνητές τείνουν να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι ο λόγος που το καλοκαίρι μειώνονται σχεδόν σε απόλυτο βαθμό οι ιώσεις δεν είναι μόνο ότι λόγω καιρικών συνθηκών είναι πολύ λιγότερο ανθεκτικοί εκτός σώματος. Είναι και εξαιτίας της αύξησης της διαθέσιμης βιταμίνης D στο σώμα, η οποία ως γνωστόν λέγεται και η «βιταμίνη του ήλιου» καθότι παράγεται όταν η ηλιακή ακτινοβολία έρχεται σε επαφή με το δέρμα (10 με 20 λεπτά έκθεσης στον ήλιο χωρίς αντηλιακό, αρκούν ώστε το σώμα μας να παράγει 10.000 με 20.000 IU).
Το χειμώνα η βιταμίνη D είναι δυσεύρετη με φυσικό τρόπο, λόγω και του ότι περιέχεται σε λίγες τροφές (κυρίως σε λιπαρά ψάρια, στον κρόκο του αυγού και στα μανιτάρια), αλλά η χορήγηση της είναι πλέον μια απλοποιημένη διαδικασία, καθώς διατίθεται σε δισκία, κάψουλες, σταγόνες και spray με πολύ καλά αποτελέσματα. H τελευταία μορφή χορήγησης είναι και η πιο αποτελεσματική, αφού έχει τη μέγιστη δυνατή απορρόφηση.
Γενικώς σε ό,τι αφορά την περίπτωση της βιταμίνης D, τα επιστημονικά εγχειρίδια έχουν ανατραπεί τα τελευταία χρόνια.
Πέρα από ισχυρός σύμμαχος στην καλύτερη λειτουργία του ανοσοποιητικού, θεωρείται πια ότι βοηθά στον έλεγχο του σακχάρου, αλλά και στην πρόληψη άλλων σοβαρών παθήσεων όπως διαφόρων μορφών καρκίνου, σκλήρυνσης κατά πλάκας, ψυχιατρικών νόσων, υπέρτασης και άλλων ασθενειών.
Με λίγα λόγια, είτε με τον κορωνοϊό να σουλατσάρει εκεί έξω, είτε όχι, η παρεξηγημένη βιταμίνη D πιθανόν να αποδειχθεί εξαιρετικά ωφέλιμη για τις δύσκολες αυτές μέρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Popular Posts