menu

Παρασκευή 27 Μαρτίου 2020

«Οταν επιστρέφουμε σπίτι από το σούπερ μάρκετ έχουμε πάνω μας τα μικρόβια περίπου 100 ανθρώπων


Αν έχετε πάει τελευταία για ψώνια στον μανάβη ή στην λαϊκή, ξέρετε ότι αυτό κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού έχει γίνει μια εντελώς διαφορετική εμπειρία απ’ ότι υπήρξε συνήθως.

Τι, αλήθεια, συμβαίνει όταν κάποιος έχει αγγίξει ένα μαρούλι το οποίο καταλήγει στα χέρια σας; Και πόσοι πριν από εσάς έχουν πιάσει για να τσεκάρουν αν είναι μαλακά τα ακτινίδια;

Η HuffPost US μίλησε με ειδικούς σε ζητήματα διατροφής και γιατρούς ώστε να απαντήσει σε πολλές ερωτήσεις σχετικά με το πως μπορείτε να κάνετε ασφαλείς αγορές από το μανάβη αυτή την εποχή.


«Οι άνθρωποι που πάνε να ψωνίσουν ζουλάνε τα αβοκάντο και τις ντομάτες», λέει ο Τζέφ Νέλκεν, ειδικός στην ασφαλή εστίαση στο Γουντλαντ Χιλς της Καλιφόρνια. Συμπλήρωσε ότι είναι σημαντικό να συνειδητοποιεί κανείς ότι «όταν επιστρέφουμε σπίτι από το σούπερ μάρκετ έχουμε πάνω μας τα μικρόβια περίπου 100 ανθρώπων στα προϊόντα που φέραμε σπίτι».

Μην πανικοβάλεστε, όμως. Υπάρχουν τρόποι να ελαττώσετε τον κίνδυνο. Ο Νέλκεν προτείνει να έχετε στο χέρι μια πλαστική σακκούλα στην οποία να βρίσκεται μέσα το χέρι σας και να τη χρησιμοποιείτε «σαν γάντι» κάθε φορά που θέλετε να πιάσετε κάτι. Μετά μπορείτε να την πετάξετε σε μια άλλη σακκούλα και να τη σφραγίσετε. Κάπως έτσι ο ένας δεν θα πιάνει αυτό που έχει αγγίξει κάποιος άλλος, κι αν όλοι ακολουθούν αυτή την πρακτική (αυτό) θα βοηθήσει πολύ να μην εξαπλώνονται τα μικρόβια.

Ο Νέλκεν προτείνει να έχετε μαζί σας αντισηπτικά μαντηλάκια στο μανάβικο, καθώς επίσης και αντισηπτικό σε υγρό το οποίο να το χρησιμοποιήσετε αφού ολοκληρώσετε τα ψώνια σας. Καλύτερα, δε, είναι να χρησιμοποιήσετε πιστωτική κάρτα κι όχι μετρητά τα οποία θα έχουν περάσει από τόσα χέρια...

Κι αν θέλετε να ανακυκλώσετε χάρτινες τσάντες, φροντίστε πριν το κάνετε αυτό να τις απολυμάνετε πρώτα.

Για να αποφύγετε οποιαδήποτε πιθανή μόλυνση, πλύνετε σχολαστικά τα χέρια σας αμέσως μόλις επιστρέψετε σπίτι από το μανάβικο λέει ο Τζάγκντις Κχουμπχαντάνι, καθηγητής επιστημών υγείας στο Πανεπιστήμιο Indiana’s Ball State, ο οποίος έχει μελετήσει την επιρροή ιογενών εστιών όπως ο SARS.

«Στη συνέχεια, βάλτε το προϊόν που έχετε αγοράσει σε ένα δοχείο και κάντε ένα καλό ξέπλυμα με ζεστό νερό», προτείνει. «Κι αμέσως μετά, πλύνετε ξανά τα χέρια σας με σαπούνι και νερό».

Για τον Μπράιαν Λάμπους, ωστόσο, καθηγητή στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Νεβάδα του Λας Βέγκας, το μόνο που θα μπορούσε να μας διασφαλίσει από τη μετάδοση μικροβίων είναι να κρατάμε αποστάσεις από τους άλλους ανθρώπους όταν είμαστε έξω και ψωνίζουμε.

Να γιατί ο ίδιος τονίζει ότι είναι πολύ σημαντικό να ακολουθούμε τις συστάσεις όπως «να περιορίζουμε τις αποστάσεις με τους άλλους ανθρώπους και να είμαστε σίγουροι ότι πλένουμε τα χέρια μας και χρησιμοποιούμε αντισηπτικό όταν (αυτό) είναι δυνατό.

Σύμφωνα με τον Ρίτσαρντ Βάιντα, εκπαιδευτή μάνατζερς ξενοδοχείων και εστιατορίων (μαγειρικής εν γένει) στο Ινστιτούτο Culinary Education, ένα επιπλέον βήμα είναι να καθαρίζετε τα πακέτα αντικειμένων που φέρνετε σπίτι και έχετε πρόθεση να χρησιμοποιήσετε αμέσως – κι αυτό περιλαμβάνει επίσης βαζάκια με προϊόντα, κουτιά σόδας, κόκα-κόλας κ.τ.λ. Αυτό, όπως λέει, είναι μια καλή συμβουλή δεδομένου του ότι μπορεί να υπάρξουν σωματικές μολυσματικές ουσίες που απλά δεν είναι ορατές.

Η πιο ασφαλής επιλογή για τις ευπαθείς ομάδες είναι κάποιος να κάνει το shopping γι’ αυτούς, σύμφωνα με τα λεγόμενα της Φελίσια Γου, καθηγήτριας στο Τμήμα Γεωργίας, Φαγητού και Οικονομικών Πόρων στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν. «Αν αυτό δεν είναι δυνατόν, τότε μια καλή ιδέα είναι τα καταστήματα τροφίμων να ορίσουν συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα με λιγότερο κόσμο στα οποία θα μπορούν να ψωνίσουν οι ευπαθείς ομάδες...», προσθέτει.

Σύμφωνα, τέλος, με την Τζόσι Γκριβ Πέτερσον, εταιρική μικροβιολόγο στο PSSI, μπορεί το Αμερικανικό Τμήμα Γεωργίας να μην έχει αυτή τη στιγμή αναφορές για ασθενή με κορονοϊού μέσω του φαγητού ή από πακέτα φαγητού, ωστόσο είναι ιδιαίτερα σημαντικό να πλένετε συχνά χέρια και επιφάνειες, να ξεχωρίζετε το ωμό κρέας από τα άλλα φαγητά, να ψήνετε στις σωστές θερμοκρασίες και να αποθηκεύετε στο ψυγείο το φαγητό σωστά.

Και καθ’ ότι μαθαίνουμε ολοένα και περισσότερα για τον νέο ιό καθημερινά, είναι καλή ιδέα όλοι μας να παίρνουμε όσες περισσότερες προφυλάξεις μπορούμε.

ΠΗΓΗ: HuffPost US

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Popular Posts