Έτσι λειτουργεί το μυαλό σου όταν πέφτεις θύμα του «φτερωτού θεού της αγάπης».
Ξημέρωσε Αγίου Βαλεντίνου. Και ξέρεις πολύ καλά τι σημαίνει αυτό. Καρδούλες, σοκολάτες και ρομαντικά ραντεβού. Χμ, μπορεί και όχι. Για εμάς είναι μία καλή αφορμή να διεισδύσουμε λίγο περισσότερο στο τι σημαίνει έρωτας και το πως λειτουργεί στην ψυχολογία μας. Μπορεί γενικά να μην γουστάρουμε τα γλυκανάλατα κλισέ περί έρωτα, ειδικά όταν προέρχονται από την pop (υπό)κουλτούρα, αλλά το τραγούδι της Ke$ha «Your Love Is My Drug», δεν απέχει και πολύ μακριά από την πραγματικότητα. Πολλές φορές νιώθουμε σκαμπανεβάσματα στην διάθεσή μας ειδικά όταν νιώθουμε τα σκιρτήματα του έρωτα, έτσι αποφασίσαμε να το ερευνήσουμε λίγο παραπάνω και να απευθυνθούμε στην επιστήμη προκειμένου να δούμε τι δημιουργεί ο έρωτας στο μυαλό μας.
Σύμφωνα με τον Dr. Don Vaughn, διακεκριμένο καθηγητή νευροεπιστήμης του πανεπιστημίου Santa Clara University, «τα συμπτώματα και η συμπεριφορά ενός ατόμου που είναι ερωτευμένος είναι παρόμοια με ενός ατόμου που είναι εθισμένος στις ναρκωτικές ουσίες ή το αλκοόλ».
Πιο συγκεκριμένα, τα άτομα που νιώθουν ερωτευμένα δείχνουν μια αύξηση σε συγκεκριμένες πτυχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με την ευχαρίστηση και είναι οι ίδιες περιοχές του εγκεφάλου που ενεργοποιούνται με το σεξ, το φαγητό, τα ναρκωτικά και γενικότερα τα εθιστικά φάρμακα. Επίσης ο Dr. Vaughn σημειώνει ότι το πρώτο στάδιο του έρωτα μπορεί επίσης να χαρακτηρίζεται από συμπτώματα άγχους και στρες ειδικά αν υπάρχει αβεβαιότητα στη σχέση (ιδρωμένες παλάμες και αυξημένο καρδιακό ρυθμό).
Τα συμπτώματα και η συμπεριφορά ενός ατόμου που είναι ερωτευμένος είναι παρόμοια με ενός ατόμου που είναι εθισμένος στις ναρκωτικές ουσίες ή το αλκοόλ.
Αλλά τι σημαίνει αυτό ακριβώς; Και πώς τα επίπεδα του εγκεφάλου σε κάποιον ερωτευμένο διεγείρονται με τον ίδιο τρόπο που γίνεται σε έναν εξαρτημένο άνθρωπο; Η νευροψυχολόγος Dr. Rhonda Freeman μας αναλύει την νευροχημεία που συμβαίνει όταν ερωτευόμαστε.
Σύμφωνα με την Dr. Rhonda, η ντοπαμίνη που διεγείρει τον νευροδιαβιβαστή ενός ατόμου συνδέεται με την επιθυμία, τη λαχτάρα και τη θέληση του. Το ίδιο συμβαίνει και σε ανθρώπους που είναι εθισμένοι στα ναρκωτικά. Βιώνουν πόθους και συναισθήματα που τους είναι σχεδόν αδύνατο να αντισταθούν. Επίσης διακρίνουμε και ένα άλλο διεγερτικό που είναι η νορεπινεφρίνη. Αυτό το διεργετικό δίνει την αίσθηση της διέγερσης, της εγρήγορσης και της προσοχής. Όταν ερωτευόμαστε, η νορεπινεφρίνη μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο, την όρεξη και την εστίαση. Ξαφνικά, αισθανόμαστε ότι θέλουμε μόνο να δώσουμε την προσοχή μας σε αυτό το νέο άτομο και νιώθουμε ενθουσιασμένοι όταν τον σκεφτόμαστε ή είναι γύρω μας.
H Freeman δηλώνει ότι αυτά τα νευροχημικά, μεταξύ άλλων, δουλεύουν συλλογικά σε διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου, σε διαφορετικά επίπεδα για να δημιουργήσουν τα ευεργετικά συναισθήματα της έλξης και του ερωτισμού, τα ανακουφιστικά και ασφαλή συναισθήματα της προσκόλλησης, καθώς και την επώδυνη κατάσταση που βιώνουμε σε έναν χωρισμό.
Τα άτομα που έχουν βιώσει κάποιο χωρισμό είναι επίσης επιρρεπή σε εμμονές και σε στρεβλώσεις της πραγματικότητας με τον ίδιο τρόπο που το βιώνει ένας εθισμένος σε περίοδο στέρησης.
Και αφού μιλάμε για χωρισμό ας δούμε και για την διέγερση του εγκεφάλου κατά τη διάρκεια ενός χωρισμού.
Όπως συμβαίνει και στην αρχή μιας σχέσης, τα αισθήματα τους στρες και της ανταμοιβής του εγκεφάλου ενεργοποιούνται ταυτόχρονα, αλλά η ένταση αυξάνεται. Έτσι, όσο εύκολο είναι να συσχετιστεί, σε επίπεδο χημείας, η συμπεριφορά ενός ερωτευμένου και ενός εθισμένου ατόμου άλλο τόσο εύκολο είναι να διακρίνεις την συμπεριφορά ενός ατόμου που χωρίζει με την συμπεριφορά ενός εθισμένου ανθρώπου που βρίσκεται σε σύνδρομο στέρησης.
Υπάρχουν παλαιότερες μελέτες που αποδεικνύουν ότι οι άνθρωποι που χωρίζουν νιώθουν τον ίδιο πόνο και το στρες που νιώθει και ένας εθισμένος όταν βρίσκεται σε σύνδρομο στέρησης. Επίσης τα άτομα που έχουν βιώσει κάποιο χωρισμό είναι επίσης επιρρεπή σε εμμονές και σε στρεβλώσεις της πραγματικότητας με τον ίδιο τρόπο που το βιώνει ένας εθισμένος σε περίοδο στέρησης.
Και μετά από όλα αυτά ας σου ευχηθούμε να περάσεις όμορφα τον Άγιο Βαλεντίνο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου